Přestaňme kazit češtinu

15
10.3.12 21:33

Přestaňme kazit češtinu

Ahoj.
Nechci se Vás žádné nijak dotknout, ale přestává se mi líbit jedna věc: některé ženy se doslova vyhýbají tomu, aby na konci svého příjmení měly koncovku OVÁ. Proč? Pořád čtu diskuze: „jak mam zařídit, abych tu koncovku neměla?“ Nebo: „narodí se mi holčička a já nechci, aby tu koncovku na konci příjmení měla.“
Proč to děláte?! Vždyť tím ničíte češtinu. Tahle koncovka se na konci příjmení u žen používá od té doby, co Marie Terezie zavedla příjmení. Teď se tomu plno žen brání. Prostě to k češtině patří, jste Češky a hlavně jste ženy - tak máte mít ženský tvar příjmení. Mně samotné by bylo i nepříjemné, kdybych měla mít mužský tvar příjmení, přestože jsem žena. Mužský tvar příjmení je PRO MUŽE!!!
Chápu, když si nějaká žena vezme třeba Angličana nebo Američana, který má dlouhé a složité přijmení, to by to s tou koncovkou vypadalo hrozně a bylo by to moc složité jenom vyslovit. Ale to, jak ženy chodí na úřad a tam lžou, že budou bydlet v cizině a další trapné výmluvy, to je prostě hrozné. :evil: :evil: Prosím Vás, přestaňte s tím. Čeština je hezký jazyk, tak proč ji narušovat??? Nebo je to nějaký nový módní trend? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
277
10.3.12 21:39

Za sebe musím říct že mi to taky trhá uši a nechápu to,snad je u extrémně dlouhých příjmení bych tomu ještě rozuměla :think: . Ovšem představa jména Anna Novák je děsná a věřím že nikdo normální by do toho nešel :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6956
10.3.12 21:40

Ja na koncovce nevidim nic spatneho ale myslim ze je to kazdeho vec, nektere zeny nechcou proste nekomu patrit a to koncovka ova proste dela :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13749

A není to každého věc? Někomu to třeba hezké nepřipadá, a těžko do toho může někdo cizí mluvit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759

Taky se mi to nelibi, ale je to kazdeho vec ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566

Trend netrend myslím, že je to každého osobní věc a nic Ti do toho není :nevim: . Spousta žen nechce koncovku „ová“ třeba už jen z toho důvodu, že si nechce připadat jako majetek onoho muže. Třeba taky proto, že je to specialita češtiny a slovenšitny. Ano, třeba se narodili v česku, třeba tady i žijí ale třeba taky hodně cestují, či spolupracují se zahraničím a nechcou si nějakým ová komplikovat život. Mnohé mají důvod třeba úplně jiný, nebo taky žádný nemají - no a co? :nevim: chcou si připadat třeba světové, nebo nevím, každopádně je to fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
10.3.12 21:41

Napriklad Rusky maji taky zenske varianty prijmeni a nevsimla jsem si, ze by nejaka svetoznama Ruska koncovku ze sveho prijmeni odstranila. Cizinci tomu stejne nerozumi… tak co?

• Citovat
  • Upravit
9867
10.3.12 21:43

Mám vyvdané velmi typické české příjmení, dokonce je i slavné - a kurňa, mně by se tak hodilo ke křestnímu jménu bez koncovky!!! I by se mi to líbilo!
Nicméně koncovku mám.

A jako prznění češtiny chybějící koncovku nevnímám, je to každého věc, i když sama jsem nic pro její odstranění nepodnikla a nepodnikla bych ani dnes.

Ale strašně mi vadí přechylování příjmení cizinek. Fakt.

Jo a víc než příjmení bych bojovala za lepší pravopis - co tady kolikrát čtu, to je docela síla… :roll: (přiznávám, sama mám taky svou typickou chybu - většinou napoprvé nenapíšu čárku na konci vnořené vedlejší věty…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
10.3.12 21:45

A kdyby ses jmenovala např. Berenika Brettschneiderová taky by si možná zvažovala jak své jméno zkrátit :nevim: Možná taky ne, ale že to udělají ostatní Ti může být fakt jedno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3003
10.3.12 21:46

Myslim,ze Kallkapa to vystihla..Opravdu duvodu muze byt spousta a hlavne co se libi tobe nemusi se libit druhemu..Je to kazdeho vec..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
10.3.12 21:47

Každého věc.
Stejně tak se můžeme dohadovat o pojmenování dvěma jmény.
Já si myslím, že nepřechylovat příjmení není masový jev, stejně jako ty dvě jména.
Já neznám nikoho, kdo by neměl přechýlené příjmení. Ani u dcerky.
Pár „dvoujmenných“ holčiček znám, včetně té naší, ale taky to není masový jev. Tak o co jde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
10.3.12 21:49

já to zas nechápu z druhé strany. Jsem češka po matce a němka po otci. Narodila jsem se jako Bianka Izabel Kohler a do svých 20 let jsem žila v německu. 13 let žiju v ČR a vdala jsem se tady a mám koncovku ová A HODNĚ ČESKÉ PŘÍJMĚNÍ. Moc jsem to neřešila,ale hned po svatbě mi to přišlo k mému křesnímu jménu divné. UŽ SE STALO :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
10.3.12 21:49

tak ja myslim ze timhle se cestina nejak silene nekazi ;) spis mi prijdou sileny vyrazy pubertaku jako treba: lowiskuju te, mocinky apod :D to mi rve usi! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra752
10.3.12 21:52

Ja jsem cizinka a ova nemam a libi se mi to…tata nechtel abychom tam to ova meli…myslim,ze je to kazdeho vec..ale neumim si predtavit,ze az si vezmu pritele,tak bych v jeho prijmeni ova nemela :-D kdyz je prijmeni,ve kterem ova i bez ova hezky zni,tak proc ne!?

• Citovat
  • Upravit
4989
10.3.12 21:54
Lesina píše:Ale strašně mi vadí přechylování příjmení cizinek. Fakt.

mne taky, ani se neda popsat, jak moc . kolikrat to nelze ani vyslovit a stejne to tam musi nacpat :zed: prooooc, vzdyt se ta zenska tak nejmenuje. kdyby ji tak nekdo oslovil, urcite ani nezareaguje.
v posledni dobe to bylo same W. Houstonova, jen jsem videla ten nadpis clanku a stacilo mi to, ani cist jsem to nemohla :cert: hruza

Příspěvek upraven 10.03.12 v 21:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová