Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Vesmírná drůbež píše:
@Havlova to bychom samozřejmě mohli, starší děti nám tady normálně chodí do školy, dcera chodila v minulých letech do školky (bydlíme tu osm let), ale nestačí to. Přípravná třída je možnost, ale syn je dost často nemocný, nemám ponětí, zda by se jim taková „docházka“ zamlouvala a zda by mu to něco dalo. Jsem domluvena i se školkou, kam jsme dali přihlášku, že pokud bude hodně padat a chybět, převedou ho na individuál oni.
Tak minimálně ty interakce s ostatními a fungování ve skupině. Ale s tím ti nikdo neporadí, přínosy a rizika musíš posoudit sama. Připravit ho zvládneš sama v podstatě bez nějakého zvláštního úsilí hrou, tvořením a komunikací. Komunikaci s dětmi bez rodičů „nacvičí“ jen mezi dětmi. Ale já třeba do školky nechodila, kroužky tenkrát nebyly a zvládla jsem to rovnou v první třídě bez větších problémů.
@Havlova to právě netuším, zda by třeba za tři dny v měsíci stihnul, fakt je ten, že nemáme ponětí, co s ním. Nikdo, ani doktoři ne.
@Vesmírná drůbež píše:
@Havlova to právě netuším, zda by třeba za tři dny v měsíci stihnul, fakt je ten, že nemáme ponětí, co s ním. Nikdo, ani doktoři ne.
Ani na imunologii? Nechci být vlezlá, jen, že tam dcera skončila.
Myslím, že pokud jste normální rodina, tak se nijak speciálně připravovat nemusí. Prostě normální život, sebeobsluha, povědomí o světě, zvířatech, rostlinách, ročních obdobích, nějaké hry, občas uvolňování ruky, jemná + hrubá motorika… není to nic, co by musel denně trénovat.
A pokud nemá nějaké problémy (jako že třeba je extrémně stydlivý atd.), tak i sociální život zvládne klidně až ve škole. Píšeš, že má sourozence, tak to pro něj určitě nebude žádný šok…
@Vesmírná drůbež jak psaly holky, jestli se dítěti věnuješ, tak se rozvíjí. Nemusíte ho drilovat jak ve škole. Ono hodně toho člověk děla sám od sebe aniž by to vedel, že to děla. A jestli má sourozence, chodí mezi děti, tak ty sociální vazby a jak vycházet s dětmi, jak se s nimi domluvit, to se naučí i tam.
@mababa232 sourozence má, ale kontakt s vrstevníky, tedy čtyř pěti šestiletými dětmi skoro ne. Letos byl na hřišti asi šestkrát. Mezi podobně staré děti se vrhá, ale je nejistý a některé situace nezvládá, pláče, apod.