Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vigantol: Dávkujete ním aj Vy svoje deti?!
Pravda o Vigantole!
Tento ožiarený ergosterol NIE JE VITAMÍN D!!!
V prípade, že vás, alebo vaše dieťa dávkuju doktori Vigantolom, zamyslite sa prosím, PREČO sa Vigantol propaguje a či je bezpečný pre vás alebo pre dieťa?!
Pre zdravý rast kostí sa odporúča použiť prírodné formy vitamínu D, hlavne treba využívať slnečný svit (ktorého na tvorbu vitamínu D netreba veľa). Pre deti v prípade nedostatku prirodzeného svetla, napríklad počas zimných mesiacov, im môže byť tento vitamín podávaný aj vo forme doplnkov stravy, no nie Vigantol. Existujú aj prírodné varianty, pre deti je najvhodnejšia ich tekutá forma.
Niekto môže mať námietky, že použitá literatúra ohľadne Vigantolu je stará. Starý je však aj menovaný „liek“ a tento vzniká tak isto neprirodzeným ožiarením ergosterolu v laboratóriu, ako sa produkoval v jeho začiatkoch, kedy sa objavili prvé otravy pacientov, hlavne detí. Faktom a záhadou je tiež to, že v akademickej literatúre existuje len veľmi málo publikácii na tému účinkov tohoto umelého preparátu.
Napríklad, štúdia Katedry pediatrickej nefrológie v Poľsku z roku 1987 pod názvom Nefrolitiáza (obličkové kamene) u detí liečených umelým vitamínom D3 jasne na podobné nebezpečenstvo poukazuje.
Hneď pár mesiacov po uvedení Vigantolu (prvého komerčne pripraveného ožiareného ergosterolu) na trh sa objavili prípady otráv (Bamberger, 1929; Collazo et al., 1929; Fischl and Epstein, 1929; JAMA Editorial, 1928; JAMA Editorial, 1929; Lancet Editorial, 1928).
Neskôr prípady toxicity tohoto, falošne nazývaného “vitamínu D” doslova utiekli z laboratórií a lekári mesiac čo mesiac podávali správy o fenomenálnych otravách po užití Vigantolu (Moon,1974).
Najskôr sa objavili hypotézy, že iradiácia ergosterolu spôsobila nežiadúci vedľajší product Toxisterol (1939). Tento však nikdy nebol izolovaný. Napriek tomu bol Vigantol stiahnutý z trhu. Mnoho expertov varuje, že túto extrémnu toxicitu spôsobuje neprirodzene (v laboratóriu) ožiarený ergosterol (vplyvom prirodzeného slnečného žiarenia ergosterolu vzniká vitamín D).
Tieto varovania však ostali bez povšimnutia a tak umelo ožiarený ergosterol virtuálne absolútne vytlačil z trhu prirodzený vitamín/hormón z tresčej pečene, aktivovaného 7-dehydrocholesterolu.
Vplyvom umelého ožiarenia ergosterolu vzniká vysoká hladina sterolov (steroidný alkohol), ktoré sú pre človeka toxické.
ZDROJ: www.orthomolecular.org
prevzato z http://www.badatel.sk/…-vigantolom/
Stránky badatel.sk opravdu nepovažuji za důvěryhodné
Ano, vitamín D je hormon, vyplývá to totiž z jeho chemické struktury. Ano, vzniká působením UV záření, stejně jako nám vzniká přirozeně takhle na sluničku. Atd.
Ale dodávám, že považuji za lepší přijímat vitamíny v přirozené formě, tedy v případě vitamínu D jako olej z tresčích jater připadně rostlinné oleje a pobyt na slunci.
Příspěvek upraven 14.02.13 v 11:11
Nemyslím si, že bych na základě článku přestala důvěřovat své vynikající pediatričce, která nám ho samozřejmě předepsala, a dávám ho dceři od narození
Já dávala vigantol oběma dětem - a nemám pocit, že by jim v něčem ublížil.
V Praze jsem ho sehnala vždycky - hned v první lékárně co jsem byla.
@Janichka píše:
Ale proc najednou neni k dostanito je vic nez k zamysleni
Tímhle článkem na badatel.sk to není určitě, ten už tam visí dost dlouho ![]()
@LadyLada píše:
Jak mám jako laik takovou záležitost podoudit?
Ověřit si zdroje, zkusit si najít víc zdrojů, co uvádí takovéto informace atd.
Holky jestli vás to uklidní, tak z derivátu cholesterolu ozářeném UV zářením se vytváři přirozeně vitamín D u člověka na sluníčku. Viz např. wikipedie.
To se mi snad zdá, další poplašné zprávy. Víš, že za tohle je trestný čin? Já jsem alternativně smýšlející člověk, necpu do dítěte žádná antibiotika, krmím ho zdravě, sama jsem vegetariánka a velice nakloně přírodním produktům a celkovému návratu k přírodě. Ale tomuhle prostě nevěřím, myslím si, že jediný účel tohoto článku je nahnat strach. Navíc spousta nepodložených informacích napsaná jen proto, že se tam hodila.
Úvodnímu příspěvku se směju, zase nějaký blábol, je to psáno jak text z příručky nějaké sekty:-)) já sama beru vigantol, asi jsem ozářená:-))
U nás taky vigantol není k dostání. Prý je jeho prodej a výroba dočasně pozastavena ![]()
U nás taky vigantol není k dostání. Prý je jeho prodej a výroba dočasně pozastavena ![]()