Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, je nutné převařovat balenou kojeneckou vodu???
Pokud je to přímo kojenecká voda vhodná pro přípravu kojenecké stravy tak nemusíš. ![]()
Tak nutné to není, ale já to dělala. Nevíš kde to v tom krámu skladujou, jestli to nestálo na slunci atd…
Ja ji převařovala myslim do roka už přesne nevím, ale nemusí se každá.....ale ja malou kojila, takže sem vodu nepotřebovala do půl roku.
Tak to je super, bez převařování je to mnohem rychlejší. Děkuji
@Amy88 mě doktorka řekla převařovat, ikdyž je na lahvi napsáno, že není třeba
Prevaruje se jen kvuli zabiti bakterii, ktere se tam namnozi pri spatnem skladovani. Takze jde jen o to, jestli to risknes. Ja uz se na to pomalu vyprdnu, a stopro prestanu se zacatkem prikrmu (stejny jak se sterilizaci lahvicek).
Sice je rychlejší nepřevařovat, ale je to balená voda. Při balení není naprosto sterilní a o skladování si nedělám iluze. Půl den na rampě na sluníčku a voda může slušně ožít. Pak je tu fakt, že jí určo mrňous nevypije za den, takže čím dýl je otevřená třeba i v lednici, o to je zase plnější různých mikroorganizmů. Každopádně nám teče z kohoutku kvalitní voda, takže jsem toho půl roku, než začali lozot po bytě a všechno ožírat, převařovala kohoutkovou.
Kvalitu balených vod testovali třeba v dTestu nebo na iDnesu Ty testy jsou sice fousatější, ale realita se nejspíš moc nezměnila.
Převařovala jsem, týden už to nedělám. Konkrétně na kaši vzadu bylo napsáno, že se to má dělat z převařené kojenecké vody.
Do pul roka jsme dávala balenou nepřevařenou a od pul roka kohoutkovou (mámne dobrou) a lahvičky jsme nesterilizovala, jen je pokaždý poctivě vymyla jarem a pořádně opláchla. ani jedna neměly problém ![]()