Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Voda se doporučuje převařovat kvůli možnému nárůstu bakterií, které by pro děti mohly znamenat velké riziko. tyhle bakterie se do vody mohou dostat při stáčení vody a pomnožit se v nevhodných podmínkách (taková voda na sluníčku, apod.)
Nicméně, já nikdy vodu nepřevařovala. Pokud jsem už používala balenou vodu, používala jsem pouze rychloobrátkovou vodu (/tj. známé značky pod drobnohledem Inspekce s vysokým výstavem, jako Aquila, Toma, apod.) a to jen kupovanou v hypermarketu, s tím, že jsem si kontrolovala datum stáčení (údaj psaný spolu s trvanlivostí), ve velkém obchodě je šance koupit vodu třeba měsíc starou. navíc se vozí přímo od výrobce pře centrální sklad hypermarketu. tudíž se zamezí riziku špatného skladování. taková voda je bezpečná a podle mých znalostí netřeba jí převařovat.
jinak u nás je voda OK, takže doma jsem dávala vodu z kohoutku a to jsem přikrmovala od 14dnů v malinkém množství, od 2m jednu dávku denně a od 4m plně na UM.
jsem potravinářský chemik, pracující v oboru, takže mám trochu představu jednak o oněch stáčírnách, a pak i o těch řetězcích a jiných obchodech.
Já převařovala kojeneckou vodu do ukončeného 7. měsíce. Dr. doporučila převařovat do půl roku.
Já nepřevařovala, ani kojeneckou, ani když jsem kupovala vodu z automatu. Mě to přijde fakt zbytečné ![]()
První 3 měsíce jsem převařovala, nyní už ne. Je nám pět měsíců a malá je krásné usměvavé miminko =) Myslím, že to nevadí, když vodu neskladuješ na sluníčku, kde se ty bakterie množí.
Když jsem byla s malou v nemocnici, bylo jí 10 dní, tak na dotaz u vrchní sestry, jestli přímo kojo vodu převařovat, tak říkala, že se to nemusí. Dokonce oni UM chystají na celých 24 napřed a dávají do lednice, takže jsem to praktikovala taky, dokud byla malá úplné mimi, pak jsem přesedlala na termosku a 1/2 l vodu a dělala vždy potřeby.