Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No a proč ty dluhy?co splácíte?my taky splácíme,a nemáme ani pomalu někdy na chleba,ale vše jde řešit,a udělat si v tom plán.
Protože si přítel v mladické nerozvážnosti napůjčoval na co potřeboval. To nejhorší splácí se splátkovym kalendářem, ale objevuje se spousta drobnějších dluhů, na které mu splátkový kalendář nadají a musí se to zaplatit hned, protože nabíhají penále a na to nám peníze nezbývají
a mám strach, co se bude dít dál do budoucna, když se to nezaplatí nebo se objeví ještě nějaké dluhy…
Je to nepříjemné, na druhou stranu píšeš, že po zaplacení nájmu a splátek dluhů zbude pouze tvoje mateřská. Pokud odejdeš, tak budeš mít jen tu mateřskou (plus nějaké alimenty) a budeš muset ještě řešit nájem a ještě budeš na všechno sama a dcerku připravíš o tátu.
j.a.n.i1 píše:
Je to nepříjemné, na druhou stranu píšeš, že po zaplacení nájmu a splátek dluhů zbude pouze tvoje mateřská. Pokud odejdeš, tak budeš mít jen tu mateřskou (plus nějaké alimenty) a budeš muset ještě řešit nájem a ještě budeš na všechno sama a dcerku připravíš o tátu.
No právě, nechci malou připravit o tátu
chová se k ní opravdu moc hezky… jen mám strach z budoucnosti a jestli mu můžu věřit, že už další dluhy nejsou, když se pořád něco dalšího objevuje ![]()
Pokud přítele miluješ, má rád dcerku a snaží se, neodcházela bych. Pokusila bych se o konsolidaci půjček a domluvit nějaký splátkový kalendář, podle kterého budete schopni splácet.
Skuste se zeptat v bance u kté máte ty dluhy největší,jestli by vám je nesloučili do jedné a tím budete pltit menší částky na poplatcích.Můžeš prozradit u koho (banky)jsou ty půjčky?
Tak, tak… jestli má nějaký rozumný příjem, tak zkuste konsolidaci v nějaké bance, sice to budete splácet dlouho, ale zas budete mít klid.
Jaké nové nemáte z čeho splácet?Máte k tomu i nové dluhy?
A jak se s přítelem znáte dlouho?A bydlíte spolu delší dobu?A vy jste peníze nikdy neřešili?
Asi by vše rozhodlo jediné-zda je přítel ochoten „vyložit karty“,otevřeně,nic nezatajit.Sednout si,spočítat kolik dluží,kde,kolik se musí splácet,aby nikde nepřišla upomínka a nenaskakovalo penále.Pokud zjistíte,že je nereálné tyto dluhy ukočírovat,tak zda je přítel ochoten pro to něco udělat.Zda jsou splátky hodně vysoké,že běžná výplata na ně nestačí…nebo zda by bylo dobré najít jinou práci,brigádu…
A bydlíte ve svém bytě?V tomto případě bych nechtěla,aby přítel měl stejné trvalé bydliště s tebou,aby si nepřišla o vybavení bytu.
A pokud přítel nebude chtít problémy řešit,nebude chtít přiznat,kde co dluží,bude jen říkat slova neboj,to zvládnu,tak bych si hodně rozmyslela,zda s ním budu.Jde o to,že zachvíli k dluhům stáhne i tebe.Píšeš,že po skončení mateřské dovolené byste nevyžili-tzn. to by svádělo začít vytloukat klín klínem.Nebudeš mít na jídlo a brzy i ty sáhneš po nějakém úvěru.A to je cesta do pekel.
I když dítě by mělo mít tátu,hlavně když o něj stojí,má ho rád,ty ho máš ráda,ale někdy bohužel to mít rád pro život nestačí.
Záleží na tom kolik celkem těch dluhů má a jaké dluží částky. Kdyby se objevovaly stále další a nezvládal by je, tak by možná mohl uvažovat o osobním bankrotu.
Hodně by záleželo na tom, z čeho přítel ty dluhy má, jak se k nim staví a jestli se dostatečně poučil.
Pokud je má z nesmyslného utrácení za věci, tak by se mi to opravdu dost nelíbilo. Ukazuje to něco způsobu uvažování toho člověka.
Ono je hezké, že tě miluje, zodpovědně se stará, ale není to všchno.
Už jste dali dohromady všechny podklady od dluhů, má je vůbec přítel? Asi ne, když nevíš, co ještě přijde.
Kdyby tu nebylo dítě, tak bych řekla, že máš okamžitě utíkat. Takhle bych chtěla vědět přesný rozsah jeho dluhů, chtěla bych vědět, jaký má příjem, kam jde každá platba, abych měla jistotu, že si nic dalšího nepůjčil. Kdyby si znovu půjčil bez mého vědomí a souhlasu, okamžitě bych se rozešla.
Zašla bych se poradit do nějaké bezplatné poradny, co udělat, aby nemohli vzít tvoje věci v případě exekuce. Pokud nemáte o dluzích přehled, může nastat i toto.
Je přítel v nějakém registru dlužníků? Pokud ne, tak by mohlo být výhodné, vzít si jednu větší a platit jen tu. Rozhodně si ale nepůjčuj na tvoje jméno, i kdyby to bylo řešení, tak moc mu myslím věřit nemůžeš.
Ahoj, já bych doporučila, aby jste si udělali naprosto přesný přehled toho, co dluží, komu dluží, co je po lhůtě splatnosti a jak rychle u jednotlivých dluhů narůstají penále. Dluhy co rostou nejrychleji splatit co nejdříve.
Rozhodně nic nezametat pod koberec, exekutor si vás nakonec najde!
Pokud je toho tolik, že to vypadá nesplatitelně, poinformujte se někde v dluhové poradně na osobní bankrot.
A dávej si na přítele pozor, aby se nezadlužoval dál, to je cesta do pekel.
Jo a ještě: neuvažovala bych o konsolidaci dluhů, to se většinou nakonec ještě prodraží.
Nejmenuje se tvůj přítel pavel???? Strašně mi připomíná mého bývalého ![]()
S přítelem bych probrala všechny dluhy, udělala si nějaký plán splátek, řešila to s ním.
Ale odejít? Jako já byla ve stejné situaci - díky tomu, že jsem byla mladá a blbá, nasekala jsem si pěkné dluhy.Můj manžel si mě s tím bral, od začátku mi pomáhal.Nedokážu si představit, že by se na mě vybodl a kopnul mě do zadku, jen proto, že mám nějaký problém.
A už vůbec ne, když by bylo dítě (což u nás už také je).
Takže prober to s ním a hlavně mu tluč do hlavy, že žádná další půjčka, i kdyby nebylo zbytí!Poctivě splácet, jednou to bude pryč.
Ahoj všem,
Mám s přítelem dvouměsíční holčičku. Už když jsem byla těhotná, věděla jsem, že má přítel nějaké dluhy, které si ale poctivě splácí. Jenže teď vyšlo najevo, že těch dluhů je více než mi říkal a přicházejí mu upomínky s penále, které musí zaplatit a já jenom nestačím koukat kolik toho nakonec je ještě navíc. Po zaplacení nájmu a těch splátek na dluhy už z dřívějška co si splácel nám zbývá na celý měsíc pouze moje mateřská
vůbec nevím co budeme dělat až přejdu na rodičovskou a bude mnohem méně peněz
a co když se objeví ještě nějaké dluhy?
Vůbec nevím co mám dělat, přítele miluji a k dcerce se chová jako vzorný táta, ale ty dluhy mě trápí, ty nové už nemáme z čeho splácet. Co by jste dělali na mém místě? Moc děkuji za rady…
raději anonymně, jistě mě pochopíte