Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ideální počkat na konec fixace, jinak stejně budeš platit 2×…pokutu plus nového dodavatele…4 měsíce není dlouho…
@Anais Brno píše:
Ideální počkat na konec fixace, jinak stejně budeš platit 2×…pokutu plus nového dodavatele…4 měsíce není dlouho…
No ona ta výpovědní lhůta by mohla být i kratší, než čtyři měsíce, ale nevím. Ona píše, že výpověď může podat nejdříve 4 měsíce před koncem fixace, nepíše do kdy tu fixaci má. ![]()
Tak to by člověk musel vidět, jak to má uzavřené a jaké tam dáne termíny a podmínky.
Ale zaplatit smluvní pokutu a zároveň platit podruhé za totéž novému dodavateli energií se pro dnešních cenách nevyplatí…
@Anais Brno píše:
Tak to by člověk musel vidět, jak to má uzavřené a jaké tam dáne termíny a podmínky.
Ale zaplatit smluvní pokutu a zároveň platit podruhé za totéž novému dodavateli energií se pro dnešních cenách nevyplatí…
Jo, to je nesmysl.
@lucad77 píše:
Jo, to je nesmysl.
Tak např máš smlouvu do 31.12.2023, chce ji ukončit o 4 měsíce dřív, tedy k 31.8.2023.
Současnému dodavateli uhradí pokutu, což je vetsinou částka kterou bys za sluzby zaplatil do konce trvání smlouvy, nebo fixace ( záleží na smlouvě, jak je to tam napsané).
Zároveň ale potřebuje aby jí někdo tu elektřinu nebo plyn od 1.9. 2023 dodával, takže budeš platit novému poskytovateli…
@Anonymní píše:
Ahoj, řešil někdo přepis energií v době fixace? Kdy nejdřív je čez schopen ukončit smlouvu? Mám ve smlouvě jen, že skončení smlouvy je možné jen podáním výpovědi 4 měsíce před koncem fixace (to je za dlouho) nebo že pokud poruším smlouvu uzavřením smlouvy s jiným dodavatelem, má čez právo požadovat pokutu za každý měsíc nedodržení smlouvy. Ale jak konkrétně to provést? Díky za každou dobrou radu.
Prodej výpověď, zaplať penále/pokutu a máš to.
normálně písemně jim pošli ukončení
Ach jo, takže evidentně to nikdo neřešil. K příspěvkům - jo, vyplatí se to, smluvní pokutu mám 110kc za každý měsíc nedodržení smlouvy. Spočítané to mám, jinak bych se neptala.
Jde mi o to nedodržení smlouvy. Ve smlouvě je uvedené jen to, že v případe uzavření smlouvy s jiným dodavatelem mají právo požadovat pokutu. O výpověď se tedy prakticky nejedná. Jeden zaměstnanec ČEZu mi do telefonu řekl, že smluvní vztah skončí kdy já chci, jen zaplatím pokutu. Oficiální odpověď ČEZu je ale ta, že smluvní vztah ukončit nelze, jen až ke konci fixace. A to je až zadlouho, jak jsem psala. Proto mě zajímalo, jestli to někdo řešil.
@Anonymní píše:
Ach jo, takže evidentně to nikdo neřešil. K příspěvkům - jo, vyplatí se to, smluvní pokutu mám 110kc za každý měsíc nedodržení smlouvy. Spočítané to mám, jinak bych se neptala.
Jde mi o to nedodržení smlouvy. Ve smlouvě je uvedené jen to, že v případe uzavření smlouvy s jiným dodavatelem mají právo požadovat pokutu. O výpověď se tedy prakticky nejedná. Jeden zaměstnanec ČEZu mi do telefonu řekl, že smluvní vztah skončí kdy já chci, jen zaplatím pokutu. Oficiální odpověď ČEZu je ale ta, že smluvní vztah ukončit nelze, jen až ke konci fixace. A to je až zadlouho, jak jsem psala. Proto mě zajímalo, jestli to někdo řešil.
Takže jsi poslala písemně oficiální ukončení/zrušení/výpověď a odpověď byla ta, že to nelze?
@Anonymní píše:
Tak se hlavně podívej jaká je výpovědní lhůta a od kdy se počítá…
Tu výši te pokuty musíš mít ve smlouvě, kus bych si ji nechala písemně od CEZ potvrdit, aby jseš pak nedivila. Částka mi přijde velmi nízká, pochybuju, že by měl ČEZ takto stavěné smlouvy…
@Anais Brno píše:
Tak se hlavně podívej jaká je výpovědní lhůta a od kdy se počítá…
Tu výši te pokuty musíš mít ve smlouvě, kus bych si ji nechala písemně od CEZ potvrdit, aby jseš pak nedivila. Částka mi přijde velmi nízká, pochybuju, že by měl ČEZ takto stavěné smlouvy…
Jestli to nebude +110 Kč k té měsíční platbě třeba. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, řešil někdo přepis energií v době fixace? Kdy nejdřív je čez schopen ukončit smlouvu? Mám ve smlouvě jen, že skončení smlouvy je možné jen podáním výpovědi 4 měsíce před koncem fixace (to je za dlouho) nebo že pokud poruším smlouvu uzavřením smlouvy s jiným dodavatelem, má čez právo požadovat pokutu za každý měsíc nedodržení smlouvy. Ale jak konkrétně to provést? Díky za každou dobrou radu.
Dobrý den,
mohu se zeptat, jak jste dopadla? Chtěl bych odejít od čez a jsem v podobné situaci. Fixaci mám do roku 25.
Díky za reakci
Ahoj, řešil někdo přepis energií v době fixace? Kdy nejdřív je čez schopen ukončit smlouvu? Mám ve smlouvě jen, že skončení smlouvy je možné jen podáním výpovědi 4 měsíce před koncem fixace (to je za dlouho
) nebo že pokud poruším smlouvu uzavřením smlouvy s jiným dodavatelem, má čez právo požadovat pokutu za každý měsíc nedodržení smlouvy. Ale jak konkrétně to provést? Díky za každou dobrou radu.