Pres prdel

Anonymní
1.6.10 10:44

pres prdel

Ahoj mam takovy dotaz moje kamaradka ma asi 15 mesicni miminko,jsem u ni dost casto mam rada deti.Obcas ji mimi pohlidat nebo si tak s nim hraju apod.Ale zlobi,vzteka se tak kamaradka prijde k nemu a da mu pres prdel ne ze by ho jako nejak mlatila nebo tyrala to ne ma ho moc rada a dobre se o nej stara.Kdyz proste neco vyvede nebo jak jsem uz napsala kdyz se vzteka da mu na zadek je to spravny ze obcas jednu dostane nebo se tomu vyvarovat.Me to zajima mamky kdyz jsem se ptala tak me taky uhodila pres zadek kdyz jsem byla mimi.Chtela bych svoje detatko ale nevim co je spravny a jak mam v danou chvili reagovat.Snad poradite???

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6093
1.6.10 10:58

Tohle je záležitost každé matky, jaké výchovné metody používá.
Pokud má tvoje kamarádka pocit, že na malého nic jiného nezabírá :nevim:
Né, že bych s tím souhlasila, ale moje věc to není, že :mrgreen:
Já asi taky vypadám jako matka tyran, když jsme venku, Maty sebou pleskne o zem, lehne si, vzteká se a já vedle nej stojím a čekám, až ho to přejde (když ono na něj nic jiného nezabírá :roll: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10178
1.6.10 11:16

Myslím, že výchovné plesknutí ještě nikomu neublížilo. samozřejmě pokud je to v nějakých mezích,na každého asi opravdu zabírá něco jiného. Na zadek jsme dostávali jako děti běžně a žádnou újmu pokud vím nemáme :nevim:
Výchova je opravdu na rodičích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
1.6.10 11:20

Tak na naši Anežku nezabírá právě to plácnutí. Občas se neudržím a lehce ji plácnu, ale u Anežky to má spíš opačný efekt - většinou se pak tomu směje (a to si nemyslím, že by to necítiila) a navíc nám to pak oplácí (v tom smyslu, že má tendence nás taky plácat). Když venku dělá scény, tak ji spíš čapnu za ruku a táhnu domů. Když se nechce koupat, oblíkat atp, tak ji vykoupu oblíknu atp násilím (což znamená přes její odpor, ne že bych ji zmlátila). A to je myslím pro ni největší trest - že ji maminka koupe a oblíká jako malé miminko, zatímco ona je přece už velká holka. Bohužel ale ani tohle vždycky nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
1.6.10 11:33

kdyz 100× vysvetluju,ze to a to nema,nesmi,ze tam se nerabuje, tak pak uz dostane placnuto pres rucicku.....uz to zabira a staci rict a naznacit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
1.6.10 11:37

Správné není nic, záleží na dítěti. Já se snažím neplácat, protože vím, že jsem nervák a plácla bych jenom abych si ulevila já - to je podle mě špatně.

Plácnu občas po ruce, když sahá, na co nemá - ale i tomu předchází několik ne a snaha odvést pozornost jinam.

Hlavně se nenech rozhodit řečma, že budeš mít spratka, když ho nebudeš bít atd., protože „škoda každé rány, která padne vedle“ :roll:

Obecně nejsem proti fyzickým trestům, pokud jde o jedno plácnutí, s chladnou hlavou a rozmyslem, když selhaly předchozí možnosti nebo to nelze dítěti jinak vysvětlit (že je třeba moc malé). Pokud děcko řežu hlava nehlava nebo jenom proto, že mám nervy v kýblu, tak to dobré není.

K tomu „něco vyvede“ - mám o kousek mladšího chlapečka a že by cíleně něco vyváděl, za co bych ho musela bít jsem si nevšimla. Jo, občas něco shodí, rozsype, ale to patří k věci. Jediné „zlobení“ je, že lupe s PC a televizí - ale to by dělal, i kdybych ho za to seřezala jak žito, prostě to ještě nechápe, tak tomu předcházím - telku jsem přelepila kartonem a k PC ho nepouštím a opakuju, opakuju… :roll: :lol:

V jedné knížce jsem k tomuto četla pár věcí - třeba když dítě rozbije vázu, tak za to nemůže - je to tvoje vina, žes ji tam nechala :lol: Prostě i když ví, že má dávat pozor, tak ji při hře „nevidí“, neudělá to schválně a máš se zeptat sama sebe, jestli bys udělala takovou scénu, kdyby ji rozbil někdo dospělý, třeba tvůj šéf :lol: :lol: :lol: Taky bys mu naplácala? :lol: :lol: :lol:

Vztekání - pokud se vzteká, že se mu něco nedaří, tak nevidím důvod ho bít - musí si umět prožít i to zklamání a to, že mu něco nejde. Totéž platí u toho, že něco nesmí / nedostane. Nechám ho prostě tak, ať se trošku vztekne, pak mu nabídnu jinou činnost, obejmu, opusuju, utěším, mluvím na něho. Na velké scény v obchodech je zatím malý, když vřeští v obchodě, že chce banán, tak mu ho koupím, bo jde o ho*no :lol: a jinak si o něho říct zatím neumí, když je to věc, kterou nedostane, tak ji prostě nedostane. Mlátit jsem ho kvůli tomu rozhodně nemusela a účel (aby mi nevřeštěl v obchodě) by to beztak nesplnilo :lol: :lol: :lol:

Se dívám, že z toho mám zase slohovku :roll: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
1.6.10 11:51
lulushka píše:
Myslím, že výchovné plesknutí ještě nikomu neublížilo. samozřejmě pokud je to v nějakých mezích,na každého asi opravdu zabírá něco jiného. Na zadek jsme dostávali jako děti běžně a žádnou újmu pokud vím nemáme :nevim:
Výchova je opravdu na rodičích

souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
1.6.10 11:53

Tak takové a podobně otázky jsem si také vždycky kladla.Dospěla jsem k názoru, že nelze odsoudit nebo do nebe vychválit ani jednu metodu. Je to každého věc. POkud budeš cítit, že jsi matka, která fyzicky netrestá, neznásilňuj se, najdi si svůj styl. A já ti ho schvaluji. Také jsem byla hodně kritizováná rodinou i kamarádkami,že nebiji své dítě. (ne, že bych ho nikdy neuhodila, ale máme pravidla, která dodržujeme) Takže se pro nic za nic na dítě z čista jasna nevrhám a neřežu ho.

Mám trochu výhodu, že mám dobrou paměť na moje rané dětství. Mamka mi to nevěřívala, ale pak jsem jí často vyprávěla věci, které se staly, když mi bylo tak 2roky (zhruba) a já si vybavuji i ty pocity, které jsem prožívala. Děcka nejsou blbá, jak si dospělí často myslí, a tak není potřeba vychovávat na základě podmíněných reflexů (uděláš toto - dostaneš na zadek tak, aby tě to bolelo a příště už jsi to neudělala…) Vzpomínám si, že jsem často nechápala svoji mamku, proč jsem dostala, nebo jsem (asi v pozdějším věku) vůbec nechápala, proč mě bije, když mi to stačí vysvětlit.
Jednou jsem něco prováděla, ona mi sbalila kufr, ať jdu z domu, tak jsem šla (poslechla jsem jí, aby se už přestala zlobit) a dostala jsem na zadek. Nechápala jsem. Nebo jsem si myslela, že když brečím po výprasku, že jí tím vlastně dělám radost, že dosáhla toho, čeho chtěla. Mých slz. Takže jsem přestala brečet a jen jsem se na ni dívala, jestli už jí to stačí.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
1.6.10 11:59

Ještě mě napadá k té újmě - já jsem na zadek dostávala a odnesla jsem si z toho asi toto - když tě někdo naštve, neudělá to, co ty chceš nebo ti dojdou argumenty, tak ho praštíš. Takže jsem měla pak celkem problémy ve škole, že biju ostatní děti. Neuměla jsem věci prostě jinak řešit :nevim:

Samo asi záleží i na dítěti, jak si to přebere, já jsem si to přebrala takto a pro svoje dítě bych to nechtěla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20376
1.6.10 12:00
Cappy píše:
Maty sebou pleskne o zem, lehne si, vzteká se a já vedle nej stojím a čekám, až ho to přejde (když ono na něj nic jiného nezabírá :roll: )

tak tohle dělám taky a všichni blbě koukaj. i naši to nějak nechápou. že to jinak nejde..

jinak podle mě to plácnutí není nijak škodlivý. ale odsad pocad :lol:
na tu naši cácoru nezabírá nic. má nás uplně uprdele :cert: :cert: pardon..
navíc když jdu plácnu přes ruku, tak nic, plácnu víc, taky nic, takže neplácám. jen by pak bolela ruka mě..
ona má asi nějakje jinej práh bolestivosti..nebo co..
i když sebou někde řízne na zem a většina dětí by asi řvala jak tur, tak ona ne.. :nevim: takže taky výborný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
1.6.10 12:02

No, ještě mi příjde, že někdy bývá jako zlobení dětí označováno něco jíného (třeba moje blbost). Zlobí tím, že něco rozbily? Jestli byly malé, asi jsem to neměla uklizené na správném místě - čili moje blbost. Zlobí tím, že se vztekají? Projevují nesouhlas, jiné metody zatím moc neovládají, jak mají nesouhlasit? Já se také vnitřně hodně vztekám, když nemůžu dosáhnout toho, čeho chci. TAk co chci od svých dětí?

Samozřejmě k určitému věku už patří určitý vzorec chování, který očekávám a důsledně vyžaduji.
Ale myslím si, že plácání nic neřeší. Aspoň u mého staršího opravdu nikdy nic. U mladšího docílím jen vynervovaného dítěte, které tady dlouho vzlyká a je s nervama v čudu. (úplně v tom vidím sebe) a to ho opravdu jen plácnu tzv. výchovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11529
1.6.10 13:57

je to každého věc…ale myslím, že dneska jde mnohem více kolem nás vidět, co děti dělají, na hřišti, v obchodech, ve škole…a myslím, že když už i učitelé nadávají docela dost na výchovu rodičů, tak asi na tom něco bude…
dostat přes zadek nebo přes ruku…to nikomu nikdy neublížilo, když to malé vědělo, za co to je…
a s tím úklidem věcí, mám 9 měsíční mimi a začalo chodit kolem nábytku, vstávat k topení apod. asi každý ví, jak to vypadá, když je mimčo akční a chce jenom stát nebo chodit…a nevím, jestli ho mám naučit, že na některé věci se prostě nešahá a nesmí se to, nebo je schovat… :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
1.6.10 16:12

Pár plácnutí na zadek není žádná pohroma..ale..
V 15 m mi to příjde naprosto zbytečné - dítě v tomhle věku ví většinou prd a stejně neposlouchá. Je třeba se spíše vyvarovat situací, které zavání průšvihem a trestáním.
Já jsem zastáncem vyhrožování :mrgreen: :mrgreen: - u nás velice dobře malá funguje na důrazné NE a už ten moc dobře ví, co to znamená.. Ale ovšem i tak si hrábne do květináče, či kostičkou mlátí do vytríny. V tu chvíli jí prostě odnesu pryč a je to. Na zadek v tomhle věku nemá žádný smysl.
Později (3 a více let) to již smysl má - ale nesmí to být jediný výchovný prvek - nýbrž poslední beznadějný pokus o nápravu chování a to ještě s tím aspektem, že na některé děti zabírá skvěle a na jiné naopak jako popíchnutí k dalšímu výbuchu, zlobení či naschválu..
Takže to nelze brát obecně..
V pozdějším věku opravdu zabírá to vyhrožování a počítání..Než napočítám do 3 tak přestaneš, přijdeš, pustíš, položíš..atd..Nebo už jsi jdu pro tu vařečku a potom uvidíš…( samozřejmě třeba jednou dostane vařečkou před prdku a potom už stačí jen zarachtat šuplíkem a splní to účel)..
Tedy je spoustu jiných možností jak řešit zlobení, ale nevylučuje to i to PŘES PRDEL..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11529
2.6.10 08:02

lizbeth:
dr. mi říkala, že od roku, už móóóc dobře ví, nepodceňujme je…
myslím, že je to na každé mamince a tak jak to cítí, ona ta ruka stejně někdy vyletí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
2.6.10 09:22

Já to myslela spíš tak, že ví, že dělají naplechu ( to ano a dokonce dřív než jim je rok :lol: ), ale když dostanou za to na prdýlku tak to stejně dělat nepřestanou ( většinou) a jako výchovný trest to moc neberou..Prostě od 1 do 2 let je to peklo, kdy dítě příliš neposlouchá..( né že by nevědělo, že dělá něco špatně - spíš jen nereaguje na naše okřikování)..
Tot má zkušenost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky