Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím, mam doma týdenní holčičku a kvůli nedostatku mého mléka musíme dokrmovat, zajímalo by mě jestli se musí kojenecká voda převařit nebo stačí ohřát v mikrovlnce? Mam kojeneckou vodu od Rajec a tam píšou, že převaření není třeba, tak se raději chci přesvědčit 🙂
Pokud píšou že není třeba, tak to nedělám. Mikrovlnku bych na přípravu um nepoužívala, kup si ohřívač lahví. Jako když občas ohřeje něco v mikrovlnné troubě pro mimčo, asi to nevadí, ale častěji a každý den to fakt není zdravé.
Mikrovlnka není škodlivá, to je mýtus.
Nicméně neohřívá rovnoměrně, to je jediný problém. Řiď se svým pocitem. Kvalita vody v plastu může být dost rozdílná a nezáleží to na značce, ale na skladování.
Normálně jsem mikrovlnku používala…ohřála jsem vždy samotnou vodu pak přidala prášek na přípravu um…i když je voda zahřátá nerovnoměrně tak jak to promichas teploty se vyrovnají a je to ok…u prvního dítěte jsem převařovala i kojeneckou vodu…etikety sem teda nestudovala…u druhého jsem kojeneckou vodu neprevarovala…u obou jsem používala mikrovlnku…oba jsou zdraví…
Nepřevařovala jsem, jen ohřála na požadovanou teplotu v rychlovarné konvici.
Dcera pije kojeneckou vodu cca od 7 měsíců s příkrmy a nepřevařuju, ani neohřívám. Prostě naliju.
Miminku na příkrmy bych to ohřála v kastrůlku nebo v rychlovarné konvici.