Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Silvo!
Pokud si pamatuji ze školy,o potrat se jedná vždy,když se narodí mrtvý plod před 28.gestačním týdnem.Pokud je miminko živé,vždy jde o porod.
Předčasným porodem se rozumí takový,který nastane před ukončeným 37.týdnem.Po 37 týdnech jde vždy o donošené těhotenství.
Napsala jsem to asi dost syrově,ale takhle to platí,pokud tedy za posledních pár let lékaři nezměnili názor.Vždyť dnes už dokáží zachránit i miminko,narozené ve 24.týdnu.
Zdraví Hanka
![]()
Ahoj Silvo, nevím, jestli ti poradím, sama mám za sebou porod přesně na termín, takže jen teoreticky. Předčasný porod je takový, který nastává před 37.týdnem těh. Potrat asi lze provést maximálně do 26.týdne, jak píšeš. Také jsem se dočetla, že lékaři jsou schopni zachránit dítě narozené už od 24.týdne. Doufám, že ti postačí. Zdraví Katka
Vazena Silvo,
POROD je kazde UKONCENI TEHOTENSTVI, pri kterem se narodi ZIVY novorozenec o minimalni hmotnosti 500 GRAMU, nebo PREZIJE-LI novorozenec s MENSI HMOTNOSTI aspon 24 HODIN. Narodi-li se MRTVE mimino, pak musi vazit aspon 1000 GRAMU, aby splnovalo definici porodu. NESPLNUJE-LI novorozenec tato kriteria, oznacuje se takoveto ukonceni tehotenstvi jako POTRAT.
Porod do ukonceneho 37. TYDNE tehotenstvi (tj. do 38+0) se oznacuje jako POROD PREDCASNY.
HRANICE VIABILITY (zivotaschopnosti) plodu je dnes stanovena na ukonceny 24. TYDEN tehotenstvi (drive to byl az 28. tyden). V tomto tydnu dochazi k morfologickemu dotvoreni plic, tzn. ze plice jsou vytvoreny stejne jako u dospelych, ale netvori se v nich jeste dostatek surfaktantu, coz je latka, ktera je potrebna k tomu, aby se plice pri dychani rozpinali. Pri jeji nepritomnosti plice splaskavaji a znemoznuji tak dychani a de facto zivot. Tato hranice je dulezita z duvodu terapeutickych moznosti (podani napr. podani kortikoidu nebo intenzivni poporodni lecba takto casne narozeneho mimi) a dalsi prognozy takoveho mimina.
Doufam, ze jsem Vam aspon trochu objasnil, jak to je s definici predcasneho porodu.
Hezky zbytek nedelniho vecera a klidne tehotestvi preje Dr. Verner
Vidim, ze mi tam jeste vypadla dulezita poznamka.
Umele ukonceni tehotenstvi (legalni potrat) je na prani tehotne mozne do ukonceneho 12 tydne tehotenstvi (tzv. miniinterupce), ze zdravotnich duvodu, je pak mozne tehotenstvi ukoncit az do 24. tydne (hranice viability), nikoliv do 26. tydne.
Jeste jednou hezky vecer, Dr. Verner
Jen bych chtela rici…myslim si, ze je to az skoro neuveritelne, ze je mozne tehotenstvi ukoncit az do 24.tt
Ja sama jsem mela predcasny porod - 24.tt + 3 dny. Mala vazila 630 g a merila asi 30 cm
Brzy ji uz budou 4 roky, je zdrava a vypada jako kazde jine 4lete dite. A protoze byla tak silna a zvladla to, dali jsme ji jmeno Chili.
Zuzka Ch.
Ahoj, syna jsem rodila v 36. týdnu, všechno v pořádku…teď skoro tři roky poté čekáme druhého prcka…chtěla bych se zeptat všech, které jste rodily první dítě takhle dřív, jestli to druhé pak taky bylo „předčasně“ nebo je to prostě opravdu o tom, že každý porod je úplně jiný a třeba jste i přenášely…Děkuju za odpovědi;)
@terkamls první jsem rodila ve 37t a druhou 36t ani v jednom případě nic ne nasvědčovalo tomu že bych neměla rodit v termínu. Teď čekám třetí a doktorka říká že vzhledem k těm dvou s tim mám raději počítat.
@terkamls píše:
Ahoj, syna jsem rodila v 36. týdnu, všechno v pořádku…teď skoro tři roky poté čekáme druhého prcka…chtěla bych se zeptat všech, které jste rodily první dítě takhle dřív, jestli to druhé pak taky bylo „předčasně“ nebo je to prostě opravdu o tom, že každý porod je úplně jiný a třeba jste i přenášely…Děkuju za odpovědi;)
i me tohle zajima, hodne se obavam predcasneho porodu.
Ahoj prvni dcerka 36+5 a druhy syn 27+2 oba porody nečekané a rychlé.. ale neni to pravidlem, že i druhy musí být předčasný
@terkamls bohuzel taky patrim k tem, ktery predcasne porodily i podruhe. V prvnim tehotenstvi jsem mela problemy s tlakem, v druhem uz to nebylo tak dramaticky a stejne mi praskla voda v obou pripadech „par dni od sebe“… prvni porod 33+6, druhy porod 34+4. Jeste tyden predtim mi dktorka rikala, ze to vypada moc dobre a objednavala me na dalsi dve kontroly, takze jsem z toho byla hodne spatna. No a ted po druhym porodu mi teda rekla, at s tim kdyztak pri dalsich uz rovnou pocitam, ze to tak holt nekdo ma v sobe ![]()
Je lepsi se na to pripravit, jak psychicky tak i doma proste… pak bude kazdy den navic fajn mile prekvapeni. Drzim palce, aby to u Tebe dopadlo lip ![]()
@terkamls kamarádka první porod 24 tt, druhý 37 tt, sousedka první 31 tt, druhý 34 tt, ségra první 32 tt, druhý přenášela ![]()
každý porod je fakt jiný, pokud není zjištěn předem nějaký problém, proč šlo mimi tak brzo, netřeba se bát ![]()
Záleží hlavně na příčině toho předčasného porodu. Já jsem prvně rodila 36tt, ale už od 25tt mi porod hrozil, neustále mi tvrdlo břicho a zkracoval se mi čípek, pak jsem se otevřela jakoby nic. Druhý porod byl 29tt a průběh těhotenství byl podobný, také mi pořád tvrdlo břicho, dokonce od 23tt to i dost bolelo a často to bylo i pravidelné v krátkých intervalech.
Na žádnou konkrétní příčinu vlastně nepřišli, ale mám prý trochu menší dělohu, tak zřejmě není stavěná na velké miminko a taky mám celý život rozházené hormony.
I přes své zkušenosti bych klidně šla do třetího miminka a už bych se tolik předčasného porodu nebála, když už vím o co se přesně jedná.
@terkamls Ahoj, necetla jsem vsechny prispevky, ale ja jsem to mela tak, ze syn se narodil ukonceny 34.tyden, ale otevirala jsem se uz od 32.tydne a to same i u male, kdy jsme to udrzeli do konce 38.tydne, muselaj jsem ale lezet a o maleho se stridali pribuzni. Nejaka genetika tam urcite hraje roli, ptz moje mamka me i segru taky porodila predcasne.
Ahojky, zajimalo by me, jake mate zkusenosti s predcasnym porodem (treba i teoreticky). V 1. literature pisi, ze od ukonceneho 25. tydne se jedna o predcasny porod. Pokud se narodi mimi drive, jedna se o potrat. Jina literatura zase pise, ze potrat ze zdr. duvodu je mozne provest az do 26 tt. Po 25 tt by se vsak melo jednat o predcasny porod, ne? Jak je to tedy spravne? Mate nekdo zkusenosti s tak predcasnym porodem? Jak se projevuje?
Diky, Silva