Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Cracky svatá pravda. hlavně budeš mít celé těhu klid a nebudeš se muset trápit ![]()
@Cracky píše:
Diky moc holky za zkusenosi, proberu to s manzelem a mym doktorem a uvidime. Ale nikdy bych si neodpustila, kdybych kvuli odberu plodovky prisla o zdrave mimco. Co je proti tomu nejakych 14tis
jj, tak tak. taky jsem si říkala, že bych tohle nedala. Bych skončila na psychárně. Vad jsou miliony, ale tyhle závažný a relativně častý se tím vyloučí. Narazila jsem tu na maminku, který PRENASCAN downa našel, takže spolehlivosti věřím. Zdravý miminko ti to nezaručí, ale to žádný test. Klid ohledně DS (a ES a PS) ti to dá
Jiné chromozomální vady (trisomie na jiných chromozomech než těchto třech) prý nejsou ani k přežití a vývoji embrya.
Holky a jak vam napisou vysledek? Bud je nebo neni nebo to taky pisou v nejakych pomerech rizika? Psala sem na kliniku a tam by mi doporucili radeji nejaky Harmony test, je pry o 2500 drazsi, ale zjisti se toho vic a pry s nim maji dobre zkusenosti. Prenascan pry moc casto nedelaji, ale samozrejme by mi ho udelali kdybych chtela ![]()
@Cracky Přišel mi papír, kde bylo tučně napsáno, že trisomie neprokázány. Prostě to nenašli. Jinak by bylo, že prokázány. Riziko v procentech či zlomku tam není. A ještě věta, že pravděpodobné pohlaví mužské.
Pravděpodobné, protože je to těch 99.9%. Ale už jsem to viděla několikrát i na utz a je to kluk jako buk ![]()
Ten Harmony test dřív byl lepší v tom, že uměl to pohlaví a PRENASCAN to umí asi až od července. Resp. byl zaměřený na vady a pohlaví nepovažoval za tak důležité. Poté, co zřejmě pochopili více o businessu, přidali i tohle a koupí si to víc lidí
Myslím, že teď už Harmony test nic navíc nemá. Doktorka při odběru krve říkala, že variant je více, ale nejlevněji vychází ten PRENASCAN, proto nabízí ten
I tak je to pro mnohé nedostupné ![]()
@mau-mau me k tomu napsala toto:
"Test Harmony je od americké firmy Ariosa. Test určuje trizomie chromozomů 21,18,13 a i pohlavní chromozomy X, Y a jejich aneuploidie. Výsledek je do dvou týdnů a je možné ho provést od 10. týdne těhotenství. Cena testu je 16500 Kč.
Další podrobnější informace naleznete na našem webu:
Test PrenaScan od čínské firmy BGI. Test určuje trizomie chromozomů 21,18,13. Nenabízí pohlavní chromozomy X, Y – ale pohlaví stanoví na základě přítomnosti chromozomu Y. Výsledek je znám do 3. týdnů. Test nelze provést pro vícečetná těhotenství a test neurčuje tzv. fetální frakci Jeho cena je 13950 Kč."
![]()
@Cracky Takže rozdíl je jen v tom, že Harmony rozpozná i problémy s více nebo s chybějícími pohlavními chromosomy (XXY, XYY, X0,…). To moc časté není, asi bych za to tolik navíc nedala.
Ale zase když už se to vyšetřuje, proč to nevzít kompletněji.
Těžko radit, musíte podle povahy. ![]()
@Cracky také doporucuji necekat na triply, hlavne proto, ze triply jsou zastarale a spousta doktoru ti povi, ze je to o nicem. cili radeji ten prenascan a pak triply (ale ty mají falešnou pozitivitu hodne velkou). mne nakonec prenascan zachranil i miminko, v zaveru se ukazalo, ze jsem mela spatne vyvinutou placentu a kdyby mne pichali choriove klky, které puvodne chteli, tak to urcite prdolka neda. Mne to vyslo primo na vanoce a výsledek prisel na novy rok. Cokoliv co neodhali prenascan je uz s životem slucitelne. Ja dekuji nahode, ze jsem to objevila na netu. Byla to uplne novinka par tydnu u nas. Mne i presto, ze byli svatky dosly výsledky do 14dni a odebirali mi je hodne zčerstva, jak se to nejdriv muze.
@Cracky No, takže je to, na to, na co ty to potřebuješ, totéž. Aneuploidie určuje obojí, o tom ten test je. Pohlavní chromozom je součástí DNA. To, že neurčuje fetální frakci nepovažuju za nikterak podstatné, důležité je, že najde v tvé krvi a posbírá celou DNA plodu. Jaký je procento nebo nevím, jak to množství vyjadřují, na tom přeci nesejde. Ty chceš vyloučit DownSynd, protože máš vysoké riziko, a to ti PRENASCAN poskytne stejně dobře jako Harmony test.
Jo a řekla bych, že ten, kdo ti to poslal, je větší fanda do Harmony testu, protože psát „od čínské firmy“, to je zavádějící. Hongkong je bohužel sice již pár let součástí Číny, ale žádný rýžový políčka tam nemaj. ![]()
Každopádně, už někam jdi, zbytečně se nervuješ další a další den
Jsi 15.tt, to už posbírají v tvé krvi DNA hravě a výsledek máš za 2 týdny ![]()
Na čekání na triply se vybodni, jak jsem psala, 4 downi z 10 projdou jako zdravé děti. Pak na triply ani nemusíš, když budeš mít toto z krve. ![]()
@mau-mau taky mi to tak prijde, ze je vetsi fanda do toho harmony testu ![]()
rano mi jeste odepsala:
*"Dobrý den,
Test Harmony je právě určen pro pacientky, které mají vyšší riziko DS a nechtějí podstoupit amniocentézu. Pravda je, že karyotyp z plodové vody je diagnostický test a vyloučí vám DS a další syndromy i v tzv. translokované formě či mozaice. To bohužel nedokáže žádný neinvazivní krevní test. Ze zmiňovaných 3 testů vám dá výsledek ANO/NE pouze test MaterniT21 PLUS. Test Harmony vám určí riziko, které je však velmi přesné. V případě DS vyšší než 99%.
V případě „nepřítomnosti“ DS budete mít výsledek v číselném riziku: Nižší než 1/10000 (0,01%).
Rozhodnout se samozřejmě musíte vy, zda chcete podstoupit odběr plodové vody či neinvazivní krevní test. Mohu vám však doporučit, že za celou dobu, co máme pacientky, jsme neměli žádný problém ani u Materni ani u Harmony testu. Pouze jedenkrát výsledek nešel stanovit a z důvodů nízkého obsahu fetální DNA a to proto, že paní byla ve velmi nízkém týdnu těhotenství. V tomto případě, je nabídnut nový odběr či vracíme peníze. To je hlavní rozdíl od PrenaScanu, který tuto frakci nestanovuje a tudíž je zde riziko falešně negativního výsledku. "*
muj gynekolog mi radi pockat na ty triple testy a podle toho resit co dal
tak ted fakt nevim, oni ty triply nejak kombinujou s tim 1. screeningem, takze by to melo vyjit v poradku ne?
to je divne ze vychazeji tak blbe, ale zase kdyby fakt tak blbe vychazely, tak by je nedelali ne? ![]()
@Cracky oni berou, že 60% úspěšnost je dost. Můj gynekolog už mě tam neposlal. A i kdyby poslal, nešla bych, k čemu to?.. jdu radši na Presnacan, protože 99.9% považuju za jistotu. Kdyby tam DS byl, (prokázaný z prenascanu), jdeš stejně ještě na plodovku, aby to byl sichr, že dítě je fakt nemocné.
Nemyslím si, že se triply kombinují s výsledkem z prvotrimestrálního screeningu. ![]()
Tam, kde jsem byla na Prenascanu já, říkali, že opakovali dvakrát, taky stejný důvod - brzy dělaný odběr (ale ne před 10.tt) a pak to odebrali znovu, pochopitelně grátis. Když by ani tam nebylo dost buněk, je to myslím už zadarmo.
Ale to je pravděpodobnost nula nula nic. ![]()
riziko falešně negativního výsledku je bohužel vždy, ale je tak pidi pidi, že bych do toho šla. Teda já šla ![]()
Tak jdi jinam, na test můžeš kamkoli, já taky byla jinde, než kam chodím na utz a vyšetření. Byla jsem v Plzni ![]()
Ten tvůj doktor, když ti doporučuje počkat na triply, není podle mě dost odborník, když ví, že jsi ochotná koupit si prenascan (nebo jiný neinvazivní test). Musí přece vědět, jakou mají ty triple testy přesnost a jakou má prenascan. ![]()
Ti to snad koupím sama, tvl
![]()
@mau-mau on nevi, ze bych sla na prenascan, ja o tom nevedela, ze to vubec existuje. mluvil o plodovce, na to sem se moc netvarila. rikal, ze triple to urcite vyvrati, ja sem mela jen hodne vysoke hcg, jinak vse v poradku. pristi tyden jdu na odber na ty triply, tak se s nim o vsem pobavim a uvidime. dekuju za rady ![]()
@mau-mau Já bych to platila všem.
Považuji za ostudu, že se o tom zaprvé skoro nedá dozvědět od lékaře a zadruhé, že pro většinu to není finančně dostupné. Neinvazivní testy by přece měly být upřednostňovány před invazivními, to je i jedno z kritérií pro screeningy. Snad se to rozjede, musíme to trochu šířit. ![]()
@Litta no ty finance sou silene, takove veci by mely byt zadarmo
ja sem smirena, ze budu kupovat kocar z bazaru a pokojicek budeme delat pozdeji, ale zdravi je na prvnim miste. je ale hrozne, na jakych vecech se vydelava ![]()
@Cracky no, mně teda 1:300 přijde dost, zvlášť, pokud je ti 22 let..
Já měla vzhledem k věku 1:450 a pak po testech zvýšeno na 1:8300
Ty máš u věku 1:1500 a po testech 1:300 - to jde tím špatným směrem. A jaká je hodnota NT? Vešlo se miminko aspoň do 2? A nosní kůstka-přítomna?..No, pravděpodobně je tvé miminko zdravé, ale určitě bych šla na další test. Ten triple je fakt hooodně zastaralej
Ten výsledek je prostě neprůkaznej, ať už ti to dopadne jakkoli. Co máš dělat, abys měla skrz DS klídek, to jsme ti tu už napsaly mnohokrát. Tak hodně štěstí.
Mám zkušenost cca 3 měsíce starou s testem Prenascan i Harmony. Vyšla mi nízká hladina PAPP-A, ostatní bylo v pořádku. Odběr klků i plodovky jsem odmítla (nízká PAPP může vypovídat o placentopatii, tedy zhoršené funkci placenty, takže bylo riskantní z ní ještě něco brát), navíc riziko na Downa bylo asi 1:140 a invazivní odběry mají za následek potrat v cca 1% případů, tedy v poměru 1:100. Vyšší bylo riziko potratu po oběru než riziko postižení. Měla jsem odebranou krev na Prenascan, když jsem se na netu dočetla o Harmony a MaterniT21. Šla jsem i na Harmony a příště bych do něj šla rovnou (pokud to tedy Číňani nevypilují a nezačnou také uvádět, kolik měli vůbec k dispozici fetální DNA). Ten Harmony test totiž ve výsledcích uvádí i množství fetální DNA, které se jim podařilo z krve matky získat. Prenascan toto neuvádí, takže mohli mít jen nepatrné množství a tedy zkresleté výsledky (proto můžou mít falešně negativní výsledek a pak by byl člověk po porodu asi dost nemile překvapen). K průkaznému výsledku s nějakou solidní vypovídající hodnotou je prý potřeba min. 5% fetální DNA. Harmony uvedl, že měl k dispozici 17,5% fetální DNA, takže jsem v klidu.. Já nechtěla riskovat potrat zdravého dítěte po invazivních odběrech, ale pokud by mi Harmony test vyšel špatně, šla bych do odběru plodové vody. Jsem ráda, že nemusím a že jsem se o možnosti těch krevních testů dozvěděla (jo, na netu, u dr. nikoliv, ta mě rovnou posílala na odběry klků, že prý i bez toho vyššího rizika Downa z prvotrim. screeningu bych na odběr měla nárok ZDARMA kvůli věku - nad 35 let, takže za mě zdravotnické zařízení Gennet nic od pojišťovny nedostalo…). Přeji, ať vše dobře dopadne.