Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
poraďte mi..
Pracuji na HPP od 1.8.2022, do te doby nezamestnana, ani na uradu prace (dodelavam si skolu a kvuli veku a prezencnimu studiu me tam odmitli zapsat a ja si nemohla 7 mesicu najit praci).
Mam pozastavenou zivnost (od konce prosince 2021).
Dane i prehledy jsem za 2021 udelala v pohode, protoze vsude jsou navody jdn pro OSVČ.
Bohuzel mi zamestnavatel odmitl udelat dane a prehledy za 2022, protoze tam nejsem cely rok a nechteji si to vzit na „triko“, kdybych neco zatajila.
Dane mam vyresene elektronicky, ale myslela jsem, ze na cssz a zdravko to bude stejne. Zdravitni neresim, tam zavolam a dovolam se, jsou prijemne, ale potrebuji radu, jak podat prehledy na cssz. Kdyz se prihlasim pres bankovni identitu, mam moznost podat danove priznani jako OSVČ klasicky.. Jako kdyby nikdo nikdy nepocital s tim, ze to musi udelat obcas i zamestnanci. Neda se ani vyplnit pro „osvc“ bez zaskrtnuti zivnosti nejakeho mesice aktivniho.
Da se podat nejak elektronicky nebo proste smula a musim osobne po lhute?
Cekala bych, ze v roce 2023 uz budeme moci to delat v klidu z domova. Z prace je temer nemozne se utrhnout, dovolenou si brat nemuzu (delam dalsi VS, takze obcas beru dovolenou na skolu + se musim ucit a rodina), zkratka nemam cas jit na cely den na urad, aby se na me nekdo dival skrze prsty a jeste byl protivny a ja potom nestihala.
Dekuji
A proč bys měla podávat přehled na SP a ZP, když máš přerušenou živnost?
@Dawe_new Jestli to nahodou nebude tim, ze zamestnanci prehledy na sociální a zdravotní nepodavaji, tak fakt neni duvod, aby to elektronicky formulář uměl.
@Dawe_new píše:
Ahoj,
poraďte mi..
Pracuji na HPP od 1.8.2022, do te doby nezamestnana, ani na uradu prace (dodelavam si skolu a kvuli veku a prezencnimu studiu me tam odmitli zapsat a ja si nemohla 7 mesicu najit praci).
Dane i prehledy jsem za 2021 udelala v pohode, protoze vsude jsou navody jdn pro OSVČ.
Bohuzel mi zamestnavatel odmitl udelat dane a prehledy za 2022, protoze tam nejsem cely rok a nechteji si to vzit na „triko“, kdybych neco zatajila.
Dane mam vyresene elektronicky, ale myslela jsem, ze na cssz a zdravko to bude stejne. Zdravitni neresim, tam zavolam a dovolam se, jsou prijemne, ale potrebuji radu, jak podat prehledy na cssz. Kdyz se prihlasim pres bankovni identitu, mam moznost podat danove priznani jako OSVČ klasicky.. Jako kdyby nikdo nikdy nepocital s tim, ze to musi udelat obcas i zamestnanci. Neda se ani vyplnit pro „osvc“ bez zaskrtnuti zivnosti nejakeho mesice aktivniho.Da se podat nejak elektronicky nebo proste smula a musim osobne po lhute?
Dekuji
Cekala bych, ze v roce 2023 uz budeme moci to delat v klidu z domova. Z prace je temer nemozne se utrhnout, dovolenou si brat nemuzu (delam dalsi VS, takze obcas beru dovolenou na skolu + se musim ucit a rodina), zkratka nemam cas jit na cely den na urad, aby se na me nekdo dival skrze prsty a jeste byl protivny a ja potom nestihala.
Pokus jsi měla v roce 2022 jen zaměstnání a živnost pozastavenou tak přehledy nepodávás.
Zaměstnavatel neměl právo ti neudělat roční zúčtování.
@Dawe_new Živnostenský list by neměl být vydán každému kdo si požádá.
@Dawe_new
Jistě ti přišel papír k aktivaci datové schránky, tak si ho najdi a schránku aktivuj.
@JancaS84 píše:Zaměstnavatel neměl právo ti neudělat roční zúčtování.
Evidentně v tom má tazatelka trochu hokej, takže kdo ví, jak to bylo.
@Divná Bára píše:
@Dawe_new
Jistě ti přišel papír k aktivaci datové schránky, tak si ho najdi a schránku aktivuj.
Jak to souvisi? nepodavam prehledy jako osvc, ale jako zamestnanec, kteremu neudelali v praci „dane“, protoze tam nejsem cely rok. Pravo na to zrejme nemeli, nevim, ale je to tak. Ucetni si nechtely vzit na „triko“, ze bych neco zatajila.. Kdyz tam nejsem cely rok.
Datovou schranku aktivovanou mam
@Dawe_new píše:
Jak to souvisi? nepodavam prehledy jako osvc, ale jako zamestnanec, kteremu neudelali v praci „dane“, protoze tam nejsem cely rok. Pravo na to zrejme nemeli, nevim, ale je to tak. Ucetni si nechtely vzit na „triko“, ze bych neco zatajila.. Kdyz tam nejsem cely rok.Datovou schranku aktivovanou mam
Jak po 105 jako zaměstnanec přehledy NEPODÁVÁŠ!!! Podáš si jen daňové přiznání a to je vše.
@Dawe_new souvisí to tak, že když máš datovou schránku, na žádný úřad osobně nemusíš. Pokud máš od prosince 21 podnikání přerušeno, žádné přehledy na socku ani zdravku nepodáváš. Jediné o co teda jde, tak je přiznání. Pokud jsi měla jen příjem ze zaměstnání a podepsané prohlášení, pak povinnost podat nevznikla, ale podat si ho můžeš. A použít můžeš klidně ten tiskopis pro zaměstnance. I když píšeš, že máš daně vyřešené elektronicky, tak nějak nevím, o co ti teda jde.
@Dawe_new píše:
Ahoj,
poraďte mi..
Dane mam vyresene elektronicky, ale myslela jsem, ze na cssz a zdravko to bude stejne. Zdravitni neresim, tam zavolam a dovolam se, jsou prijemne, ale potrebuji radu, jak podat prehledy na cssz. Kdyz se prihlasim pres bankovni identitu, mam moznost podat danove priznani jako OSVČ klasicky.. Jako kdyby nikdo nikdy nepocital s tim, ze to musi udelat obcas i zamestnanci. Neda se ani vyplnit pro „osvc“ bez zaskrtnuti zivnosti nejakeho mesice aktivniho.Da se podat nejak elektronicky nebo proste smula a musim osobne po lhute?
Dekuji
Přehledy zaměstnanec nepodává.
Neregistrace ne ÚP určitě nesouvisela s věkem, ale prezenčním studiem.
@Havlova píše:
Přehledy zaměstnanec nepodává.
Neregistrace ne ÚP určitě nesouvisela s věkem, ale prezenčním studiem.
Ano, to vim. Zmineny vek byl spise z duvodu, proc jsem sla na urad prace, prezencni forma studia jiz proc me nezapsali.
Nicmene jsem se dovolala na cssz konecne (na dotaz neodpovidali), skutecne prehledy tedy nepodavam. Dekuji.
P. S. Pro kritiky, ma prvni prace byla na OSVC behem studia, pred tim brigady, nyni poprve HPP.
Tak se omlouvam pobourenym lidem, ze jsem se zeptala. Bohuzel ani pritel s timto nemel zkusenost.
@Dawe_new Mozna kdybys vynechala blbe kecy ohledne toho, ze formular neumi to ci ono, tak by bylo pobouření menší…
@Dawe_new píše:
Ano, to vim. Zmineny vek byl spise z duvodu, proc jsem sla na urad prace, prezencni forma studia jiz proc me nezapsali.Nicmene jsem se dovolala na cssz konecne (na dotaz neodpovidali), skutecne prehledy tedy nepodavam. Dekuji.
P. S. Pro kritiky, ma prvni prace byla na OSVC behem studia, pred tim brigady, nyni poprve HPP.
Tak se omlouvam pobourenym lidem, ze jsem se zeptala. Bohuzel ani pritel s timto nemel zkusenost.
Však vždyť ti tady všichni říkali, že přehledy nepodávás. Ty sis pořád mlela svou. Tak nechápu. Založis diskuzi, dostaneš odpověď, minimálně tři z nás tu jsou účetní s mnohaletou praxí a stejně nám nevěříš. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@Dawe_new Mozna kdybys vynechala blbe kecy ohledne toho, ze formular neumi to ci ono, tak by bylo pobouření menší…
Přesně tak. Pracák ji nechce zaregistrovat, zamestnavatel jí nechce udělat zúčtování, nemůže nic vyřídit online, za to taky může kde kdo. Ale že má datovku, to s tim nema nic společného. Přitom by stačilo 5 minut na googlu nebo si přečíst pár odpovědí tady. Ztráta času.