Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj.
Nechci se Vás žádné nijak dotknout, ale přestává se mi líbit jedna věc: některé ženy se doslova vyhýbají tomu, aby na konci svého příjmení měly koncovku OVÁ. Proč? Pořád čtu diskuze: „jak mam zařídit, abych tu koncovku neměla?“ Nebo: „narodí se mi holčička a já nechci, aby tu koncovku na konci příjmení měla.“
Proč to děláte?! Vždyť tím ničíte češtinu. Tahle koncovka se na konci příjmení u žen používá od té doby, co Marie Terezie zavedla příjmení. Teď se tomu plno žen brání. Prostě to k češtině patří, jste Češky a hlavně jste ženy - tak máte mít ženský tvar příjmení. Mně samotné by bylo i nepříjemné, kdybych měla mít mužský tvar příjmení, přestože jsem žena. Mužský tvar příjmení je PRO MUŽE!!!
Chápu, když si nějaká žena vezme třeba Angličana nebo Američana, který má dlouhé a složité přijmení, to by to s tou koncovkou vypadalo hrozně a bylo by to moc složité jenom vyslovit. Ale to, jak ženy chodí na úřad a tam lžou, že budou bydlet v cizině a další trapné výmluvy, to je prostě hrozné.
Prosím Vás, přestaňte s tím. Čeština je hezký jazyk, tak proč ji narušovat??? Nebo je to nějaký nový módní trend? ![]()
Za sebe musím říct že mi to taky trhá uši a nechápu to,snad je u extrémně dlouhých příjmení bych tomu ještě rozuměla
. Ovšem představa jména Anna Novák je děsná a věřím že nikdo normální by do toho nešel ![]()
Ja na koncovce nevidim nic spatneho ale myslim ze je to kazdeho vec, nektere zeny nechcou proste nekomu patrit a to koncovka ova proste dela ![]()
A není to každého věc? Někomu to třeba hezké nepřipadá, a těžko do toho může někdo cizí mluvit…
Trend netrend myslím, že je to každého osobní věc a nic Ti do toho není
. Spousta žen nechce koncovku „ová“ třeba už jen z toho důvodu, že si nechce připadat jako majetek onoho muže. Třeba taky proto, že je to specialita češtiny a slovenšitny. Ano, třeba se narodili v česku, třeba tady i žijí ale třeba taky hodně cestují, či spolupracují se zahraničím a nechcou si nějakým ová komplikovat život. Mnohé mají důvod třeba úplně jiný, nebo taky žádný nemají - no a co?
chcou si připadat třeba světové, nebo nevím, každopádně je to fuk.
Napriklad Rusky maji taky zenske varianty prijmeni a nevsimla jsem si, ze by nejaka svetoznama Ruska koncovku ze sveho prijmeni odstranila. Cizinci tomu stejne nerozumi… tak co?
Mám vyvdané velmi typické české příjmení, dokonce je i slavné - a kurňa, mně by se tak hodilo ke křestnímu jménu bez koncovky!!! I by se mi to líbilo!
Nicméně koncovku mám.
A jako prznění češtiny chybějící koncovku nevnímám, je to každého věc, i když sama jsem nic pro její odstranění nepodnikla a nepodnikla bych ani dnes.
Ale strašně mi vadí přechylování příjmení cizinek. Fakt.
Jo a víc než příjmení bych bojovala za lepší pravopis - co tady kolikrát čtu, to je docela síla…
(přiznávám, sama mám taky svou typickou chybu - většinou napoprvé nenapíšu čárku na konci vnořené vedlejší věty…)
A kdyby ses jmenovala např. Berenika Brettschneiderová taky by si možná zvažovala jak své jméno zkrátit
Možná taky ne, ale že to udělají ostatní Ti může být fakt jedno..
Myslim,ze Kallkapa to vystihla..Opravdu duvodu muze byt spousta a hlavne co se libi tobe nemusi se libit druhemu..Je to kazdeho vec..
Každého věc.
Stejně tak se můžeme dohadovat o pojmenování dvěma jmény.
Já si myslím, že nepřechylovat příjmení není masový jev, stejně jako ty dvě jména.
Já neznám nikoho, kdo by neměl přechýlené příjmení. Ani u dcerky.
Pár „dvoujmenných“ holčiček znám, včetně té naší, ale taky to není masový jev. Tak o co jde ![]()
já to zas nechápu z druhé strany. Jsem češka po matce a němka po otci. Narodila jsem se jako Bianka Izabel Kohler a do svých 20 let jsem žila v německu. 13 let žiju v ČR a vdala jsem se tady a mám koncovku ová A HODNĚ ČESKÉ PŘÍJMĚNÍ. Moc jsem to neřešila,ale hned po svatbě mi to přišlo k mému křesnímu jménu divné. UŽ SE STALO ![]()
tak ja myslim ze timhle se cestina nejak silene nekazi
spis mi prijdou sileny vyrazy pubertaku jako treba: lowiskuju te, mocinky apod
to mi rve usi! ![]()
Ja jsem cizinka a ova nemam a libi se mi to…tata nechtel abychom tam to ova meli…myslim,ze je to kazdeho vec..ale neumim si predtavit,ze az si vezmu pritele,tak bych v jeho prijmeni ova nemela
kdyz je prijmeni,ve kterem ova i bez ova hezky zni,tak proc ne!?
Lesina píše:Ale strašně mi vadí přechylování příjmení cizinek. Fakt.
mne taky, ani se neda popsat, jak moc . kolikrat to nelze ani vyslovit a stejne to tam musi nacpat
prooooc, vzdyt se ta zenska tak nejmenuje. kdyby ji tak nekdo oslovil, urcite ani nezareaguje.
v posledni dobe to bylo same W. Houstonova, jen jsem videla ten nadpis clanku a stacilo mi to, ani cist jsem to nemohla
hruza
Příspěvek upraven 10.03.12 v 21:54