Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, v kolika měsících se vaše děti začaly přetáčet samy na bříško? Můj malý bude mít šest měsíců a zatím se mu nechce. Zkoušela jsem navádět hračkami, ale kašle na ně. Od mé kamarádky chlapeček se přetáčí už delší dobu a je mu 5m, mám se tím nějak znepokojovat a řešit to?
A taky mi začal dělat s rukama letadýlko, dávat je za sebe, předtím to nedělal a teď ho to začalo bavit. Dělalo vám to některé dítě a jak jste to řešili? Děkuji za odpovědi.
Malý měl teď 4 měsíce a přetáči se asi tak 14 dnů, ale pouze na jednu stranu. Ale zase ho nebaví „pást koníčky“. Prostě se během chvilky přetočí, chvilku kouká a pak chce znovu na záda. Tohle zvládne během pár minut několikrát a já jen otáčím
. Od narození je sledován, preventivně jednou měsíčně, na neurologii (po novorozenecké sepsi) a
já jsem z toho vždycky na nervy. Připadá mi, jak přesně na týden nedělá to, co ma Mudr. v lejstrech, tak je to špatně. A přitom naše obvodní vždycky chválí, jak je šikovný. Tak se poraď s obvodní, ale myslím, že každé mimčo potřebuje svůj čas.
Děkuji, určitě se poradím s doktorkou, ale jdeme až za čtrnáct dní, tak budu muset počkat. Snad to bude v pořádku, třeba je líný, tím se snažím uklidnit. ![]()
Vlastičko, neboj. Každé mimčo je jiné. Nenech se vynervovat srovnáváním. Pro svůj klid to skonzultuj s Mudrou, ale jinak bych to neřešila. On na to přijde.
Vranečko,
děkuji za podporu, Ave mě moc neuklidnila, ale jsem ráda, že mi napsala svoji zkušenost, aspoň mě to přesvědčilo, že to musím s doktorkou probrat. Určitě to s ni proberu.
ja bych se nebala…holkam od nas z ledna se taky mimca jeste nepretaci a nekterym uz vstavaji s oporou. holt ma kazdy mimco svuj rytmus, neboj ![]()
50% dětí se otočí v 6ti měsících ze zad na bříško. Někdo dřív a někdo později.
Nic neprobírej, zatím jste úplně v normě.
Tak u nás se přetáčelo v Ada v osmi, Pepi v sedmi a Ela v devíti měsících.
Takže podle nás máte fůůůůru času ![]()
L.
Ahoj,kamarádka má půlroční holčičku a ta se ještě nepřetáčí.Říkala,že to vždycky vypadá,že užuž se přetočí,ale nic.Jak psala vranečka,každé mimi je jiné.Kdybys měla všechno takhle řešit,tak se zblázníš!
Tak buď v klidu,však se mu to povede!
Holky, tak to jsem opravdu ráda, že nejsme sami. Já kolem sebe vidím samé dokonalé děti a pak mě to žere a dělám si starosti. Je to moje první mimi, tak nevím jestli je to v pořádku a proto se ptám. Jsem ráda, že tyto stránky jsou.
Lesinko, ty jsi mě překvapila, že Ada se ti začal přetáčet v osmi měsících a Ela v devíti měsících. Asi jsi to nějak neřešila, že?
Děkuji za odpovědi, teď jsem úplně v klidu.
Přeji krásný večer.
Vlastička píše:
Holky, tak to jsem opravdu ráda, že nejsme sami. Já kolem sebe vidím samé dokonalé děti a pak mě to žere a dělám si starosti. Je to moje první mimi, tak nevím jestli je to v pořádku a proto se ptám. Jsem ráda, že tyto stránky jsou.Lesinko, ty jsi mě překvapila, že Ada se ti začal přetáčet v osmi měsících a Ela v devíti měsících. Asi jsi to nějak neřešila, že?
Děkuji za odpovědi, teď jsem úplně v klidu.
Přeji krásný večer.
No, ony jsou Kunhůtky takové vůbec speciální.
Každé normální miminko se přetáčí normálně pře bok, že? Ada nééé, Ada se naučila přetáčet tak, že si sedla a pak se skulila dopředu. Během asi dvou týdnů zjistila, že je to zbytečná mámaha a tak se začala přetáčet i normálně. Ovšem ostatní pohyb stále bojkotovala a když se chtěla pohnout, začala řvát a maminka ji přenesla. Prakticky nelezla, hned začala chodit.
Pepi byla lenošná, ale pak to všechno skokem dohnala - a ve třinácti měsících ji tatínek naučil lézt na patrovou postel (další tči měsíce jsem ji neustále sundávala, než se to v roce a čtvrt naučila i slézt), v jedenácti sama jedla lžící a vidličkou (zato teď odmítá chodit a u jídla děsně fňuká, že chce krmit). V roce jsem se s ní naprosto bez problému domluvila (ona nemluvila, ale kývala nebo vrtěla hlavičkou) na všem…
A Elouš? To je expert největší. Ta by v pohodě zvládla pohyb mnohem dřív, ale na ní je vidět, že jí to vůbec, ale naprosto vůbec nechybí… Když se ji pokusím postavit, tak natahuje nohy před sebe, abych ji po:,–(ila… Jo a když jsme se jí snažili ukázat, že se dá postavit na všechny čtyři na kolínka, tak se prohla dozadu a zvedla nožičky a hrudníček nad zem… Tak to neřeším… Jo a když ji dávám do ruky něco, co nechce, tak najednou neumí nic uchopit… Podle Dr. má svaly silné a je v pořádku, tak ji nechávám, Je to prostě naše lenoška. Kkurňa, je třetí - takže možná poslední, tak jsem ráda, že je to takové moje miminko…
L.
PS: Všechny tři byly veliké a silné, bez problémů zvedaly ba bříšku hlavu už v porodnici - takže žádná slabá miminečka. Jen pořádně lenošné baby.
Lesinko,
podle toho co píšeš, tak každé dítě je úplně jiné. Asi budu mít taky lenocha, ale kluci takoví jsou i některé holčičky
Myslíš, že je tedy v pořádku i to, že mi začal dávat ruce dozadu? Jako kdyby dělal letadlo. Dělá to když ho vezmu, i na rukách, prostě se mě nedrží a trochu se v zádech prohybá, ale nepláče, takže to nedělá, že by třeba krutoval. Chodím s ním do plavání a ve vodě to taky dělá. Zdá se mi, že to začal dělat od toho plavání. Jinač jak je na bříšku, tak se pěkně opírá o ruce a nezvedá je.
Ahoj, náš malý se přetočil párkrát v 6 měsících a od té doby nic až do 10 měsíců! Mezitím si dělal letadla apod., ale s pohybem to nepřeháněl. Dle Dr. byl o.k., tak jsem to neřešila. Lozit dopředu začal v roce a něco, chodit v 16,5m. Teď na něm nikdo nic nepozná. Nyní má 20m a pro změnu už měsíc mluví ve větách o 4 až 5 slovech. Prostě každé dítě je šikovné na něco jiného. Jednou se to stejně srovná ![]()
Vlastička píše:
Lesinko,
podle toho co píšeš, tak každé dítě je úplně jiné. Asi budu mít taky lenocha, ale kluci takoví jsou i některé holčičkyMyslíš, že je tedy v pořádku i to, že mi začal dávat ruce dozadu? Jako kdyby dělal letadlo. Dělá to když ho vezmu, i na rukách, prostě se mě nedrží a trochu se v zádech prohybá, ale nepláče, takže to nedělá, že by třeba krutoval. Chodím s ním do plavání a ve vodě to taky dělá. Zdá se mi, že to začal dělat od toho plavání. Jinač jak je na bříšku, tak se pěkně opírá o ruce a nezvedá je.
Neboj, určitě je v pořádku, jen je prostě takový… Ale pro jistotu se zeptej Dr., uklidní tě.
L.
Holky, moc vám všem děkuji za podporu. Určitě jsem teď mnohem klidnější. Přejí krásnou noc.