Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zeptám se na věk, byť vím, že se to u žen nehodí.
Tritace (účinnou látkou rampiril - zástupce ACEinhibitorů) a jemu podobné léčivé přípravky by se neměly předepisovat ženám ve fertilním věku.
Rilmenidin vyžaduje obezřetnost u pacientů léčených antidepresivy (neuvádíte, jaká máte nyní předepsaná).
Předpokládám, že se s žádnými vážnými chorobami neléčíte (fibrilace síní) ani jste neprodělala závažnou kardiovaskulární epizodu (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda), tudíž nasazení antihypertenzní léčby bez předcházejících režimových opatření mi nepřijde jako nějak zvlášť racionální.
Pakliže jste „mladá“ a s ničím se neléčíte (kromě deprese / jiných obtíží na medikaci antidepresivy), tak bych začal s omezením soli, ev. snížením tělesné hmotnosti. Pak bych si zakoupil automatický pažní tlakoměr a doma si měřil tlak.
@Doctus píše:
Zeptám se na věk, byť vím, že se to u žen nehodí.Tritace (účinnou látkou rampiril - zástupce ACEinhibitorů) a jemu podobné léčivé přípravky by se neměly předepisovat ženám ve fertilním věku.
Rilmenidin vyžaduje obezřetnost u pacientů léčených antidepresivy (neuvádíte, jaká máte nyní předepsaná).
Předpokládám, že se s žádnými vážnými chorobami neléčíte (fibrilace síní) ani jste neprodělala závažnou kardiovaskulární epizodu (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda), tudíž nasazení antihypertenzní léčby bez předcházejících režimových opatření mi nepřijde jako nějak zvlášť racionální.
Pakliže jste „mladá“ a s ničím se neléčíte (kromě deprese / jiných obtíží na medikaci antidepresivy), tak bych začal s omezením soli, ev. snížením tělesné hmotnosti. Pak bych si zakoupil automatický pažní tlakoměr a doma si měřil tlak.
Je mi 38, třetím týdnem beru Brintellix, původně Zoloft, který postupně vysazuji. Tlakoměr si určitě pořídím. Děkuji.
V 38 letech je ACE-inhibitor dost hazard. Daná kombinace je skutečně na pár dobře mířených kopanců do zadku (doktorky). Kdyby bylo na mně, tak kolegyně doktorka dostane dršťkovou, že bude močit maggi v kostkách ještě 2 týdny, léky užívat nebudu, zaměřím se na režimová opatření a např. po 3 měsících těchto opatření si budu měřit doma tlak. A pak by se vidělo. Nemáte zanedbatelné kardiovaskulární riziko, takže se s antihypertezní terapií nemusí moc spěchat.
Teď máte možnost ještě vysadit léky bez nežádoucích účinků, které mohou nastat při náhlém ukončení léčby (zvláště při léčbě rilmenidinem).
@Doctus píše:
V 38 letech je ACE-inhibitor dost hazard. Daná kombinace je skutečně na pár dobře mířených kopanců do zadku (doktorky). Kdyby bylo na mně, tak kolegyně doktorka dostane dršťkovou, že bude močit maggi v kostkách ještě 2 týdny, léky užívat nebudu, zaměřím se na režimová opatření a např. po 3 měsících těchto opatření si budu měřit doma tlak. A pak by se vidělo. Nemáte zanedbatelné kardiovaskulární riziko, takže se s antihypertezní terapií nemusí moc spěchat.
Opravdu děkuji
právě mi to přijde hrozně urychlené, doktorku jsem upozorňovala, že mi ještě antidepresiva plně nezabraly a cítím bušení srdce už v čekárně, když vím, že mi bude měřit tlak
Když se měřím u našich nebo tchýně na tlakoměru Omron mám tlak normální. Sůl určitě omezím a budu se snažit i snížit hmotnost…
Když máte doma tlak normální, tak bych se na nějaké léky vykašlal. A změnil bych doktora. Na léčbě arteriální hypertenze není nic moc extra složitého, a to včetně tzv. farmakorezistentní hypertenze (3+ preparátů, z nichž aspoň 1 je diuretikum), pokud toto nezvládá praktik, děsím se, jak zvládá mnohem obtížnější úkoly.
Hypertenze bílého pláště je poměrně častá, kdyby mi změřili tlak např. před zubařem, tak mě pošlou na interní JIPku. ![]()
Sůl je skutečně „jed“, nemusíte se bát, že by tělo trpělo nedostatkem soli, když si dáte na snídani pečivo, fyziologickou potřebu máte pokrytou. Snižování hmotnosti není extra nutné, kdybyste měla BMI jen lehce nad normu.
Léky bych nechal v šuplíku a s klidem na ně zapomněl. ACE-inhibitory poškozují embryo i plod, bohužel tyto vlivy se rozběhnou dříve, než si žena všimne, že je těhotná (nedostavení se menstruace). Proto se nemají u žen ve fertilním věku vůbec používat.
Stran rilmenidinu není známá interakce mezí ním a vámi nově užívaným antidepresivem, ale centrálně působící antihypertenziva by se měla s velkou obezřetností používat u pacientů, kteří jsou léčeni jinými preparáty ovlivňujícími centrální nervovou soustavu. Navíc patří do algoritmu léčby hypertenze až do 4. linie.
@Doctus píše:
Když máte doma tlak normální, tak bych se na nějaké léky vykašlal. A změnil bych doktora. Na léčbě arteriální hypertenze není nic moc extra složitého, a to včetně tzv. farmakorezistentní hypertenze (3+ preparátů, z nichž aspoň 1 je diuretikum), pokud toto nezvládá praktik, děsím se, jak zvládá mnohem obtížnější úkoly.Hypertenze bílého pláště je poměrně častá, kdyby mi změřili tlak např. před zubařem, tak mě pošlou na interní JIPku.
Sůl je skutečně „jed“, nemusíte se bát, že by tělo trpělo nedostatkem soli, když si dáte na snídani pečivo, fyziologickou potřebu máte pokrytou. Snižování hmotnosti není extra nutné, kdybyste měla BMI jen lehce nad normu.
Léky bych nechal v šuplíku a s klidem na ně zapomněl. ACE-inhibitory poškozují embryo i plod, bohužel tyto vlivy se rozběhnou dříve, než si žena všimne, že je těhotná (nedostavení se menstruace). Proto se nemají u žen ve fertilním věku vůbec používat.
Stran rilmenidinu není známá interakce mezí ním a vámi nově užívaným antidepresivem, ale centrálně působící antihypertenziva by se měla s velkou obezřetností používat u pacientů, kteří jsou léčeni jinými preparáty ovlivňujícími centrální nervovou soustavu. Navíc patří do algoritmu léčby hypertenze až do 4. linie.
Opravdu moc děkuji za vyčerpávající informace ![]()
Ahoj holky, obnovují diskuzí, beru Tritace na tlak a mají teď výpadek v lékárnách a nabízejí mi jako náhradu Ramipril, doufám že to píši správně. Jeden prášek na tlak jsem už musela změnit kvůli nevolnostem a mám obavy jestli to taky nebude zlobit, strašně nerada měním prášky bez porady s lékařem, ale má dovolenou.Tak jestli můžu být v klidu nebo raději vyčkat a dotázat se lékaře po dovolené, lék mám ještě na 10 dní.
Zdravím, moje mamka (73r), bere na tlak Rilmenidin+Carzap+Verospiron a tramadol retard 200 a není ji dobre. Mohou se tyto léky současně? Před tímto brala Triplixam a krom menších otoků kotníku ji bylo fajn.
Děkuji za odpověď.
@Milu6169 píše: VíceŘekla bych, že může. Beru podobné krom jednoho, ale i u něj není v příbaláku nic o tom, že by se to nemohlo kombinovat.
Po tramadolu resp. trochu jiném léku mi také bylo divně, časem se to zlepšilo.
Dobrý večer, včera mi byl předepsaný Tritace 5mg ráno a Rilmenidin 1mg na vysoký tlak. Minulý týden jsem měla tlak 140|100, doktorka mi předevčírem nasadila tlakový holter na 24 hodin. Od mala jsem nervák z doktorů a ta krabička a nafukování manžety mě vždycky ochromilo tak, že jsem cítila srdce až v krku. Nicméně mi včera doktorka řekla, že se mi tlak nesnížil v noci (moc jsem nespala, protože jsem prostě na tu krabičku a měření pořád myslela) a nasadila i tyhle prášky.
Máte s nimi někdo zkušenosti? Pár let se léčím na antidepresivech a přecházela jsem na jiné prášky, které ještě úplně nezabraly a mám strach aby mi to v těle nenadělalo paseku. Na druhou stranu doktorka ví, že jsem úzkostnější a co beru za prášky.
Prosím anonym, jinak smazat, děkuji.