Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Čajíček1980 To jsem a doufám, že mě preeklampsie mine.
Mě praktická poslala na interní vyšetření, protože i ona by mi nechala Orcal a dr. rovnou řekl, že neexistuje, že v těhotenství Dopegyt, protože ten je prověřený. Já mám právě taky nižší v těhotenství a to beru 1-1-0,5. Zase po porodu by mi snad měli dát jiné léky, protože Dopegyt se prý nesmí při kojení.
Budu držet pěsti, abys ve zdraví došla až do konce. ![]()
@Čajíček1980 držím pěsti, znám to čekání. jsme také po IVF. důsledně si hlídej tlak. v prvním trimu bude nižší, potom se začne zvedat pravděpodobně. spolu ve spojení lék na tlak plus hořčík se to dá udržet. hořčík není jen proti kontrahování, ale pomáhá i cévám při vyšším TK. taky se to tak snažíme držet, jsem ted 32tt.
Na tlak se v těhotenství smí jen Dopegyt a nebo méně často verapamil, často je v letácích napsáno, že se v těhotenství nesmí, je to občas i alibismus firem a nebo neexistují velké studie, které by spolehlivě vyvrátily nežádoucí účinky. Ale co se týká hořčíku, na konci těhotenství by se prý brát neměl - tím, že uvolňuje svaly, by mohl způsobit problémy ve 3. době porodní s placentou a nemusela by se dobře zatáhnout, což by mohlo vyvolat krvácení… říkala mi to kamarádka porodní asistentka, sama jsem lékařka a smysl to dává, tak se na to radši ještě pro jistotu zeptejte porodníka, a držím palce!
@Térouš Tak to uz mas taky za par
Na horcik se hned poptam v lekarne a na na gynde. Chci udelat maximum. Tak se drzte ![]()
@beata14 Ten Verodalid obsahuje prave latku verapamil, tak snad v ramci moznosti OK. No nejradsi bych nebrala vubec nic, ale bohuzel. Diky za info ![]()
@Čajíček1980 ja pocitam kazdy den, predchozi porod byl 27+5. preji si vydrzet co nejdyl. mam obe tehu taky umele a je to pro nas velky zazrak. v lekarne ti daji max mag. lactici, ekar muze predepsat Magnosolv.
@Térouš Tak to slo miminko na svet hodne brzy. At vydrzite tentokrat hezky do terminu ![]()
Jo hořčík zní taky logicky, jedny z léku na tlak jsou blokátory vápníkových kanálku, což by se teoreticky dalo nahradit zvýšeným přísunem hořčíku.