Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcerka bude mít v listopadu 2 a půl, začne chodit do školky, aktuálně je od ledna v jesličkách, Chci se zeptat zda jste i ve školce dodržely adaptaci, nebo už jste děti nechaly rovnou celý den? Já jsem spíše pro tu adaptaci, cca týden si vezmu volno, a postupně jí tam budu nechávat déle a déle.
Jesličkové děti bývají v pohodě…přechody jsou většinou lepší, než u dětí, které byly nonstop s mámou a jen občas hlídané babičkou apod.
Týden by ti měl stačit. Sama uvidíš…třeba bude v pohodě od prvního dne. Jak snáší jesle???
Já nechávala ve školce syna od prvního dne spát..do jeslí nechodil, takže nebyl zvyklý na žádný režim, ani být často od rodičů..měl teda už ale 3roky a 2 měsíce. Zvykl si hned
Jesle zvládá skvěle, zvykla si rychle, ale tam byla adaptace docela dlouhá 4 měsíce, chodila na 46h měsíčně, takže na 4 hoďky denně, od dubna už na celý den.
Trochu mám obavy, ptž ve školce bude nejmladší.
Karadky syn chodil od 10m do 3let do jesli, soukromych a ze dne na den presel do skolky a snasi to tezce. Byl dan pomaly zvykaci rezim, ale rozhodilo ho to a ted je ze skolky hotovy, place a a nese to hure nez jine deti.
Vadi mi treba prostredi, hrack, ucitelky, ktere maji na starosti 20deti a v jestlich to byla 1teta na 4deti.
Uvidis, jak snasi jesle a jak bude komunikativni, socialne zrala.
@Maty80 taky má syn ve třídě 2,5letou..je nejmladší a učitelky se ji snaží dost zapojovat a tak..jakože zajdete ještě pro " Aničku " at si jde hrát s náma, nebo pomožte Aničce s tím a tím, at není poslední a tak..
@smurfka tak to je chlapeček šikovný. Ono to je hodně i o učitelkách, jak dokáží ty první dny zaujmout. V jeslích jsou super, ale tam jsou děti malé, některé třeba jenom kolem roku, a je to samé ťuťu muťu. Ve školce už malá nastoupí do rozjetého kolektivu, tak aby nebyla trochu mimo.
@Maty80 ta holčička tam právě taky přišla až v lednu, proto ji tak zapojovali, aby se snáz skamarádila s kolektivem..opravdu hodně udělají učitelky a taky fakt že tam jsou jen 1-2 na celou třídu, ne jako v jeslích…tak to muže být někdy taky problém
Já ho dávala hned na celý den, aby prostě kdyby to nešlo dobře neřekl že do ted jsi mě tam dávala jen do oběda a ted se mě chceš zbavit na celý den..( spíš aby to tak jako citově nebral )..proto dát na celý den a třeba někdy za odměnu vzít po obědě - udělat si pěkný den, zmrzlinu nebo tak..prostě aby viděla že muže jít dřív ale že to je spíš vyjímečně
@Ariadne já doufám, že bude týden na adaptaci stačit, zpočátku se v kolektivu stydí, ale potom už si hraje, hledá si kamarády, a nenechá si nic líbit, řekne si když se jí něco nelíbí, hračky si uhlídá, ale dokáže se i podělit. Pravda je, že kolektiv bude větší, přes 20 dětí na 2 paní učitelky.
@Maty80 No syn přešel do školky teď v září a v pohodě, ale zase je o rok starší. Jinak jsem syna motivovala tak, že když jde už do školky, tak je už velký kluk. Třeba by zabralo i něco odobného u vás.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.