Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
U nás ve školce od smíšených tříd ustoupili. Nějaký čas to zkoušeli, ale ta práce s jinak starými dětmi je úplně jiná. I některé učitelky jsou zvyklé spíše na mladší děti, jiné zase umí jednat spíše se staršími a mají na ně nějaké nároky nejen sebeobsluha, což zabere u těch starších dětí většinu času. Jinde se zase více přizpůsobují těm předškolákům, ale tam zase na ty mladší děti jsou kladeny vyšší nároky a je to pro ně více stresující. Děti, které přicházejí do školky, tak první dva měsíce řeší učitelky jen to, aby si tam zvykly a netesknily po rodičích. Navíc teď je předškolní rok povinný pro všechny děti, takže si myslím, že s těmi předškoláky budou muset pracovat více než doposud, dokonce na schůzkách říkaly, že předškoláci budou muset mít do školky omluvenku jako do školy.
Mně taky věkově smíšené školky nesedí. Chápu výhody - přirozený kolektiv, mladší se učí od starších, starší se přizpůsobuje mladším… Ale to podle mě může fungovat, když nejsou šestiletí ti nejstarší. Pokud bude 27 dětí a z toho bude 20 dětí od 2 do 4 let, tak se prostě musí kolektiv přizpůsobit těm slabším. Pro ty malé to je výhoda, mají se od koho učit, ale ty velké to neposouvá.
A učitelky samy přiznaly, že je pro ně druhé pololetí dost náročné, protože podzimní předškoláky už nemají kam posouvat.
@kote dřív jít nemůže, protože příšerně patlá. Má neuvěřitelnou slovní zásobu, ale mluví hůř jak tříleťáci. Už od 4 let řešíme logopedii, ale zatím efekt nula. Plus nekreslí. Ale když vidím manžela, jaký má vztah k psaní a kreslení, tak chápu, kde to syn podědil ![]()
Jinak s mladšími dětmi problém nemá, má mladšího bráchu, mladší sestřenku, takže s mladšími dětmi v pohodě existuje. Ve školce má spíš kamarády mezi mladšími, v tom taky problém není. On je zvyklý na bráchu, tak si nejraději hraje s Lucinkou, které jsou 4. On je silně dominantní, tak mu vyhovuje, že ho mladší děti poslouchají, což taky není dobře.
@smurfka u nás mají taky každý den 2 hodiny nějaký program, ale mají ho všichni dohromady. I s těmi nejmenšími. Oddělený program pro předškoláky mají děti jen 2× týdně. Jinak společně zpvají, kreslí, cvičí, vyrábí a další…
Bude to muset miláček zvládnout, protože s tím nic neudělám.
@Anonymní píše:@smurfka u nás mají taky každý den 2 hodiny nějaký program, ale mají ho všichni dohromady. I s těmi nejmenšími. Oddělený program pro předškoláky mají děti jen 2× týdně. Jinak společně zpvají, kreslí, cvičí, vyrábí a další…
tak zatím bych to neřešila..uvidíš až příští rok..pak se mužete nějak s učitelkama domluvit na programu pro straší - na školních schuzkách na začátku roku..ale myslím že i dvakrát týdně to stačí, pokud už toho umí tolik co umí..tak na zápis už by v pohodě zvládl…
@Anonymní píše:
Mně taky věkově smíšené školky nesedí. Chápu výhody - přirozený kolektiv, mladší se učí od starších, starší se přizpůsobuje mladším… Ale to podle mě může fungovat, když nejsou šestiletí ti nejstarší. Pokud bude 27 dětí a z toho bude 20 dětí od 2 do 4 let, tak se prostě musí kolektiv přizpůsobit těm slabším. Pro ty malé to je výhoda, mají se od koho učit, ale ty velké to neposouvá.
A učitelky samy přiznaly, že je pro ně druhé pololetí dost náročné, protože podzimní předškoláky už nemají kam posouvat.@kote dřív jít nemůže, protože příšerně patlá. Má neuvěřitelnou slovní zásobu, ale mluví hůř jak tříleťáci. Už od 4 let řešíme logopedii, ale zatím efekt nula. Plus nekreslí. Ale když vidím manžela, jaký má vztah k psaní a kreslení, tak chápu, kde to syn podědil
Jinak s mladšími dětmi problém nemá, má mladšího bráchu, mladší sestřenku, takže s mladšími dětmi v pohodě existuje. Ve školce má spíš kamarády mezi mladšími, v tom taky problém není. On je zvyklý na bráchu, tak si nejraději hraje s Lucinkou, které jsou 4. On je silně dominantní, tak mu vyhovuje, že ho mladší děti poslouchají, což taky není dobře.@smurfka u nás mají taky každý den 2 hodiny nějaký program, ale mají ho všichni dohromady. I s těmi nejmenšími. Oddělený program pro předškoláky mají děti jen 2× týdně. Jinak společně zpvají, kreslí, cvičí, vyrábí a další…
Stejně jako tvůj syn byla dcera. Také chodila na logopedii až do konce prvního pololetí druhé třídy. U ní to byl svalový problém. Nejprve také moc nekreslila, ale pak se vypracovala. Chce to se tomu věnovat a procvičovat ruku. Trojhrannou tužkou nebo pastelkou kreslit třeba klubíčka, kouř. Mluvení a procvičování ruky má spolu souvislost. Na to bych se zaměřila. Jinak dcera si ve školce např. sama přišla na princip násobení. Škrábe jak kocour. Naštěstí učitelka to tak nehrotí, říká, že se naučit psát musí, ale že to stejně nebudou pak ten krasopis potřebovat. Příští rok už psaní mít nebudou.
Jinak, když byla předškolák, tak u nás probíhal projekt prevence specifických poruch učení, tak jsme tam s dcerou zašla. Zjistili jí, že má nevyhraněnou lateralitu, že je jen na 54 procent pravák a že jí to bude dělat problémy se psaním (špatná koordinace ruka, oko) a že jí to nemáme nechávat přepisovat, že je to velký nápor na mozkovou činnost. Jinak jí zjistili IQ 136. Je na matematiku. Ve školce si hlavně cvičila ty sociální dovednosti, protože v tom je kvůli tomu svému jinému myšlení trošku mimo. Co si budeme povídat, průměr je jednodušší na výchovu. ![]()
@smurfka neřeším, že nebude umět věci k zápisu, ten by mohl jít dělat hned a myslím, že by neměl problém - včetně sociální stránky věci - poslechne, soustředí se, umí komunikovat s cizí autoritou… Řeším opak, příští rok se bude nudit, bude zlobit a potáhne se to dál. Je mi jasné, že ho budu muset zaměstnat kroužky, ale co dál, aby nechodil domů znuděný…
Anonymní, my procvičujeme ruku. Máme sametové omalovánky, tak malujeme a malujeme, ale zatím sám nic moc nenakreslí. Neřeším to, má ještě 21 měsíců na to, aby se to srovnalo. Tužku drží správně a vydrží u toho. Řeč taky cvičíme. Oboje je ze strany manžela, ten taky špatně mluvil a dodnes má rukopis jak doktor.
@Anonymní píše:
@smurfka neřeším, že nebude umět věci k zápisu, ten by mohl jít dělat hned a myslím, že by neměl problém - včetně sociální stránky věci - poslechne, soustředí se, umí komunikovat s cizí autoritou… Řeším opak, příští rok se bude nudit, bude zlobit a potáhne se to dál. Je mi jasné, že ho budu muset zaměstnat kroužky, ale co dál, aby nechodil domů znuděný…Anonymní, my procvičujeme ruku. Máme sametové omalovánky, tak malujeme a malujeme, ale zatím sám nic moc nenakreslí. Neřeším to, má ještě 21 měsíců na to, aby se to srovnalo. Tužku drží správně a vydrží u toho. Řeč taky cvičíme. Oboje je ze strany manžela, ten taky špatně mluvil a dodnes má rukopis jak doktor.
proč by se měl nudit..pořád tam bude mít pár lidí stejného věku, se kterýma si bude moct hrát..školka je o tom aby si děti hráli, na učení je zs a výš..
To je přesně ono…věkově smíšené třídy rodičům nevadí, dokud mají malé dítě…to si většinou naopak libují, jak se jejich prcek táhne nahoru, podle těch starších…jak jim prcek vyroste, žačnou jim malé děti vadit. Najednou jejich předškoláka zdržují, táhnou dolů…Najednou zapomenou, že i jejich předškoláka někdo táhnul, někdo mu byl vzorem, pomáhal.
Trochu sobecké, ale budiž, každý si kopem na svém písečku.
Teď k tématu: Pro předškolní dítě (3-6) je na PRVNÍM místě pohyb a hra! Pokud přijde do školky ČŠI velice pečlivě kontroluje, zda řízená činnost (tedy i příprava na školu, učení atd.) nepřevažuje nad volnou hrou. Ač by někteří rodiče raději viděli „byflování“ do školy-ideálně 8 hodin denně, tak to fakt není a nefunguje. Volná, neřízená hra, běhání, navazování vztahů, námětové hry je 80% času ve školce. Cca 20 minut denně je komunikační kruh, 15 minut cvičení, pak nějaká pohybová hra (dle zájmu dětí-zhruba 20 minut, individuální práce s dítětem/dětmi ve skupince (3-5 dětí…cca 15-20 minut)zbytek je volná hra. Individuální činnost, příprava lze ráno, když je málo dětí, nebo po poledni, když děti odpočívají. Nevidím velký rozdíl ve třídě předškoláků a ve třídě smíšené. Ve třídě předškoláků jsou ty časy STEJNÉ jakove smíšené. Fakt nesedí u stolku 3 hodiny a nepracují.
Momentálně mám 7 předškoláků a naopak se prckové přizpůsobují jim! V komunikačním kruhu neděláme paci, paci, pacičky pro tříleťáky…
ale probíráme slabiky, první písmeno ve slově, homonyma a synonyma, zvířata a mláďata…atd. A prckové naslouchají a učí se s velkými. Nijak jim nepřekáží.
@Anonymní píše:
@smurfka neřeším, že nebude umět věci k zápisu, ten by mohl jít dělat hned a myslím, že by neměl problém - včetně sociální stránky věci - poslechne, soustředí se, umí komunikovat s cizí autoritou… Řeším opak, příští rok se bude nudit, bude zlobit a potáhne se to dál. Je mi jasné, že ho budu muset zaměstnat kroužky, ale co dál, aby nechodil domů znuděný…Anonymní, my procvičujeme ruku. Máme sametové omalovánky, tak malujeme a malujeme, ale zatím sám nic moc nenakreslí. Neřeším to, má ještě 21 měsíců na to, aby se to srovnalo. Tužku drží správně a vydrží u toho. Řeč taky cvičíme. Oboje je ze strany manžela, ten taky špatně mluvil a dodnes má rukopis jak doktor.
Tak s ním jdi k zápisu a dej ho do školy o trošku dřív, pokud je podzimní.
@SIMONA1234 nepotřebuju, aby se učil, spíš naopak. On to umí. Ale víc se bojím, že tím, jak se bude pořád opakovat to, co zná, tak se bude nudit a bude zlobit. Letos už jede vyloženě předškolní výchovu. U nás se vystavují pracovní listy předškoláků a má to tam pravidelně taky. Pokud by něco neuměl, tak se to doučí doma, v tom problém nevidím. Nespoléhám na to, že ho to školka naučí. Nedávno jsem v jedné diskuzi narazila na to, co učíš předškoláky, schválně jsem se ptala syna a většinu z toho umí.
Jak jsem psala, mít možnost výběru, tak nikdy nedám dítě do věkově smíšené školky. Podle mě to je super myšlenka a pokud jsou dobré učitelky, tak se to dá i praktikovat. Bohužel hodně učitelek to neumí správně pojmout a pak někdo trpí. Buď jsou malé děti přetěžované, protože se s nimi „nikdo nemazlí“, nebo naopak se větší děti nudí.
A upřímně jsem ráda, že si ve školce hraje. Proto tam chodí. Pro mě to je to hlavní, musí se obouchat a sociálně rozvíjet.
@Jahru nejde. Nevezmou ho, neumí pořádně mluvit a má hodně tvrdou ruku. V téhle oblasti jsem ráda, že máme ještě dostatek času na trénink. Ale dneska mi sdělil, že máme číslo domu 856, Lukášek (sousedi) má číslo 800, číslo našeho domu je větší a že když má číslo tři nuly, tak to jsou tisíce, ale číslo našeho domu je menší než tisíc.
Matematické myšlení po mně nemá.
Ale dítě má právo se nudit…lelkovat…nemusí pořád něco dělat. I pozorováním ostatních se učí. A pracovní listy jsou v tolika stupních obtížnosti, že se (pracovně)na 100% nudit nebude. A kdyby nááááhodou ano, můžeš mu vytvořit vlastní KNIHU PŘEDŠKOLÁKA…takové desky, které si bude s sebou nosit do školky (snad mu to dovolí, neviděla bych v tom problém) a v těch deskách může mít různé úkoly na ten den. Např.: Napiš (nakresli), co jste měli ke svačině. Pak nějakou grafomotoriku (pinterest.com),úkol k danému ročnímu období-doplňovačky, předmatematické představy, pravolevá orientace, zrakové rozlišování, spojovačky (čísla), hlavolamy a bludiště; poskládej lodičku, parník, čepici z papíru; vystřihni obrázek apod.
Když sebude nudit a bude chtít něco dělat, může sáhnout po své „knize“ a pracovat. Proč by se nemohl učit víc než ostatní? Když chce abaví ho to? Má na to stejné právo jako na to nicnedělání…že se bude v první třídě nudit? Možná bude…možná ale bude mít fajn učitelku, která ho nudit nenechá.
Já jsem na smíšené třídy koukala s nedůvěrou, když syn ve 3 letech nastupoval do školky. A nakonec se to ukázalo jako super systém, zvlášť to, že když pak nastupovala mladší, tak mohla být s bráchou ve třídě. Teď je mladší předškolačka, starší už ve škole a nemám pocit, že by jednoho nebo druhého brzdila spoluexistence s prcky. Stejně si myslím, že školka je důležitá přeedevším kvůli kolektivu, sociálnímu tréninku a přizpůsobení se autoritě, než kvůli znalostem. Ty stejně většina dětí „posbírá“ tak nějak mimochodem doma, v okolí, ve školce… než že by se musely něco přímo učit.
@Anonymni píše:
Dobrý den všem, chtěla bych prodiskutovat postavení předškoláka ve školce. V naší školce jsou smíšené třídy, tedy děti od 3 let po předškoláky. Ale na předškoláky se pohlíží jinak, což samozřejmě ostatní děti mrzí. Předškoláci jedí příborem a MALÉ DĚTI NESMÍ, předškoláci si po obědě čistí zuby zubní pastou a MALÉ DĚTI NESMÍ apod. Mě osobně to docela hodně rozčiluje… školka je přece „vzdělávací zařízení“ a tak by se tam děti měly učit, nebo ne? Dcera má skoro 5 let, ale protože ještě není předškolák, strkají ji do jednoho pytle s 3 letými dětmi, které právě nastoupily. Doma se už snaží jíst přborem, ale ve školce to prostě nejde. Jak má takové věci trénovat a zdokonalovat, když ve školce tráví 5 dní v týdnu a přitom se tam vlastně NESMÍ nic naučit, protože je ještě malá! Jak je to prosím u vás? Děkuji všem…
Tak letos poprvé jsou smíšené třídy, vím, že dcera jako předškolák jí příborem, ale zda ostatní děti to nevím, ale myslím si, že kdyby si ve školce řekla (tedy u nás), tak jí ho dají. Co se týče ostatního, tak i loni a přeloni si čistili zuby pastou. Pastu jim dávali učitelky. Letos si už dávají samy. co se týče přípravy, pracují všechny děti, každý má sešit dle věku.
@SIMONA1234 o té nudě mi říkala učitelka. Kvuli tomu už letos pracuje s předškoláky. Ze to zná, tak se nudí a vymýšlí nesmysly, zatím nezlobí, ale říká to schválně špatně. Jednou větou dodala, že s chytrými podzimními dětmi je problém. Říkala, že nechce vidět, jak to bude vypadat za rok, že už ho školka bude brzdit a nic mu nedá a bude je zlobit.
Kdyby to neřešila 20 měsíců před první třídou, tak by mě to ani nenapadlo. Teprve po její poznámce jsem si i začala víc vsimat, co umí on a co umí ostatní děti. Škola je u nás tradiční státní, učitelky 60+. Takže to podle toho vypadá. Ale máme naději na jednu mladou.
@Anonymní píše:
@SIMONA1234 o té nudě mi říkala učitelka. Kvuli tomu už letos pracuje s předškoláky. Ze to zná, tak se nudí a vymýšlí nesmysly, zatím nezlobí, ale říká to schválně špatně. Jednou větou dodala, že s chytrými podzimními dětmi je problém. Říkala, že nechce vidět, jak to bude vypadat za rok, že už ho školka bude brzdit a nic mu nedá a bude je zlobit.
Kdyby to neřešila 20 měsíců před první třídou, tak by mě to ani nenapadlo. Teprve po její poznámce jsem si i začala víc vsimat, co umí on a co umí ostatní děti. Škola je u nás tradiční státní, učitelky 60+. Takže to podle toho vypadá. Ale máme naději na jednu mladou.
Zase bych tak úplně nepaušalizovala. Dcera má učitelku 58 let, vůbec na to nevypadá, hádali jsme jí s manželem tak o 10 let míň. Má zkušenosti, nic zbytečně nehrotí, všechno se zvládají naučit ve škole. Používá k tradiční výuce i prvky alternativních metod. Známá mně říkala, že syn měl mladou učitelku. Říkala si to bude fajn. Asi si to ještě neuměla zorganizovat, tak většinu věcí musely dodělávat doma, plno úkolů, ve škole dělaly pouze projekty a „hrály si“ a rodiče to potom děti museli učit doma samy, aby něco uměly.
@Anonymní píše:
Zase bych tak úplně nepaušalizovala. Dcera má učitelku 58 let, vůbec na to nevypadá, hádali jsme jí s manželem tak o 10 let míň. Má zkušenosti, nic zbytečně nehrotí, všechno se zvládají naučit ve škole. Používá k tradiční výuce i prvky alternativních metod. Známá mně říkala, že syn měl mladou učitelku. Říkala si to bude fajn. Asi si to ještě neuměla zorganizovat, tak většinu věcí musely dodělávat doma, plno úkolů, ve škole dělaly pouze projekty a „hrály si“ a rodiče to potom děti museli učit doma samy, aby něco uměly.
Nepaušalizuju. Vím, které 3 učitelky na něj vychází, a znám je - jedna je spolužačka ze základky a to je fajn holka, jedna mě učila a třetí je naše sousedka. Dvě z nich jsou klasické soudružky. Naučí, o tom žádná, ale nemyslím, že to je v současnosti to nejdůležitější. Hlavní je to, aby učitelka děti neotrávila už v první třídě.
A hlavně znám syna, je to palice dubová a pokud chytne sousedku, tak to bude průšvih. Ta po dětech jen ječí, nemá ráda kluky a nemá ráda děti, co se zajímají a mají nějaké znalosti. Měla mě učit v první třídě a máma na dva roky kvůli ní dala do jiné školy - vozil mě táta, než změnil práci.
Jinak u nás je jedna učitelka, které je 65 let a to je zlatá ženská, naučí, dětem se věnuje, vymýšlí činnosti pro děti, které jsou napřed, dělá pro děti různé akce navíc. Bohužel příští rok končí. Kdyby nešla do důchodu, měl by ji syn, ale místo ní se bude vracet spolužačka.
Máme věkově smíšené třídy..starší od 4 let až do předškoláků mají každý den dvě hodiny program zvlášt kde se připravují do školy…mladší si mezitím hrají nebo mají jiný program.