Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Annci píše:
Hodiny určené jsou. Minimálně musí být ve školce 4 hodiny denně, tj. třeba od 8 do 12.Já zas čekám, kdy nás začne nahánět sociálka, že se dcera nedostavila k zápisu, i když ona už dva roky chodí do školky o 70 km jinde.
tak úplně nechápu, proč jsi to nechala zajít tak, že by vás měla nahánět sociálka, není potřeba se dostavovat k zápisu, jen je potřeba do spádové školky dát potvrzení od ředitele té jiné školky, že dítě chodí jinam a je klid. Nejsem odvařené z povinné předškolní docházky, ale když už je to jednou v zákoně a stačí na to donést jedno blbé potvrzení, tak nechápu rodiče, že to prostě nedodrží a neudělají a čekají, až je začne nahánět sociálka a budou to řešit pak.
@terinka4444 píše:
tak úplně nechápu, proč jsi to nechala zajít tak, že by vás měla nahánět sociálka, není potřeba se dostavovat k zápisu, jen je potřeba do spádové školky dát potvrzení od ředitele té jiné školky, že dítě chodí jinam a je klid. Nejsem odvařené z povinné předškolní docházky, ale když už je to jednou v zákoně a stačí na to donést jedno blbé potvrzení, tak nechápu rodiče, že to prostě nedodrží a neudělají a čekají, až je začne nahánět sociálka a budou to řešit pak.
Tady je zas někdo strááášně chytrej
V dubnu jsem četla materiály MŠMT o předškolním vzdělávání, kde bylo napsáno, že informační povinnost nese ředitel školky, kam již dítě dochází. Na konci července - ten samý materiál se stejným datem vydání - už tuto větu neobsahoval. Bohužel jsem si to neuložila.
Nikdo nestanoví povinnost rodičů dítě hlásit ve spádové školce nebo kdekoliv jinde. Materiál ministerstva dále uvádí, že obce jsou povinny vydat obecně závaznou vyhlášku, kde stanoví spádovost školek. Ostrava (protože ta se mě týká) tuto vyhlášku vydala a v ní stanoví, že spádovým obvodem je pro všechny školky celé město Ostrava. Čili spádová školka neexistuje.
Ale klidně si ještě kopni, matko roku.
@Annci píše:
Tady je zas někdo strááášně chytrejV dubnu jsem četla materiály MŠMT o předškolním vzdělávání, kde bylo napsáno, že informační povinnost nese ředitel školky, kam již dítě dochází. Na konci července - ten samý materiál se stejným datem vydání - už tuto větu neobsahoval. Bohužel jsem si to neuložila.
Nikdo nestanoví povinnost rodičů dítě hlásit ve spádové školce nebo kdekoliv jinde. Materiál ministerstva dále uvádí, že obce jsou povinny vydat obecně závaznou vyhlášku, kde stanoví spádovost školek. Ostrava (protože ta se mě týká) tuto vyhlášku vydala a v ní stanoví, že spádovým obvodem je pro všechny školky celé město Ostrava. Čili spádová školka neexistuje.
Ale klidně si ještě kopni, matko roku.
Matko roku? jsi trapná, ty jsi začala s tím, že čekáš, kdy přijde sociálka, přestože dítě chodí do školky. Takže jsi mimo ty, pokud dítě již chodí do školky a to do školky spádové, tak nevím, co řešíš a proč ta hloupé kecy o tom, že čekáš na sociálku. Pokud dítě do školky nechodí nebo chodí do jiné, než spádové, máš to nahlásit do spádové školky a máš klid. Že to mají hlásit rodiče se vědělo už v červnu, ne nadarmo všude probíhaly informační schůzky. Pokud máš dítě ve školce správně, tak absolutně nechápu tady nějaké řeči o nějaké sociálce. Zápisy se dětí, které již dva roky školku navštěvují absolutně netýkají.
@Annci píše:
@terinka4444 Ty vážně nechápeš psaný text?
já chápu, kecy o čekání na sociálku jsou trapné a zbytečné. Tím s tebou končím hovor.
Fajn, takže ty jako obvykle naběhneš do diskuze, tam se navážíš do jiných, aniž bys znala jejich situaci, a když ti protistrana napíše argumenty, tak je vůbec nepochopíš a ještě máš pocit, že jsi neomylná? Jasně, tak v tom pokračuj.
@Annci
Udelala bych to jinak. Poslala bych co nejdriv email reditelce spadove skolky, kde by dite melo byt. Jestli by v pripade, ze se nekdo bude zajimat, kam tva dcera chodi. Aby jim dala adresu, kontakt skolky, kde opravdu chodi. Aby si to overili. Do skolky ti chodit bude, takze se vyresi pouze papirova cast.
A co vis, treba se nikdo zajimat nebude. Kdyz jo. Myslim si, ze jde jen o papirovou zalezitost. Pripadne pokud tobe nekdo zavola, odkazes je na vasi skolku, kde ted zijes a je, oni overi. Problem by byl, pokud by nebyla nikde prihlasena do skolky a ty se takove povinnosti vyhybala.
Coz nedelas.
@Annci píše:Žádný argumenty jsi mi nenapsala, spádovost je celá Ostrava, takže ne že spádová školka neexistuje, ale spádová je každá ostravská školka, tudíž máš-li dítě v ostravské školce, nevím, proč tlacháš o sociálce, chodí-li ti dítě už dva roky do školky, spádové, to znamená do ostravské, tak se tě vůbec netýká zápis, takže je úplně mimo psát něco o tom, že čekáš, že na tebe naběhne sociálka za to, že jsi nebyla u zápisu. Šíříš tady zbytečně dezinformace takovou větou. Proč? Abys byla důležitá? No nepovedlo se.
Fajn, takže ty jako obvykle naběhneš do diskuze, tam se navážíš do jiných, aniž bys znala jejich situaci, a když ti protistrana napíše argumenty, tak je vůbec nepochopíš a ještě máš pocit, že jsi neomylná? Jasně, tak v tom pokračuj.
@Annci píše:
No je fakt, ze si se celkem blbe vyjadrila. Ona se pouze zeptala proc cekas a neresis to.
@Kelsey Já nemám spádovou školku. Kterákoliv školka v Ostravě pro mě může být spádová. Ani předtím žádná vlastně nebyla, u nás byly kolem parku tři školky a lidi dávali děti tam, kam chtěli podle svého uvážení. Na školském odboru obvodu v květnu(!) nevěděli, kdo si zapíše informaci, že moje dítě chodí do školky jinam. Pak jsem snažit přestala. Shodou okolností mi v pátek říkala kamarádka z jiného města, že teď dostali u nich na ospodu za úkol obvolávat rodiče nezapsaných dětí. Proto moje původní hláška o sociálce. Já to neřeším, protože jsem nic neprovedla, snahu jsem měla a dítě do školky chodí. Akorát nesnáším rýpavý ženský, co mají potřebu se povyšovat nad ostatní, to je celý ![]()
@terinka4444 Žádné dezinformace nešířím, to nemám zapotřebí. Kdybys skutečně rozuměla psanému textu, pak bys zjistila, že moje dítě chodí do školky 70 km od trvalého bydliště.
Aha, jo.
Tak az zavolaji, tak jen reknes adresu/nazev skolky a je. To je jen formalita. Problem budou mit ti, kteri se vyhybaji a obavam se, ze takovych bude hodne.