Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
naše dcera má téměř 15 měsíců. Do 8.měsíce krásně spala celou noc, pak nastal zlom. Začala se budit několikrát za noc. Nemá hlad,ani žízeň. Vypadá to tak,že stojí v postýlce a křičí, dokud ji nevezmu a neukolébám na kolenou. To trvá třeba 15 min., ale i hodinu. Takže spaní probíhá tak, že jde spát po osmé, usne celkem rychle,ale ne sama v postýlce, musím kolébat na kolenou, pak se vzbudí v jedenáct, ve dvě, v pět, v šest - to už toho mám dost,takže vstáváme. Přes den spí strašně málo - hodinu a půl. Doktor nám radil čaje,nebo homeopatikum Sedalia,ale nic nezabralo. Poraďte prosím, co s tím? Máte někdo nějakou zkušenost. Děkuju moc.
Já mám naprosto stejnou zkušenost. Do 8. měsíce spal jak anděl, usnul sám a spal celou noc. S tím jak se naučil stát se to zvrtlo. Uspat se dal pouze v náručí. Zkoušela jsem sirup Pediakid, zabral na chvíli, ale pak se to opět zhoršilo. Vážně zabralo až to, že jsme mu dali najevo, že už k němu chodit nebudeme. Když se probudil, nezvedala jsem ho z postýlky, ale neustále pokládala a říkala hají. Samozřejmě brečel, ale pak usnul a spal celou noc. Další noci stejně, akorát jsem prodlužovala ten interval když se rozbrečel a já k němu šla. A teď spí celou noc. Sice se v noci vzbudí, zamrčí si, ale spí dál.
Ahoj holky,
tak přesně to teď řeším já. Už se takhle trápíme měsíc. Přikládala jsem to zoubkům, ale už fakt nevím. Do toho osmého měsíce se mi budil v jednu a pak v pět. Teď je to i v deset, v jedenáct nejpozději, pak jede po hodině, po dvou. Už mám dost. V po budu konzultovat s Dr
Díky, Martino, za tip…asi to budem muset zkusit, když nic jiného nezabírá…
Paví očko píše:
Díky, Martino, za tip…asi to budem muset zkusit, když nic jiného nezabírá…
tak hodně štěstí a ať se Vám to podaří. Ono každý děcko je jiný, chce to hodně citu, aby to brečení nebylo už přes čáru a aby z toho prcek neměl větší stres, to by bylo k ničemu, ale zase to chce důslednot aby si taky nemyslela, že s rodiči může cvičit. Držím palce
![]()
Ahoj holky,
tak můj dnešní pokus - snažila jsem se vychytat ten správný okamžik kdy začít Fandu pacifikovat, udělala jsem mu nový pelíšek, aby se mohl hodně chumlat. Padla na to moje peřina… Úplně jsme zatemnili, hodně jsem vychladila pokoj. Asi desetkrát se postavil a já ho položila, ale po půl hodině usnul sám, já byla u postýlky.
Jsem zvědavá, kdy se vzbudí. Docela se nadlábnul, tak uvidíme…
Jjarka píše:
Ahoj holky,tak můj dnešní pokus - snažila jsem se vychytat ten správný okamžik kdy začít Fandu pacifikovat, udělala jsem mu nový pelíšek, aby se mohl hodně chumlat. Padla na to moje peřina… Úplně jsme zatemnili, hodně jsem vychladila pokoj. Asi desetkrát se postavil a já ho položila, ale po půl hodině usnul sám, já byla u postýlky.
Jsem zvědavá, kdy se vzbudí. Docela se nadlábnul, tak uvidíme…
tak dobrý, jen tak dál.
Mě se malej začal od osmého měsíce budit řádově cca po dvou hodinách, půl hodiny jsem ho uspávala, než jsem usnula já, tak už zase brečel
, byla jsem totálka. Mě to přišlo, že pokaždé když se jenom trošku probudil v postýlce, třeba když se otáčel, tak prostě chtěl znovu zavřít oči s maminou, na jedné straně moc krásný, ale vydržel by to jenom kůň
.
Martino přesně to teď prožíváme a já melu z posledního. Dnešek se zatím jeví jako úspěšný, teď má právě kritickou hodinu. Už spinká tři hodiny v kuse! ![]()
už jsem to slyšela od hodně holek, že prostě někde kolem toho 8m se ten spánek mění. Možná to souvisí s nějakou separační fóbií, možná děcko nějak dozrává
, kámoška mají teď to stejné.
Taky se přidávám k diskuzi, malá má 8 a půl měsíce, ale s tím spaním je to drsné tak od pátého měsíce,budí se kolem jedenácté h a pak skoro co dvě hodiny, nad ránem i co hodinu, takže to u nás asi nebude tou osmi měsíční úzkostí atd.
Jsem z toho už na bednu, jednu dobu zabralo jen kojení, pak jsem toho měla dost a dala jsem ji cucnout z lahve vody, to zabralo asi na měsíc, že si cucla a usla. Nakojila jsem asi jednou až dvakrát za noc. Nicméně jsem k ní vstávat musela,že jo. Ted poslední tři dny nezabírá ani lahev a musím opět kojit, jinak řve jak pominutá.Vím, že řve vzteky, je totiž hodně vztekavá i přes den, když něco chce, tak řve a piští. Kvůli sousedům ji nechci nechat vyřvávat,ale na druhou stranu vím, že by se vyřvala a pak usla a za pár dnů by možná pochopila,že ji nic nedám a musí spát. Takhle jsme ji naučili večer usínat- vyřvávací metoda.Sice to bylo drsné,ale jediné to pomohlo a od té doby - asi už tři měsíce, položím a spí…Ze začátku spí tak tři,čtyři hodiny v kuse.Ale pak se budí a budí…
přeju pěkný den a lepší spaní všem ![]()
vidíš, tak to my jsme se ještě k samostatnému usínání nedostali, uspávám
. Všude je něco.
Ahoj holky,
já si taky myslím, že to souvisí s tou separační úzkostí
K tomu ještě byly ty zuby. Pravda je, že v pátek jsme malého nechali u kamarádky asi hodinu ječet. Včerejšek jsem popsala. Z dneška jsem měla docela obavy, protože spinkal hodně přes den - naspal asi pět!!! hodin. Normálně dá dvakrát dvacet a konec… Dneska jsem ho vykoupali v teplejší vodě a nechali ho tam vyřádit, aby se unavil. Pak jsem ho položila do postýlky, dala mu mlíko… Po čtvrt hodině jsem odešla, samozřejmě ho několikrát položila. Pak tam chvíli kňoural, tak jsem se zase vrátila, znovu ho položila, odešla, zase tam kňoural, ale neřval a nakonec usnul, chudinka úplně smotanej v postýlce v koutku. Ale usnul sám. Po hodině.
Holky je to na bednu takhle vstávat. Já bych malou asi nechala kňourat, matka přece musí být fit a ne před zhroucením…
MMartina1: nevim, jestli nectu nepozorne, ale jak to potom pokracovalo? Nejak se to v noci vylepsilo?
Taky přispěju s troškou do mlýna ale radost mít nebudete. Malej má 19 měsíců a nespal NIKDY. Do roku se budil až 12× za noc a pokaždé jsem kojila, ve 13M jsem ho odstavila a budí se 4-6× za noc a ob den si dělá v noci denní okénko cca na 1-2 hodiny. Když dá v tahu 3 hodiny skoro slavím ale jak už jsem z něho vystreslá tak nemůžu usnout protože čekám že za chvilku bude zase volat mama mama. Nevyspala jsem se skoro 2 roky (už v těhu to stálo za prd) a aby toho nebylo málo jsem svobodná matka a všechno si to vyžírám sama. Nechat ho vybrečet je pro mě nepřijatelné i když už je tak velký ![]()