Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, rozhodně nejsi krkavčí matka, já mám sedmitýdenní holčičku a s flaškou jsme šly rovnou z porodnice. Prostě jsem se nerozkojila vůbec. Chvíli jsem zkoušela odstříkávat a nebylo to k tomu, tak jsem to musela vzdát. UM malá snáší velice dobře, přibírá ukázkově a je spokojené miminko. Jinak, jak už bylo řečeno, na bolavé bradavky, je Bepanthen výbornej.
@ninushenka píše:
Ahoj, tak se přidám. Kojila jsem v porodnici a ještě asi 4 dny doma a prostě to dál nejde. Malinká mi dokousala bradavky do krve a mám je teď EXTRA citlivé. Nemůžu se jich dotknout ani lehce prstem. V porodnici nám tvrdili, ať necháme mimčo co nejdéle u prsu než se pustí, tudíž jsem pár dní kojila i hodinu a půl, až mi potom bylo řečeno, že když to takhle dlouho trvá, tak se bradavky ničí, páč mimčo už nepije, ale jenom žužlá bradavku.
Takže jsem to vyřešili tak, že jsme koupili elektrickou odsávačku, protože mlíka mám ještě zatím dost a malé odsáváme a dáváme z lahve. Potom dokrmujeme UM, protože zase tolik toho mlíka nemám. Máme Nutrilon a malinká mi po něm docela blinká. Nemáte nědko s tímto zkušenost? Změnu UM nebo to přejde?
ahoj my měli taky Nutrilon a prcek po něm blinkal tak jsme začali dávat Nutrilon AR to je proti ublinkávání - a pak už to bylo v pohodě a nebo se ještě prodává Nutriton to je vlastně vláknina kterou rozpustíš bud v MM nebo UM i s tím máme zkušenosti ale ten Nutrilon proti tomu ublinkávání se nám osvědčil víc ![]()
Pro ninushenka. Já bych zkusila jinou UM. My jsme začínaly se Sunarem, ale potom malá blinkala, tak jsme zkusily Nutrilon, ale potom měla malá zácpu a bolesti bříška, nakonec nám vyhovuje Beba a Babylove z DM. Každé miminko je jiné a každému vyhovuje něco jiného. Zkoušení a nalezení té správné UM nám doporučila jak naše MUDr., tak i pracovníci v lékárně.
@Lili5 píše:
chyba je ve špatné technice, nepoužíváte dudlík? Nemá princezna přirostlou podjazykovou uzdičku? Klidně mi písni i přes vzkazy, co a jak, jak jste váhově, jsem laktační poradkyně, mám dlouholetou praxi - vlastní zkušenosti, i od maminek, já myslím, že by šlo bradavku vyhojit, ale je potřeba hnout s technikou. Když malá pláče, nemá blanku pod jazykem?
Lili, dudlíček používáme, protože malinká aspoň na chvilku přestane brečet, trápí ji prdíky:( Technika může být špatná, ale nikde jsem nenašla, jaká ta technika je teda správná
kojení mě bolí a není příjemné, bradavky mě potom brní několik hodin a píchá mě v nich jako od jehel:(
@Anonymní píše:
Lili, dudlíček používáme, protože malinká aspoň na chvilku přestane brečet, trápí ji prdíky:( Technika může být špatná, ale nikde jsem nenašla, jaká ta technika je teda správnákojení mě bolí a není příjemné, bradavky mě potom brní několik hodin a píchá mě v nich jako od jehel:(
Ahoj, opravdu potřebuješ laktační poradkyni, tím, že technika je špatná, tak se ti dělá i méně mléka, proto maličká trhá tou hlavičkou. Dělají to, když mají málo. Znám to od svých dětí. Mám čtyři a všechny jsem kojila. Laktační poradkyně ti pomůže s tím, aby jsi prso dobře vložila do pusinky a správně ji ho nabídla. Zkus mi písnou soukromou zprávu, dám ti kontakt na skype a telefon nebo mi nech číslo a já ti zavolám a můžeme to probrat. Učila jsem kojit kamarádku, byla na tom jako ty… nakonec kojili do roka a půl a to jen proto, že otěhotněli, jinak kojí dodnes:-)
@Anonymní píše:
Lili, dudlíček používáme, protože malinká aspoň na chvilku přestane brečet, trápí ji prdíky:( Technika může být špatná, ale nikde jsem nenašla, jaká ta technika je teda správnákojení mě bolí a není příjemné, bradavky mě potom brní několik hodin a píchá mě v nich jako od jehel:(
mohlo by pomoct okamžitě dudel vyhodit, dříve, než si jím zaneseš infekci do bradavek a malé do pusinky bolestivou moučnivku. Prdíčky můžeš řešit vhodněji než použitím gumy. Můžeš kyblíčkovat, nosit skin to skin - kůži na kůži, malé necháš jen plenku a dáš si ji pod třičko, její bříško na Tvé tělo - hodně to pomáhá, masírovat bříško pupíkem, nechávat hodně rozbalenou, používat popovak, těch možností je hodně. Pomáhá i spaní na bříšku - pokud máš monitor dechu, beze strachu. Tvůj problém je opravdu špatná technika, nejspíše způsobená právě dudlem. A dokud budeš mít špatnou techniku, bradavky nevyzdravíš a budeš naprosto zbytečně u kojení trpět ![]()
@Lili5 píše:
mohlo by pomoct okamžitě dudel vyhodit, dříve, než si jím zaneseš infekci do bradavek a malé do pusinky bolestivou moučnivku. Prdíčky můžeš řešit vhodněji než použitím gumy. Můžeš kyblíčkovat, nosit skin to skin - kůži na kůži, malé necháš jen plenku a dáš si ji pod třičko, její bříško na Tvé tělo - hodně to pomáhá, masírovat bříško pupíkem, nechávat hodně rozbalenou, používat popovak, těch možností je hodně. Pomáhá i spaní na bříšku - pokud máš monitor dechu, beze strachu. Tvůj problém je opravdu špatná technika, nejspíše způsobená právě dudlem. A dokud budeš mít špatnou techniku, bradavky nevyzdravíš a budeš naprosto zbytečně u kojení trpět
Souhlasím, tím, že se nedaří kojení, tak i malinká nabírá vzduch a z toho jsou prdíky, ale dle zkušeností to můžou být i žbrky. Ale podstata je technika kojení, čím méně vzduchu naberou, tím méně bolení od žbrků nebo prdíků.
Dudlík také není uplně super, ne u takhle malého míma, špatně si zafixují sací reflex a je to problém…
Anonymní
Jak jsem napsala, napiš mi a ráda ti poradím a pomůžu. Máme za sebou lecco, i slzy při kojení…
@Mivév jj, důvodů proč miminko má prdíčky je moc, jak fyzické, tak psychické. Já prošla taky kojícím peklem, bradavky do krve, malá nepřibírala, že mám ploché bradavky mi nikdo neřekl, ikdyž jsem dr. prosila, aby mi je zkontrolovala, nebyl internet, fakt brr… Jediná rada - umělina - naštěstí jsem nás nedala, ale znovu bych tím projít nechtěla, proto jsem se tehdy stala laktační poradkyní, že vím, o čem to je. A potvrdilo se mi to i na dalších dětech. Uvidíme, jak si s tím poradím teď u šestého
Bradavky stále nemám - ikdyž posledního syna jsem kojila přes dva roky, nevytáhl je.
Nečetla jsem ostatní příspěvky, ale jen přidávám svoje poznatky, taky jsem měla problémy, už z porodnice jsem přicházela s prasklinama. Pokud se chceš ještě pokusit kojit a mlíčko máš nevzdávala bych to. Kup si ty kloboučky - to ti pomůže a nebude to bolet a koj přes ně a hlavně bych si domů dojednala laktační poradkyni, za pár korun přijde a poradí ti jak správně kojit - změní polohu kojení tak, aby tě to přestalo bolet. Určitě to za pokus stojí.
http://www.kojeni.cz/poradci.php
@Lili5 píše:
mohlo by pomoct okamžitě dudel vyhodit, dříve, než si jím zaneseš infekci do bradavek a malé do pusinky bolestivou moučnivku. Prdíčky můžeš řešit vhodněji než použitím gumy. Můžeš kyblíčkovat, nosit skin to skin - kůži na kůži, malé necháš jen plenku a dáš si ji pod třičko, její bříško na Tvé tělo - hodně to pomáhá, masírovat bříško pupíkem, nechávat hodně rozbalenou, používat popovak, těch možností je hodně. Pomáhá i spaní na bříšku - pokud máš monitor dechu, beze strachu. Tvůj problém je opravdu špatná technika, nejspíše způsobená právě dudlem. A dokud budeš mít špatnou techniku, bradavky nevyzdravíš a budeš naprosto zbytečně u kojení trpět
Prosím pěkně, co je kyblíčkování a popovak? A poraďte mi už tedy, jaká je ta správná technika? Všude se píše správná technika, ale nikde neporadí jak na ni
Jinak holky děkuju za podporu a za rady
![]()
Zkus se podívat na nějaká videa, teď se mi nedaří žádné najít, tady aspoň povídání http://www.kojeni.cz/texty.php?… ale třebas děláš chybu jen v malinké drobnosti, kterou ani nezaregistruješ, opravdu bych být tebou kontaktovala nějakou laktační poradkyni z okolí kde bydlíš, skoro v každém městě nějaká je, ona se k tobě přijde, podívá se jak kojíš a opraví ti chyby, které děláte. Já třeba vůbec nemohla kojit vleže, prostě nám to nějak nešlo, zkus měnit polohy
moc držím palce
@Anonymní píše:
Prosím pěkně, co je kyblíčkování a popovak? A poraďte mi už tedy, jaká je ta správná technika? Všude se píše správná technika, ale nikde neporadí jak na niJinak holky děkuju za podporu a za rady
![]()
![]()
![]()
![]()
při správné technice miminko dává jazyk dolů, nemlaská u kojení, má jazyk před rtíčkama. Jeho pupík je na Tvém břiše, úplně překlopené na Tobě. Popovak je tohle:
http://www.latkoveplenky.cz/popovak/
a kyblíčkování: http://www.modrykonik.cz/…yblickovani/
jen to chce dát více vody. Postačí normální kyblík. Ale fakt si myslím, že 99% vyřeší odstranění dudlíku a samo se to upraví.
Nebudu radit zda přejítna UM či bojovat za kojení. Sama jsem 1.dítě nekojila vůbec a je naprosto OK (nyní má již 8 roků).Teď druhé kojím 4 měsíce. Z počátku jsem řešila vpáčenou bradavku na jednom prsu, nyní aktuálně léčím zánět prsu. Obojí byly a jsou hrozné zážitky. Myslím, že kojení není tak jednoduché jak se podává, asi jsme již příliš civilizovaní a chybí nám přírodní instinkty. Co bych ráda poradila ale je, že každá nová maminka má nárok na 3 návštěvy porodní asistentky (jsem u VZP) zdarma. Já jsem toto využila a musím říct, že mi to hrozně pomohlo jak na začátku s technikou tak nyní se zánětem prsu. Nejen, že mají růzé vychytávky a přístroje kterérády zapůjčí, ale opravdu osobní návštěva v klidu domova se nedá podle mě nahradit. Přeji hodně sil a šťastnou volbu.
Přesně to samé jsem si také zažila. Měla jsem obě bradavky hrozně rozpraskané a kojení bylo fakt utrpení, div že jsem si nepřekousla ret, jak jsem se snažila vydržet bolet. Už z porodnice jsme odcházely částečně Nutrilonu. Chtěla jsem tedy přejít úplně na UM. Zkusila jsem kloboučky, bradavky jsem mazala Purelanem. Ještě jsem si pořídila elektrickou odsávačku, s kterou jsem na nižší stupeň odsávala (tolik to nebolelo) a pak krmila z lahvičky. Za cca 2 týdny jsem měla bradavky zcela zhojené. Teď jsou to skoro 3 měsíce. Stále se snažím kojit, ale mléka nemám tolik, takže stejně dokrmuju Nutrilonem.