Právník? (koronavirus)

Anonymní
9.3.20 08:55

Právník? (koronavirus)

(zachovat anonym kvůli zaměstnání a možnému porušení zákona od zaměstnavatele, nechci to rozmazávat pod nickem)

Dotaz : V práci nařídili, že v případě podezření na nákazu koronavirem u některého z kolegů, nebo klientů, zůstane daná přítomná směna v práci po celou dobu karantény (14 dní) a nesmí budovu opustit (dům s pečovatelskou službou).

Je to v souladu se zákonem? (pracují tu matky malých dětí, samoživitelky, lidé co pečují o zvířata, příbuzné, mají doma léky, které denně užívají apod.)

Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
156
9.3.20 09:04

Urcite jste to jen blbe pochopili, protoze tohle rozhodne mozne neni.

Pokud to ale vas nadrizeny opravdu tvrdi, tak volejte 112, ze mate blazna na pracovisti, at si pro nej prijedou, nez nekomu ublizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42360
9.3.20 09:06
@DedBezdez píše:
Urcite jste to jen blbe pochopili, protoze tohle rozhodne mozne neni.Pokud to ale vas nadrizeny opravdu tvrdi, tak volejte 112, ze mate blazna na pracovisti, at si pro nej prijedou, nez nekomu ublizi.
:mrgreen: :jazyk: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
9.3.20 09:07

Sorry, nejsem právník, ale docela mě tvůj dotaz pobavil. tvůj zaměstnavatel je pěkně vyčůranej filuta, co? :mrgreen:

jako když to vezmu logicky (uznávám, ne všechny zákony logiku majíj), tak ti zaměstnavatel nemůže nařizovat, co děláš mimo pracovní dobu (tedy nemůže nařídit být ve svém volnu na pracovišti) a zároveň co se rozdělení do směn týká, tak musí dodržovat zákoník práce (čili nemůže nařídit dvoutýdenní nepřetržitou směnu). o karanténě rozhoduje lékař/hygiena a rozhodně ne zaměstnavatel. na karanténu se vystavuje neschopenka - tedy při ní nesmíš pracovat a nesmíš opouštět byt, na který máš neschopenku vypsanou (vyjma povolených vycházet, tale ty asi v karanténě nebudou). pochybuji, že by si někdo chtěl nechat napsat neschopenku s místem pobytu v zaměstnání :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
9.3.20 09:08
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
9.3.20 09:10
@Anonymní píše:
(zachovat anonym kvůli zaměstnání a možnému porušení zákona od zaměstnavatele, nechci to rozmazávat pod nickem)

Dotaz : V práci nařídili, že v případě podezření na nákazu koronavirem u některého z kolegů, nebo klientů, zůstane daná přítomná směna v práci po celou dobu karantény (14 dní) a nesmí budovu opustit (dům s pečovatelskou službou).

Je to v souladu se zákonem? (pracují tu matky malých dětí, samoživitelky, lidé co pečují o zvířata, příbuzné, mají doma léky, které denně užívají apod.)

Děkuji.

v souladu se zákonem je, že ti nařídí karanténu ( kterou musí teda nařídit obvodní lékař ) a ty zůstaneš 14 dní DOMA…rozhodně ne v práci :mrgreen: :lol:

• Citovat
  • Upravit
15814
9.3.20 09:10
@DedBezdez píše:
Urcite jste to jen blbe pochopili, protoze tohle rozhodne mozne neni.

no, já zaměstnavatele i chápu - má plnej barák lidí, kteří potřebují, aby se o ně někdo staral. pečujícího personálu už teď není zrovna mnoho a budou-li všichni v karanténě, co se všemi těmi klienty udělá :nevim: že je to z hlediska zákona nesmysl, to je jasný, ale z praktického hlediska je to vcelku logický krok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
9.3.20 09:12

Zakladatelko, pošlete ho hromadně do háje, tohle vychcany cechackovstvi nemá obdoby. A kdyby vás tam nějak zadržoval, volejte policii. No, možná by jen stačilo, kdyby si vseobecne zaměstnanci nenechali sra. t od zaměstnavatelů na hlavu. Někdy pomůže i pohrozil manželem. Nenechte ho to na sebe zkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.20 09:35

Všem děkuji, taky mi to nepřijde normální, ale část lidí se tu tolik bojí o místo že podepsali že s tím souhlasí :roll:

• Citovat
  • Upravit
21545
9.3.20 09:37

No, na druhou stranu, pokud by o karanténě v pečovatelském domě rozhodl hygienik, tak byste to respektovat museli. Viz lidé v karanténě na výletních lodích nebo v hotelech. Ale podle mě to nemůže být rozhodnutí zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.3.20 09:40

Ne - to fakt nejde. Kristovanoho - to teda musela vymyslet hlavička. Četl/a vůbec zákoník práce?

A teda zrovna v pečovatelských službách najdete příčetnější místo prakticky okamžitě. Lidí v oboru je nedostatek.

Pokud by na tom trvali, tak to normálně medializujte, když tak se ozvi do pošty pro kontakty.

@sagina píše:
no, já zaměstnavatele i chápu - má plnej barák lidí, kteří potřebují, aby se o ně někdo staral. pečujícího personálu už teď není zrovna mnoho a budou-li všichni v karanténě, co se všemi těmi klienty udělá :nevim: že je to z hlediska zákona nesmysl, to je jasný, ale z praktického hlediska je to vcelku logický krok.

Z praktického hlediska to nejde, protože otrokářáství v Evropě bylo vymýceno v druhé půlce 19. století. Zůstat 14 dní na směně v pečovatelském domě nemůže nařídit ani vláda a to ani za stanného práva. Natož ředitěl nějakého nějaké organizace.

Příspěvek upraven 09.03.20 v 09:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
9.3.20 09:43
@Anonymní píše:
Všem děkuji, taky mi to nepřijde normální, ale část lidí se tu tolik bojí o místo že podepsali že s tím souhlasí :roll:

Nojevto dobyt. ek zaměstnavatel. Taky jsem pracovala v DpS a vím, co zkouší. Ono stačí nedat se. Já po roce odešla, dostudovala jsem a jak se mi ulevilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41130
9.3.20 09:45
@sagina píše:
no, já zaměstnavatele i chápu - má plnej barák lidí, kteří potřebují, aby se o ně někdo staral. pečujícího personálu už teď není zrovna mnoho a budou-li všichni v karanténě, co se všemi těmi klienty udělá :nevim: že je to z hlediska zákona nesmysl, to je jasný, ale z praktického hlediska je to vcelku logický krok.

tedy učitelka ve školce by si pak vzala školkáče domů, stejně tak učitelka ve škole a 14 dní by se mi o něj starali, nebo jak to myslíš? to by ti přišlo praktické? odříznout na 14 dní rodiče od dětí a děti by se měli o sebe postarat sami? to mi moc logické teda nepřijde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1934
9.3.20 09:47

Karanténu nařizuje lékař, ne zaměstnavatel. Karanténa je brána jako nemocenská. A rozhodně by ses v době karantény neměla stýkat s jinými lidmi, natož se seniory, kteří jsou nejohroženější skupinou.

Osobně si myslím, že kdyby byť jen jeden důchdoce umřel, protože by se nakazil od zaměstnance, který měl být v té době v karanténě, tak budou mít problém oba - zaměstnavatel, i zaměstnanec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4697
9.3.20 09:51
@sagina píše:

zrovna to mě taky napadlo, že se to snaží panáček podchytit hned na začátku :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová