Práva pacientky při porodu a během doby v nemocnici?

45
16.10.12 08:19

Práva pacientky při porodu a během doby v nemocnici?

Existuje nějaký zákon, kde jsou přesně specifikována práva poacientky při porodu a během doby v nemocnici? Jde mi o to abych věděla na co mám právo. Např. mi známá říkala, že pokud jsme oba po porodu zdaraví, nemají právo nás tam držet atd. Nejsou někde sepsány základní práva a povinnosti? Děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mmonica
16.10.12 08:22

http://llp.cz/…va-pacientu/ tady by Ti meli poradit

• Citovat
  • Upravit
3011
16.10.12 08:23

Ty informace o právech pacientů běžně vygoogluješ na internetu, zadej do vyhledávače a vyjede plno odkazů.
Co se týče, toho jak píšeš „nemají právo nás tam držet“…tak dítě ano, pouze ty můžeš odejít. Pokud je to jinak snad mě někdo opraví, nestudovala jsem ty práva pacientů tak podrobně.
Můžu se zeptat, ty chceš ihned po porodu jít domů? A pokud ano, co tě k takovému rozhodnutí vede?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
16.10.12 08:25

TAk nemocnice neni vezeni :lol: V nekterych porodnicich funguji ambulantni porody bezne, jinde je to o dohode… pokud je rodicka i novorozenec v poradku tak te „tam nikdo drzet“ nebude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
16.10.12 08:25

Mohou jít po porodu oba, za zdravé dítě zodpovídá rodič. Co k tomu zakladatelku vede je čistě její věc a není předmětem diskuse.

Já osobně bych na to šla obráceně a naplánovala si takovou svoji ideální představu o průběhu a tu pak konzultovala, jestli to lze. Jakmile něco půjde blbě, tak si myslím, že spoustu věcí řešit přestaneš a bude tě zajímat jen to, ať jste oba v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3011
16.10.12 08:28

Ještě jsem našla tento odkaz přímo k porodu: www.nemta.cz/soubor/730

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
16.10.12 08:29

Nechci jít hned domů, jen jsem to zaslechla, že takové je právo. Jde mi o další práva o kterých nevíme a máme je. Chci se s tím seznámit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
16.10.12 08:30

Ono ti je jen doporučeno zůstat tam déle. Třeba kvůli novorozenecké žloutence. Nikdo ti to nepřikáže. To samé platí při nástřihu hráze(klistýru, holení…).Doktor by se měl zeptat, jak k tomu přistupuješ.
A práva v porodnici: Rodící žena má právo rozhodnout se, koho chce mít u svého porodu.
Odchod z porodnice do 24 hodin po porodu tedy tzv. ambulantní porod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
16.10.12 08:33

Na ten odkaz je zde zajímavá diskuse
http://www.rodina.cz/…16567412.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
16.10.12 08:44

Ano, žena je zodpovědná za svoje dítě a může s ním odejít i 2 hodiny po porodu - tak jako může rodit doma (což vím, že není předmětem této diskuse). Akorát je pochopitelné, že nemocnice se musí bránit, tak si nechá podepsat revers.

Jak tu někdo psal, nemocnice není vezení. To sen týká veškerých výkonů, nejen porodu. Držet násilím tě nebudou, jen ten revers si podepsat nechají.

Do okamžiku, kdy porodíš, je to pouze a jen tvoje tělo, dítě nemá žádná práva, rozhoduješ podle práva jen za sebe. Jakmile je venku, tak už je to druhý člověk se svými právy, ty jeho zákonný zástupce. Stejná práva má i otec. Takže pokud by on během první a druhé doby porodní požadoval, aby ti bylo nebo nebylo provedeno, tak jeho slovo nemá váhu (i kdyby se to týkalo dítěte, co je ještě vevnitř). Ty jsi dospělá a rozhoduješ se sama. Jakmile je dítě venku, tak má jeho otec vůči němu stejné právo. Takže vlastně od toho okamžiku ho musí začít brát na vědomí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
16.10.12 08:48
@jessikka píše:
Ano, žena je zodpovědná za svoje dítě a může s ním odejít i 2 hodiny po porodu - tak jako může rodit doma (což vím, že není předmětem této diskuse). Akorát je pochopitelné, že nemocnice se musí bránit, tak si nechá podepsat revers.

Jak tu někdo psal, nemocnice není vezení. To sen týká veškerých výkonů, nejen porodu. Držet násilím tě nebudou, jen ten revers si podepsat nechají.

Do okamžiku, kdy porodíš, je to pouze a jen tvoje tělo, dítě nemá žádná práva, rozhoduješ podle práva jen za sebe. Jakmile je venku, tak už je to druhý člověk se svými právy, ty jeho zákonný zástupce. Stejná práva má i otec. Takže pokud by on během první a druhé doby porodní požadoval, aby ti bylo nebo nebylo provedeno, tak jeho slovo nemá váhu (i kdyby se to týkalo dítěte, co je ještě vevnitř). Ty jsi dospělá a rozhoduješ se sama. Jakmile je dítě venku, tak má jeho otec vůči němu stejné právo.Takže vlastně od toho okamžiku ho musí začít brát na vědomí :-)

Nemyslim, ze se zakladatelka ptala kvuli tomu, ze se tam budou s otcem hadat. Chce vedet jaka ma prava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101939
16.10.12 08:51
@Loki01 píše:
Nemyslim, ze se zakladatelka ptala kvuli tomu, ze se tam budou s otcem hadat. Chce vedet jaka ma prava.

Já bych řekla, že připomínka @jessikka je celkem k věci… neb v tomhle ohledu bývají tatíkové úzkostnější a je pravda že na tomhle by třeba případný revers mohl zkrachovat, kor teď kdy je jasně dáno, že o závažných rozhodnutí musí souhlasit oba rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
16.10.12 08:53
@Loki01 píše:
Nemyslim, ze se zakladatelka ptala kvuli tomu, ze se tam budou s otcem hadat. Chce vedet jaka ma prava.

To si vůbec nemyslím, ani mě to nenapadlo! Autorka se prala na práva pacienty při porodu, mně jen přišlo vhodné připomenou i toto. Toť vše :)

(Tak jo, chtěla jsme se pochlubit, jak jsme chytrá :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45

Ano, asi je to tak že se nechceš s personálem hádat (chceš tam zanechat dobrý dojem), jestli Ti dají kosmetiku Jonson a ty ji nechceš, prostě je to o názoru a mnohdy o personálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8814
@j.a.n.i1 píše:
Já bych řekla, že připomínka @jessikka je celkem k věci… neb v tomhle ohledu bývají tatíkové úzkostnější a je pravda že na tomhle by třeba případný revers mohl zkrachovat, kor teď kdy je jasně dáno, že o závažných rozhodnutí musí souhlasit oba rodiče.

No nevim…tak zavazne rozhodnuti to neni. Ze jde zdrave dite domu. V jinych zemich je to normalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková