Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, možná divní otázka…původně jsem to chtěla napsat anonymně, ale tak si říkám, nebudu se schovávat za anonym
, omlouvám se za hloupý dotaz i tak budu ráda za odpovědi ![]()
Chtěla bych se zeptat zda je normální, že extrémně doma uklízím…jsem na mateřské, takže jsem furt doma, jinak samozřejmě chodíme i na dlouhé procházky…No a můj konkrétní dotaz zní, jestli je normální, že třeba 5× denně furt čistím vanu a umyvadlo a linku v kuchyni, ale nejčastěji teda tu vanu furt leštím, nesmí tam být ani mastnota ani smítko prostě nic
, jinak mě to hrozně štve a začnu leštit ještě zuřivěji
, hlavně když tam jde někdo z rodiny, hned tam potom nalítnu, no prostě je to na hlavu a vím to, ale nemůžu si pomoct, chtěla bych se zeptat jestli je to jen přecitlivělost na úklid a nebo už nějaká porucha…a nebo mi jednoduše na mateřské hrabe ![]()
Budu i ráda za tipy, jinak kolikrát jsem si říkala vykašlu se na to budu dělat uplně něco jiného doma, hrát si s malým, jenže vždy pak zas nalítnu do koupelny, když to neudělám pač bych neusla
. Prostě vana se musí furt lesknout
![]()
tyjo, to zní jako nějaký problem už, to není ze jsi jen poradkumilovna. Nejdřív jsem chtela napsat, jestli se nechceš stavit u nás, zhruba tak na týden
ale tohle by už stalo za to poresit s nějakým terapeutem…
@Lily-of-the-valley já vím, vždy jsem měla ráda pořádek, ale zároven vím, že toto už moc normální není, štve mě to, trochu mi z toho už hrabe
a ano asi bych se měla jít podívat domu k jiným maminkám
a terapeut no možná jo, je mi to prostě trápné…
Jejda, to vypadá na obsesi, když bez toho neusneš a nejde ti na to přestat myslet. Je to bohužel psychiatrická diagnoza a projevy mohou být různé. Urputné mytí rukou, neustálý úklid koupelny, kontrola, zda je vše zavřené a vypnuté… To si asi budeš muset nechat poradit odborníkem, jak na to.
@Fee-bee ano ty ruky to mám taky, furt dokola si je myju…ach jo jsem de…il ![]()
Tak pokud přeháníš jen u vany a zbytek uklízís normálně, tak ti spíš jen hrabe. ![]()
@Mayaa007 píše:
@Fee-bee ano ty ruky to mám taky, furt dokola si je myju…ach jo jsem de…il
Nejseš de…il, jseš ale bohužel nejspíš opravdu nemocná. Zkus si najít pomoc. Držím palce! ![]()
@Mayaa007 nejsi de.il, to určitě ne! Mas problem, a není nic ostudneho na tom ho řešit. Úplně stejně jako bys řešila třeba dlouhotrvající migrény, tam by ses snad nestydela ne ![]()
@Mayaa007 Ahoj,možná Tě trochu uklidním, mám to nějak podobně
Ne tedy desetkrát denně drhnout vanu, už jen z toho důvodu, že máme sprchový kout, ale denně myju wc, koupelnu, Linku taky co chvíli…Prach, podlaha-Lux, vytíraní, denně…Mám malé dítě, takže se pořádek drží hůře, ale dá se…Komu se to nezdá, má smůlu
U mě si už všichni zvykli ![]()
@Mayaa007 píše:
@Modra1 trošku jsi mě uklidnila, ale né moc
Já zase vysávám tak 4× denně, pokud vidím drobky, tak samozřejmě častěji. Když jsem chodila do práce, tak jsem to nedělala. Zbytek uklízím tak normálně. Až nastoupím do práce, myslím, že se to zas srovná ![]()
@Mayaa007 píše:
Ahoj holky, možná divní otázka…původně jsem to chtěla napsat anonymně, ale tak si říkám, nebudu se schovávat za anonym, omlouvám se za hloupý dotaz i tak budu ráda za odpovědi
Chtěla bych se zeptat zda je normální, že extrémně doma uklízím…jsem na mateřské, takže jsem furt doma, jinak samozřejmě chodíme i na dlouhé procházky…No a můj konkrétní dotaz zní, jestli je normální, že třeba 5× denně furt čistím vanu a umyvadlo a linku v kuchyni, ale nejčastěji teda tu vanu furt leštím, nesmí tam být ani mastnota ani smítko prostě nic, jinak mě to hrozně štve a začnu leštit ještě zuřivěji
, hlavně když tam jde někdo z rodiny, hned tam potom nalítnu, no prostě je to na hlavu a vím to, ale nemůžu si pomoct, chtěla bych se zeptat jestli je to jen přecitlivělost na úklid a nebo už nějaká porucha…a nebo mi jednoduše na mateřské hrabe
Budu i ráda za tipy, jinak kolikrát jsem si říkala vykašlu se na to budu dělat uplně něco jiného doma, hrát si s malým, jenže vždy pak zas nalítnu do koupelny, když to neudělám pač bych neusla. Prostě vana se musí furt lesknout
![]()
![]()
Tak asi si odpovíš sama, že fakt není normální mýt 5× denně vanu, nechtěla bych vidět účet za vodu a mycí prostředky. My jí nemyjeme ani 5× za týden, no ani 5× za měsíc, není energie (já ID, matce je 67 a už je taky unavená životem a o víkendu jezdí pryč) a šetří se.
Viděla bych to na OCD - obsedantně kompulzivní poruchu, zkus určitě navštívit doktora, ty smajlíky mě udivují, zatím Tě to asi extrémně neobtěžuje, ale aby nebylo hůř. Určitě někam zajdi ![]()
@Modra1 tak já taky doufám, že se to srovná…no vidíš, mě zas příjde dost vysávat 4× denně, jinak u mě vysává robotický vysavač a to 1× týdně, každá místnost, pouštím ho tak nějak postupně ty místnost…u mě je extrém ta vana
a ano jak jsem psala ještě ta má přecitlivělá čistota, neustále se i koupu, možná to spolu i souvisí, že chci at je vana čistá…ale měla bych zbrzdit, už tak je mi to trapné to tady řešit, ale musela jsem se zeptat
@Mayaa007 píše:
@Modra1 tak já taky doufám, že se to srovná…no vidíš, mě zas příjde dost vysávat 4× denně, jinak u mě vysává robotický vysavač a to 1× týdně, každá místnost, pouštím ho tak nějak postupně ty místnost…u mě je extrém ta vanaa ano jak jsem psala ještě ta má přecitlivělá čistota, neustále se i koupu, možná to spolu i souvisí, že chci at je vana čistá…ale měla bych zbrzdit, už tak je mi to trapné to tady řešit, ale musela jsem se zeptat
Opravdu to co popisuješ vidím jako OCD, i to mytí sama sebe, vyhled…ej prosím pomoc, psychoterapii třeba jen.