Předškoláci ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27665
4.12.18 10:56
@Salorka píše:
@pikola @pikola :-) Šikulka!
@ka2ka Taky ho to baví a sám si o to řekne.

u nás je to každý večer a mamííííí budem počítat ? takže místo pohádky počítáme, ale fakt ho to baví snad mu to vydrží i ve škole :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5170
4.12.18 10:59

Nas predskolak umi (asi toho bude vic, tak jen co si vzpomenu :mrgreen: ): oblect se, zavazovat tkanicky, umi nejaka pismena, podepsat se, ted prekvapil a sam napsal na cilovou pasku na vykresu “cil” 8o :lol:, cisla ho bavi hrozne, zvlada zakladni matematicke operace, jednoduchou ciselnou radu doplni spravne, umi scitat, lehce odecitat, chape nasobeni, ma vybornou prostorovou orientaci, udela si sam stavu, nalije, nanda jidlo, bavi ho i vareni (pod dozorem), vyrabi (ted na dilnickach v pohode zvladl tavnou pistoli pod dozorem), bavi ho historie, priroda i vesmir (vypravime si+knizky+nejake porady na Decku), tam si myslim, ze toho vi celkem dost, dny v tydnu, mesice nevim ty zna ale asi by je jeste nevyjmenoval bez chyby, rocni obdobi v pohode, trosku lyzuje, docela dost uplave, maluje asi normalne, to ho treba zas tak moc nebavi, rad stavi z lega, miluje od mimina knizky a kdyz se cte, zatim neumi na kole, ma jeste pomocne kolecka, ale na jare to snad sfouknem, kdyz nabere rychlost, jede v podstate bez nich, ale jinak na ne proste spoleha. Hodiny se ted ucime, rekne v pohode na digitalnich, jinak nevim, projevil o to zajem az tenhle tyden, tak zatim jsem znalost neoverovala. ;) Jinak uz nevim, ted si na nic vyrazneho uz asi nevzpomenu. :lol: :mrgreen: :kytka: :mavam:
Edit: Jo, ma taky poruchu pozornosti, je hlucnej, ale do skoly ho planuju dat, myslim, ze to zvladne a hrozne se tam tesi. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.18 11:07

@Salorka To je přeci tak moc různé. Já nemám předškoláka, ale čerstvě pětiletého (takže do školy půjde až za dva roky), a zrovna těch zapamatovatelných věcí zná opravdu hodně (ale já bych radši, kdyby si uměl pohlídat svoje věci, nestyděl se v některých situacích, byl trošku průbojnější a víc se hýbal). Jen namátkou zná: několik desítek značek aut/typů lokomotiv/typů letadel (a fakt to od sebe na dálku rozezná), dny v týdnu, hodiny (zatím jen čtvrt, půl, třičtvrtě a celou), počítá do 100, sčítá do 20 (odčítání zatím nezkouší), na mapě pozná všechny světadíly a oceány, najde na mapě ČR a několik dalších států, zná planety, pozná opravdu dost zvířat i rostlin, zajímá se o přírodní jevy (např. proč se blýská, proč z něktrých semínek rostliny vyrostou a z jiných ne, co je uvnitř kamene atd.). Neustále mě uvádí do rozpaků otázkami typu „Proč v žárovce není plamen jako v kamnech?“ apod. Jo, je to asi chytrý a šikovný kluk, ale ve spoustě věcí potřebuje teprve dozrát (neumím si ho představit, jak si jde sám s tácem v jídelně pro oběd), takže jsem ráda, že má těch pár měsíců k dobru (tím, že je listopadový).
Prosím nechte anonym, nechci poslouchat od švagrové, že se tu chlubím. Jo a nic z toho ho samozřejmě cíleně neučíme, ale když přijde a ptá se pravidelně jak pozná, kolik je hodin, tak mu to prostě řeknu.

• Citovat
  • Upravit
5314
4.12.18 11:18

Mám předškoláky dva (5 v červenci). Z toho co píšeš asi jen roční období, planety některé ale určitě ne je vyjmenovat za sebou, totéž dny v týdnu. Oba se umí podepsat tiskacím, ted je začínají zajímat i další písmenka. Umí spočítat kolik má slovo slabik. A říct slovo, když jim řeknu začáteční slabiku nebo písmeno. Umí sčítat do deseti (synovi to jde už zpaměti, dcera používá prsty), na prstech odečítají. Hodně je zajímá planeta země - kde jaké zvířátka žijou, co jedí, státy, kontinenty. Ve školce měli několik „přednášek“ o ovoci, zelenině a bylinkách - takže to taky celkem bezpečně poznávají, vědí co se s přírodou děje v průběhu roku, jak se ze semínka stane potravina apod. Umí barvy, některá zvířátka, jednoduchá fráze a počítat do 15 v angličtině. Když si to takhle sepíšu, vypadá to, že toho umí a znají fakt hodně, ale i přesto budou mít s největší pravděpodobností do školy odklad :nevim:
Nicméně nic se neučíme cíleně, vždycky je to z jejich iniciativy, že se o nějaké téma zajímají.

Příspěvek upraven 04.12.18 v 11:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24162
4.12.18 11:20
@Salorka píše:
@elen-ka Zadek taky ladíme :-) Zatím tedy žádná sláva :-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

U nás jak kdy :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
4.12.18 11:28
@Anonymní píše:
neumím si ho představit, jak si jde sám s tácem v jídelně pro oběd

To je přesně ono, obě moje děti, ač chytré a šikovné, potřebují ještě sociálně dozrát, aby byli na školu připraveni. Dcera by byla schopná zabloudit při cestě ze třídy na WC, o jídelně, šatnách apod.ani nemluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24162
4.12.18 11:32

Co se týče jídelny a nesení tácu, tak dcerak říkala, že jim ze začátku pomáhaly paní učitelky. Ne tedy každému, ale těm co to nešlo. Ale tak prý po chvíli se to naučili všichni. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
4.12.18 13:00

Syn mel sest v dubnu, letos ma odklad.
Planety neumi, max zeme a mars a ani se o to nezajima.
Podepsat se umi (velka tiskaci),
nektera pismenka umi. Urci prvni a posledni hlasku, tri a ctyrpismena slova vyhlaskuje. S pomoci prstu pocita do deseti. Pocetni radu zvladne tak do 40. Rocni obdobi, dny v tydnu, mesice zna ze skolky.

Na odklad nastoupil do PT. Taky jsem se te sebeobsluhy a pohybovani po skole obavala. Druzina s prvni a druhou tridou. Ale prekvapive zvlada. I tacek v jidelne. Zatim nic nikde nenechal. Jedine co tak mu strasne dlouho trva se vymotat ze satny. Cekam na nej pred druzinou nekdy i 15-20min.

V pripravce od zari udelal velky pokrok. Hodne vyzral a vyspel. Ale to asi kazdy nastupem do školy at je to PT nebo prvni trida.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
4.12.18 15:19

Syn je srpnový 5 let a tedy předškolák, umí počítat do 20, barvy i anglicky, vyjmenuje tvary, podepsat se, pořád chce psát, umí řezat nožem, stříhat, pozná nějaké stromy, kytky, dny v týdnu vyjmenuje, i měsíce by dal. Rád hraje slovní fotbal. Sportovně velmi nadaný, ale není průbojný, stydlivý, je schopný zapomenout si obléct trenky i když mu to říkám a stojím nad ním. Hlavu má pořád někde v oblacích, nesoustředí se víc jak 5 minut. Při činnostech s ostatními dětmi potřebuje postrčit. Občas bývá plačtivý a celkem závislý na mě. Ve školce jsou s ním převážně šestileté odkladové děti a je to obrovský rozdíl, on je oproti nim ještě malý chlapeček, co si rád hraje. Myslím, že by se ve škole trápil a my s ním. Nejde o to, co děti umí, ale jak jsou na tom taky v sociálních dovednostech. Není nic horšího než když se dítě vrací ze školy do školky. Kolikrát pomůže i pedagogicko-psychologická poradna, či otevřený rozhovor s učitelkama ve školce. Do září daleko a něco se může u dítěte zlepšit, ale myslím, že zkušená učitelka je schopna poznat už teď jestli dítě má na školu nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
4.12.18 15:37

@Salorka ak chceš niečo extra tak je dobré keď dieťa vie povedať aké je prvé, a posledné písmeno v slove. Nie pre každé dieťa je to jednoduché ale dobre to pomáha pri porozumení a sluchovom rozlišovaní slov v 1 triede., neskôr pri diktátoch. A vytlieskať slová na slabiky je tiež super. Potom rozdelelenie slabík na dlhé a krátke - u nás majú štrikovanú ponožku a volajú ju pan délka, a keď je krátka slabika tak neťahajú a keď je dlhá tak ťahajú ponožku do délky. To máme zo špeciálneho logopedického kurzu na prípravu detí do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.18 16:01

Syn je prvňák, loni v této době uměl vše napsané v úvodním příspěvku a ještě mnohem víc. Nebudu vypisovat, protože by to bylo zbytečné.
Jsem učitelka v první třídě a můj syn je nadprůměrný (co se vědomostí týká). Děti ve třídě neumí měsíce, dny v týdnu motají, pletou si roční období s měsíci a něco jako planety je netankuje. Většina dětí se uměla podepsat, základy počtů taky byly.

@Barinec ani zkušená učitelka teď s jistotou neřekne, jestli dítě má nebo nemá na školu. Dítě může během půl roku udělat obrovský skok a dospět. Ano, jsou děti, u kterých je jasný odklad pomalu od začátku školky, ale pak jsou děti, co vypadají naprosto „marně“ a ten poslední rok najednou neskutečně dozrají a mohou jít v termínu. Tak to měla kamarádka s holčičkou. Ta je 31.8. a ještě v září před školou si byla jistá, že odklad bude, protože holčička byla plačtivá, špatně mluvila a celkově byla nejistá a hravá. Do Vánoc jí hodně hlásek naskočilo, k zápisu šla s bezchybnou výslovností. V první třídě hvězda, samé jedničky, sebevědomí jí nechybělo a prý neplakala.
Na druhou stranu asi mám předsudky, ale u letních kluků bych nezvažovala, jestli dát odklad, ale jestli ho nedat. Takže chápu, že odklad chcete. Sama mám letního syna a ještě ani není předškolák a taky jsem si jistá, že odklad bude mít ;) Třeba se stane zázrak, ale aktuálně je tak 1-2 roky pozadu proti vrstevníkům…

• Citovat
  • Upravit
5170
4.12.18 18:09
@Anonymní píše:
Syn je prvňák, loni v této době uměl vše napsané v úvodním příspěvku a ještě mnohem víc. Nebudu vypisovat, protože by to bylo zbytečné.
Jsem učitelka v první třídě a můj syn je nadprůměrný (co se vědomostí týká). Děti ve třídě neumí měsíce, dny v týdnu motají, pletou si roční období s měsíci a něco jako planety je netankuje. Většina dětí se uměla podepsat, základy počtů taky byly.@Barinec ani zkušená učitelka teď s jistotou neřekne, jestli dítě má nebo nemá na školu. Dítě může během půl roku udělat obrovský skok a dospět. Ano, jsou děti, u kterých je jasný odklad pomalu od začátku školky, ale pak jsou děti, co vypadají naprosto „marně“ a ten poslední rok najednou neskutečně dozrají a mohou jít v termínu. Tak to měla kamarádka s holčičkou. Ta je 31.8. a ještě v září před školou si byla jistá, že odklad bude, protože holčička byla plačtivá, špatně mluvila a celkově byla nejistá a hravá. Do Vánoc jí hodně hlásek naskočilo, k zápisu šla s bezchybnou výslovností. V první třídě hvězda, samé jedničky, sebevědomí jí nechybělo a prý neplakala.
Na druhou stranu asi mám předsudky, ale u letních kluků bych nezvažovala, jestli dát odklad, ale jestli ho nedat. Takže chápu, že odklad chcete. Sama mám letního syna a ještě ani není předškolák a taky jsem si jistá, že odklad bude mít ;) Třeba se stane zázrak, ale aktuálně je tak 1-2 roky pozadu proti vrstevníkům…

Ahoj, muzu se zeptat, jak se jako ucitelka v prvni tride (tudiz povolany clovek :palec: :kytka: ) divas celkove na tu zralost deti (je jasny, ze by to asi melo byt v rovnovaze)? :think: :kytka: Jakoze uvedu situaci treba na nas, my teda spise nezvazujeme odklad, ale syn je prave letni, na jednu stranu toho vi spoustu, uceni ho bavi, kdyz ho neco bavi, soustredit se dovede dost, ale je to akcnak. My zas premyslime spis, abychom ho ve skolce “nezabili”, jak jsem psala vys, strasne ho bavi cisla, pocita, sam se naucil pismenka, bavi ho vlastne celkove ziskavat vedomosti. Z nasi strany je tam vlastne jen obava, jestli vydrzi sedet na miste a poslouchat pani ucitelku. :oops: 8) Uvidime, co reknou v PPP, ale pani psycholozka to letos na jare videla podobne jako my, ze uvidime za ten rok. :think: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
4.12.18 18:11

@Salorka Dinosaury, číslice (teď už i dvoumístné), napočítat do sta, základní sčítání a odčítání, chápe násobilku dvou, pár základních geometrických tvarů.
Umí pravá levá a dopravní značky a pravidla (včetně jejich praktického použití), orientuje se na jednoduché mapce.
Plenet teda jen pár (ale třeba Venuši najde na obloze), jinak dny v týdnu, roční období, trochu hodiny.
Už se podepíše tiskace (křestním jménem). Pozná pár písmen, pozná první hlásku ve slově, umí slabikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.12.18 18:53

@Mmmanka ono to je hodně složité. Teď několikátý rok za sebou mám ve třídě letního kluka a vždycky bych u nich byla pro odklad. Všechno to byli opravdu šikovní kluci, ale ta sociální stránka silně pokulhávala. Ani jeden nebyl akční, ale ukňáraní, nesamostatní, nestíhali…
Sama jsem zvažovala předčasný nástup pro podzimního syna (ten rok před školou znal veškerá písmena - velká i malá a zvládal jednodušší slova, přečetl čísla do 9999, sčítal, odčítal s přechodem přes 10…), ale kvůli sociální stránce a mluvení jsme to vzdali. On je hodně nepoznorný - doma i na logopedii neposedí, poskakuje, sleduje, co se děje, ale ve škole sedí a dává pozor (aspoň podle učitelky je hodný). Aktuálně ho „ničí“ škola. Nudí se, dělá chyby z nepozornosti, ničí si penál, okusuje si triko. Přiznávám, že čím víc to vidím, tím víc mi to přijde hodně ošemetné. Nikdy nevíš, co dítěti prospěje nebo ne. Syn je teď na školu zralý, ale potřeboval by získávat nové vědomosti, ale to se neděje, protože všechno umí. Teď ho zajímají pohyby litosférických desek, sopečná činnost.
Na druhou stranu mám letos jednoho letního po odkladu a ten se mi tam asi ukouše nudou a to mu kopíruju různé texty, „pomáhá mi učit“, pomáhá slabším dětem, čte veškerá zadání, ale je už úplně někde jinde a naprosto nechápu, proč má odklad - znám ho už od školky. On je i sociálně hodně vyspělý a to ve třídě není nejstarší.

• Citovat
  • Upravit
5170
4.12.18 19:44
@Anonymní píše:
@Mmmanka ono to je hodně složité. Teď několikátý rok za sebou mám ve třídě letního kluka a vždycky bych u nich byla pro odklad. Všechno to byli opravdu šikovní kluci, ale ta sociální stránka silně pokulhávala. Ani jeden nebyl akční, ale ukňáraní, nesamostatní, nestíhali…
Sama jsem zvažovala předčasný nástup pro podzimního syna (ten rok před školou znal veškerá písmena - velká i malá a zvládal jednodušší slova, přečetl čísla do 9999, sčítal, odčítal s přechodem přes 10…), ale kvůli sociální stránce a mluvení jsme to vzdali. On je hodně nepoznorný - doma i na logopedii neposedí, poskakuje, sleduje, co se děje, ale ve škole sedí a dává pozor (aspoň podle učitelky je hodný). Aktuálně ho „ničí“ škola. Nudí se, dělá chyby z nepozornosti, ničí si penál, okusuje si triko. Přiznávám, že čím víc to vidím, tím víc mi to přijde hodně ošemetné. Nikdy nevíš, co dítěti prospěje nebo ne. Syn je teď na školu zralý, ale potřeboval by získávat nové vědomosti, ale to se neděje, protože všechno umí. Teď ho zajímají pohyby litosférických desek, sopečná činnost.
Na druhou stranu mám letos jednoho letního po odkladu a ten se mi tam asi ukouše nudou a to mu kopíruju různé texty, „pomáhá mi učit“, pomáhá slabším dětem, čte veškerá zadání, ale je už úplně někde jinde a naprosto nechápu, proč má odklad - znám ho už od školky. On je i sociálně hodně vyspělý a to ve třídě není nejstarší.

Dekuji moc za nazor! :kytka: :mavam: Ja samozrejme ve skolce nejsem, tak nemuzu tohle uplne hodnotit, ale socialne si myslim, ze syn neni nejak extremne mimo, plactivy nebo pomaly vubec, sam zvladne obchod, treba v masne, ja jdu jen jako drzak tasky. :mrgreen: Objedna v ZOO vstupenky, je i hodne velky uz od mimina (ted vypada tak na 3. tridu, krasne mluvi (ze mu bylo hodne pekne rozumet) od 2 let.
Toho ja se prave bojim, ze kdybychom dali odklad, ze ho to pak ubije, ze vsechno bude znat. Takhle to mel prave manzel a dost mu to uskodilo pri priprave do skoly. Mel to doma slozitejsi, ucil se dost sam a prave porad byl v klidu, v klidu a pak od 5.tridy najednou zjistil, ze se musi uz ucit a tezko to dohanel. :think: Syn podle me bude to same… :oops: ;) Navic je nejstarsi, ma takovej ten osetrovatelsky “komplex”, hodne pomaha (sam od sebe), je hodny, takovej altruista-na dite bych rekla fakt velkej. ;)
Treba u mladsiho syna, bych s odkladem vubec nevahala, kdyby byl letni, ale ma stesti, ze je podzimni, tomu ten rok k dobru urcite prospeje. :palec: 8)
Uvidime, jeste je cas, kazdopadne diky moc! :palec: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák