Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No tak zkusit konsolidaci aspoň nějakých dluhů… Ale já bych to brala jako lhaní, když se stále objevují nové a nové dluhy to znamená že moc k tobě nebyl upřímný.....
Anonymní píše:
S přítelem bych probrala všechny dluhy, udělala si nějaký plán splátek, řešila to s ním.
Ale odejít? Jako já byla ve stejné situaci - díky tomu, že jsem byla mladá a blbá, nasekala jsem si pěkné dluhy.Můj manžel si mě s tím bral, od začátku mi pomáhal.Nedokážu si představit, že by se na mě vybodl a kopnul mě do zadku, jen proto, že mám nějaký problém.A už vůbec ne, když by bylo dítě (což u nás už také je).
Takže prober to s ním a hlavně mu tluč do hlavy, že žádná další půjčka, i kdyby nebylo zbytí!Poctivě splácet, jednou to bude pryč.
Souhlasím s anonymní, jen si ale nastav hranice trpělivosti. Pokud se přítel poučil, skutečně lituje, naučil se hospodařit a myslí to s vámi dobře, je to super a poste se to spolu zvládnout. Pokud ale přítel hospodařit neumí, je finančně negramotný a myslí si, že může žít nad poměry díky půjčkám i do budoucna, na společný život bych to neviděla.
Mam manzela, kteremu se nepovedlo podnikani, V te dobe jsme meli 2 deti, mladsi mela rok.
Krome uveru, mel dluhy na pojisteni za sebe i za zamestnance, neco popujcovane od znamych.
Nejdulezitejsi bylo sednout si a vse sepsat a s veriteli mluvit, snazit se nejak rozumne dohodnout splatky. Z vetsiny to slo, nejhur jsme dopadli u OSSZ, kde byl dluh skoro 100 tisic a nepovolili mu splatkovy kalendar. Tam jsme vzdy cekali az prijde dopis, ze musime zaplatit urcitou castku. Nekdy deset tisic, jindy patnact a platili na posledni chvili, protoze to jinak neslo. Momentalne, kde to jde tam rozesilam zadosti o prominuti penale. Zbyva nam asi ctvrt milionu u manzeloi rodiny, tam jsme se dohodli, ze pockaji.
Nebankovni pujcky jsme nemeli, ale uver u banky jsme nestihli splatit a zadali o invi. splatkovy kalendar. Ten se o par desitek tisic prodrazil, ale zaplatili jsme.
Je to uz par let, manzel dalsi dluhy nedela, skoro to uz mame za sebou, casem nam jen zbude smutna vzpominka a pouceni do zivota.
Uprimne, me v te dobe ani nenapadlo, ho opustit. Tata je skvely, stara se o nas, ale neco se mu nepovedlo. To se muze stat kazdemu.
Je pravda, ze jsem nechtela cekat, co bude a v roce a pul dcery si v praci zvysila uvazek na vice nez na plny. Jinak bychom asi prisli o barak a to jsme nechteli.
Ale shodou okolnosti jsem navrat do prace planovala, i kdyz na na tolik hodin.
Jee, to je prekérka
No všechno, co mě napadlo, už je napsáno výše.
Dávám hlas zatím neopouštět, promluvit si vklidu, aby přiznal úplně všechno. To, že se objevují nové menší dluhy nemusí být jenom kvůli jeho nespolehlivosti, třeba mu je strašně trapně a pořád si myslel, že to zvládne sám…
Pokud vyloží karty na stůl, dá se s tím něco dělat, ale musíte mít přesnou znalost oba dva, aby se s tím dalo počítat.
Konsolidace, prominutí a posunutí, kde to jde. Budete se oba cítit ještě hodněkrát oba poníženě a trapně, ale snad to zvládnete. Snad nebyl takový vůl, aby si půjčoval někde u lichvářů nebo u prapodivných „rychlých“ půjček. Uff! Hlavně nestrkejte hlavu do písku, to se vymstí!
Držím palce!
Já bych to za lhaní nepovažovala, jak tu někdo zmínil.Ono tomu chlapovi musí být hodně trapně.Přeci jen mužské ego je mužské ego a chlapovi, jako „živiteli rodiny“ se asi nelehko přiznává, že totálně selhal.
Přikláním se k rozmluvě a pokud si je partner vědom toho, co udělal za pitomost a je už natolik poučený, že půjčka nee, rozhodně bych neupouštěla.
Anonymní píše:
Ahoj všem,
raději anonymně, jistě mě pochopíteMám s přítelem dvouměsíční holčičku. Už když jsem byla těhotná, věděla jsem, že má přítel nějaké dluhy, které si ale poctivě splácí. Jenže teď vyšlo najevo, že těch dluhů je více než mi říkal a přicházejí mu upomínky s penále, které musí zaplatit a já jenom nestačím koukat kolik toho nakonec je ještě navíc. Po zaplacení nájmu a těch splátek na dluhy už z dřívějška co si splácel nám zbývá na celý měsíc pouze moje mateřská
vůbec nevím co budeme dělat až přejdu na rodičovskou a bude mnohem méně peněz
a co když se objeví ještě nějaké dluhy?
Vůbec nevím co mám dělat, přítele miluji a k dcerce se chová jako vzorný táta, ale ty dluhy mě trápí, ty nové už nemáme z čeho splácet. Co by jste dělali na mém místě? Moc děkuji za rady…
dluhy byly, jsou a budou… pokud přítele miluješ a on tebe, vztah vám klape, tak se s tím nestresuj. Nebudu rozebírat to, jak ty dluhy máte řešit, nicméně, otázka zněla jak zněla… Rozhodně zůstat, pokud to nenabourává váš vztah, tak to až tak neřeš, nech to na přítelovi..(tím nechci říci, že to máš hodit za hlavu a přítele nepodpořit nebo to s ním neprobrat, ale nestresovat se) třeba to zvládne bez větších problémů. Každopádně ho tím nestresuj, nepřipomínej mu, že není na tohle a tamto.. Jestli je jen trochu zodpovědný, tak to ví a bude to nějak řešit. Výčitky nebo narážky by ho mohly jen více stresovat a to je kontraproduktivní..
Ahoj, situace mě donutila zřídit si tady účet a s někým si normálně popovídat, popř. získat novou radu. S přítelem jsme pět let a máme tříletého prcka. Doma se přítel snaží, malému se taky věnuje, po týhle stránce nemůžu říct ani „Ň“. Je to první chlap, se kterým se nehádám. Jenže… Před dvěma lety se nám začaly ztrácet peníze, po nějaké době se svěřil, že je prohrál, jednalo se o dost velkou částku. Nejdříve se zdráhal mi to říct, lhal a vymýšlel si úplné nesmysly i svojí matce. Trvalo mi dlouho, než jsem mu začala trošku důvěřovat a BUM přišel mu dopis od inkas. a exekut. úřadu. Dopis se záhadným způsem ztratil, aniž bych viděla jeho obsah. Bylo mi jen řečeno, že jednou nazeplatil splátku v bance (o které jsem věděla). Údajně má jednu půjčku (nidky jsem nezjistila, proč si ji bral). Před dvěma měsící přišel další dopis. Nechtěla jsem ho otevírat, ale náš syn ho otevřel sám, tak už jsem se podívala, když mi ho přinesl a řekl: „Maminko, někdo mi píše.“ Částka nebyla tak vysoká (cca 8tis). Chtěla jsem tedy vědět, jak se to stalo a přítel mi začal tvrdit, že půjčil kamarádovi a nemohl dát dva měsíce splátku do banky. Splácí 1000,–/měsíc, tudíž nezaplatil 2000,–. Údajně nezaplatil v srpnu a září. Je možné, aby mu přišla exekuce v prosinci a o tolik navýšenou částku? Myslela jsem, že se toho kamaráda zeptám, ale nechci vypadat jako stíhačka, hlavně ho neznám. Když jsem to řešila se svým kamarádem, řekl, že se už nemzmění a půjde to s ním dál, je prostě nemocný. Taky jsem se zdráhala ho přihlásit do našeho bytu, nakonec jsme to vyřešili podnájmem a podnájemní smlouvou, kde mám taxativně vymezený můj majetek (nevím, jestli by to stačilo pro případnou exekuci). Přemýšlela jsem taky o výpisu dluhů, ale to mi stejně neřekne, jestli dluží někde kamarádům. Zaráží mě taky, že mu v práci ukradli celkem hodnotný dárek, který dostal k vánocům a nějak to neřešil. V tuhle chvíli mě taky napadlo, že to mohl prodat, aby měl třeba na hraní nebo něco jiného. Nebo to vidím všechno černě? Ale já už mu prostě nemůžu věřit na 100%. Máte někdo podobné zkušenosti?
Ahoj, vezmi nohy na ramena a utikej! Tohle nemuze dopadnout dobre a s preckem byste brzy mohli mit vybileny byt a jist vodu s chlebem.
Každá druhá rada tady na tom fóru zní, ať se holka sbalí a uteče. Copak se nikdo na to nesnaží podívat taky ze stránky toho mužskýho? Ano, má asi problém, pochybuju, že by tohle všechno byla jen náhoda, ale co takhle s ním na rovinu promluvit, navrhnout řešení (léčbu) atd… Dokud si nesedneš a neřekneš mu o svém podezření, tak se dál nepohneš. Ale ano, klidně se seber a uteč, holky tady budou nadšené…
Zažila jsem toto se svým exmanželem. Lhaní, krádeže, bílení účtu, neustálé vymýšlení, prodání našeho auta, hodnotných věcí atd…náš vztah to nevydržel- manžel se mi totálně zhnusil hlavně tím lhaním. Do dneška nevím, kam ty peníze šly, nikdy jsem to z něj nevytáhla, dnes už je mi to i konec konců jedno. Exmanžel má novou ženskou (u které žije) a je na tom stále stejně - dluhy, půjčky,upomínky,je bez koruny, valnou část dluhů za něj hradí jeho rodiče a opn se veze. Jsem šťastná, že jsem se včas dokázala zbavit té koule na noze…
Mám-li mluvit za sebe, tak by mě dost štvalo, kdyby mě chlap neřekl věci narovinu, kor když bych s ním plánovala společnou domásnost. Když se jedná o finance, tak na to jsem extra háklivá, na lži v jakékoli velikosti, ať malé nebo velké, ale lhát mi v penězích, to je pro mě nepřípustné se = zklamání a ztráta důvěry a hlavně, já si za lži chlapa nedokáži dál vážit a hnusil by se mi (zkušenost)
Já mám také dluh na domečku (komplet vnitřní reko), ale nikdy jsem před partnerem (ex) neměla zábrany o tom mluvit. Otevřené karty hezky na obou stranách nebo nic.
A finance dělají velké zlo a je potřeba v nich mít jasno od počátku (včetně dluhů) a mít nastavená pravidla, to je můj názor.
Sheelle píše:
Každá druhá rada tady na tom fóru zní, ať se holka sbalí a uteče. Copak se nikdo na to nesnaží podívat taky ze stránky toho mužskýho? Ano, má asi problém, pochybuju, že by tohle všechno byla jen náhoda, ale co takhle s ním na rovinu promluvit, navrhnout řešení (léčbu) atd… Dokud si nesedneš a neřekneš mu o svém podezření, tak se dál nepohneš. Ale ano, klidně se seber a uteč, holky tady budou nadšené…
Shelle: Já to zkoušela poprvé, když jsem přišla na to, že se ztrácejí peníze. Trvalo mu dlouho, než šel s pravdou ven. Pořád si vymýšlel a zapíral, až jsem to nevdržela a dala mu nůž na krk. Nemohla jsem přejít jen tak, že se nám ztratilo plno peněz a opravdu jsem chtěla vědět, kam přišly. Mluvila jsem i o léčení, ale o tom nechtěl slyšet: „Přece není nemocný“. PO nějakém čase jsem mu začala zase věřit, ale opět jsem se v něm zklamala. Nechci se hádat, a proto se snažím být v klidu. Nic neřeším s horkou hlavou, ale až to ve mně přeteče, tak to bude lítat…
Chtěla jsem slyšet Vaše názory a hlavně zkušenosti. Díky, holky
Ahoj obdobnou zkušenost mám se svým expřítelem. Chápu, že do dluhů se může člověk dostat lehce, ale musí je řešit. Taky jsem objevovala zašité exekuce, které jsem pak udolávala já, tím že jsem je zaplatila. Když jsem chtěla vědět a sepsat jaké kde má dluhy, tak se přiznal k minimu, říkala jsem si to je v pohodě, ale jen do té doby než našla další exekuci nebo nezaplacené složenky. To že se mi stratily peníze a zlato, to byla taky záhada on nic. Jednou ta trpělivost přejde a tak drahého ex jsem spakovala a vyhodila a ejhle najednou ze společných kamarádů začalo postupně vylízat, že si půjčoval peníze i od nich a nevracel a doteď je nevrátil.
Lemalai: Budeš se divit, ale taky mě napadla tahle varianta, že má třeba někde mimčo. Ale já bych to dokázala i tolerovat za cenu, kdybych měla jistotu, že už mi nikdy nebude lhát. Možná by se mi i ulevilo, kdybych věděla, že v tom není gamblerství. Napadlo mě se zeptat jednoho našeho společného kamaráda, jestli náhodou o něčem neví, ale není to hloupé? Zatím jsem nenašla odvahu.
S přítelem bych probrala všechny dluhy, udělala si nějaký plán splátek, řešila to s ním.
A už vůbec ne, když by bylo dítě (což u nás už také je).
Ale odejít? Jako já byla ve stejné situaci - díky tomu, že jsem byla mladá a blbá, nasekala jsem si pěkné dluhy.Můj manžel si mě s tím bral, od začátku mi pomáhal.Nedokážu si představit, že by se na mě vybodl a kopnul mě do zadku, jen proto, že mám nějaký problém.
Takže prober to s ním a hlavně mu tluč do hlavy, že žádná další půjčka, i kdyby nebylo zbytí!Poctivě splácet, jednou to bude pryč.