Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, omlouvám se, jestli už tu toto téma je, ale já ho prostě nenašla, tak zakládám nové
Mám trochu dilema. Když se dcera narodila, řekla jsem si, že jí v roce odstavím a přesunu z ložnice do jejího pokojíku (podle aktuální situace). No a minulý týden oslavila 1.narozeniny, tak jsme o tom s manželem mluvili a najednou nevíme. Přijde nám ještě malá
Syn se sám odstavil v 9 měsících, takže mi ušetřil rozhodování a do pokoje šel až skoro ve 2 a půl letech, protože jsme se přestěhovali a do té doby ani nebylo, kam ho dát. Oba mají vlastní pokoj, takže tam bude dcera sama. Syn by jí u sebe moc nechtěl
S manželem máme trochu problémy s intimním soužitím, takže by nám to nejspíš pomohlo-mít trochu více soukromí. Ale to mi přijde sobecké
Jinak dceru kojím už jen 1× v noci a moc mlíka už si neveme, spíš je to o zvyku. Tak mi prosím poraďte, jak jste toho řešili vy? Kolik dítku bylo a jak to snášelo? A udělaly byste to takto najednou? Myslím odstavit a odstěhovat z ložnice. Děkuji za rady a vaše zkušenosti ![]()
@Peťule1013 Mne se zda rok malo. Syn ma 18 mesicu a spi s nami v posteli. Jeste ted se mi zda maly na to, aby spal sam.
S odstavením neporadim. Ale starší byl ve vlastním pokoji od narození a mladší se k němu stěhovala asi v půl roce. A naprosto bez problémů
@Peťule1013 Ja mam dvouletou, spi stále s nama a teď teprve mi přijde, ze by zvladla svůj pokojík. Ale zatím ji tam davat nebudu. Pak mam měsíční, ale tam je to bez diskuze zatim:) Me osobně to v roce přijde brzo. Az teď mam u starší pocit, ze vi, kam nás jit pripadne hledat a dokaze sama vylézt z postele a přijít. Roční je stále závislá na tom, jestli se te „dovola“.
@Peťule1013 My přestěhovali syna až ted ve dvou a půl. Do roka a půl pil mléko v noci
Mám ročního syna a absolutně si zatím nedovedu představit, že by spal sám:)
Když se v noci vzbudí a začne natahovat, tak já jen natáhnu ruku, podám dudlík, nebo pohladím a spinká se dál. ¨Potřebuje zatím pořád kontakt, nedovedu si představit takhle malé dítě „šoupnout“ do jiné místnosti. Na to je času dost:)
@Peťule1013 my malyho přestěhovali ve 13 měsících..bylo mi hrozné, ale zvládl to bravurne
já jsem zas toho názoru, čím dřív tím lip..pak by si podle me hůř zvykal, když by to už chápal..malej od ty doby mnohem lépe spi
takže za me..jdi do toho ![]()
Ja malou prestehovala nekdy kolem 9m. V noci se budila snad 10×, kdyz ji nevzbudila manzel tak kocka nebo co koliv jinyho. Po prbdele noci jsem rekla dost, prestehovala se postylka, taky jsme z toho byli spatni, ale poprve spala sama a celou noc
A od te doby tam spi. kojim stale, uspavam ji tim. Mame videochuvisku, takze na ni vidim kdykoliv. A hlavne, konecne mame svou loznici pro sebe, muzem chrapat a vrtet se a kaslat a soulozit ![]()
Ja dala maleho do pokojicku v 6ti mesicich, je samozrejme na chuve a jednou za noc ho chodim kojit
ja myslim, že cim dyl das, tim hur si bude zvykat
kamaradka dala v roce a půl a malej dodnes nespi sam v pokojicku, ale behem noci dojde do loznice a spi s nima a jsou mu tri
kazde dite je jine, ale byt tebou udelam to naraz ![]()
@Peťule1013 syna jsem dala do samostatného pokoje ve 13ti měsících. Přesně, předem jsem zahlásila, že minimálně do roka v ložnici a manžel to vzal jako hotovou věc a řekl, že už měsíc přesluhuje, že já se k tomu neodhodlám, tak mu jednou přestěhoval postýlku a bylo. No i podle dalšího, to bylo asi brzo. Ráno po probuzení jsem kojila ještě půl roku. Dceři je teď měsíců 20, spí sice ve své postýlce, ale v ložnici a já se nemůžu odhodlat jí přesunout. Furt hledám výmluvy, mně to prostě tak jak to je, vyhovuje, obě jsme spokojené. Ale kdysi jsem řekla do léta a manžel už zase remcá, že už je léto.. Navíc syn jí v pokojíčku chce, strašně se na to těší, že tam nebude sám, že tam budou spát oba spolu. Takže voda na manželův mlýn ![]()
No dcera strašně špatně spí. Kdykoliv se obrátím na druhý bok, tak se vzbudí a začne natahovat. Každý den se tam plížíme, skoro nedýcháme, protože ji vzbudí sebemenší zavrzání postele. V tomhle ohledu by to bylo lepší i pro ni, že bychom ji nerušili. Já ale tápu ohledně toho kojení. Když ji nechám u nás a odstavím, tak to bude řev, protože mě vidí. Zatímco když ji odstěhuju a na kojení nepřijdu, spíš to pochopí, protože tam nebudu. Ale není to moc? Takové 2 změny najednou? No já vůbec nevím a musím si to rozhodnout sama, protože já k ní vstávám, kojím a manžel tvrdí, že to lépe rozhodnu já než on ![]()
S odstavením nevím, syn byl na UM, ale od narození spal ve své postýlce. Taky jsem ho chtěla nechat v ložnici tak do toho roka, ale nakonec šel do svého pokojíku v 7m, jinak to nešlo, ke spánku potřebuje klid a každé otevření dveří, pohyb v ložnici, otočení v posteli, vše ho budilo. U nás to jinak nešlo, malý to zvládl skvěle, to spíš já byla první noci nervozní.
Odstěhovali jsme ho asi v 8 měsících a bylo to super rozhodnutí, vzájemně jsme se hrozně budili a rušili.. Teď ho mám oddělého jen dveřmi takže slyším že se vzbudí, že kašle a tak ale nebudí mě každý jeho pohyb a naopak..
My ho prestehovali v roce, uz jsem nekojila a vsechno ho budilo, tak spal krasne sam, a nedavno ve 26m zacal cestovat k nam, takze tak 4× v tydnu spi mezi nami, mame 2+1, a uvazujem ze z ty jedny mistnosti udelame loznici kde budem spat vsichni, bylo by to na par mesicu, do vanoc se budem stehovat do baraku a ja si ho aspon uzivam jak pekne spinka, nemuzu se na nej vynadivat ![]()