Převod družstevní byt na os.vlastnictví

2551
25.11.14 15:48

Převod družstevní byt na os.vlastnictví

Ahoj mám dotaz. Bydlíme v družstevním bytě, družstvo má 6 vlastníků. Zítra máme schůzi družstva ohledně návrhu na převod družstevního bytu do osobního vlastnictví. Mám dotaz jak je to výhodné? Co převod obnáší? Kolik to stojí? četla jsem že bude třeba zaplatit 3% daň z hodnoty bytu? :think:
Jde mi o to, v příštím roce máme rekonstruovat dům - oprava + fasáda, družstvo si bude muset půjčit (cca 800 tisíc až 1mln) a teď sousedky přišly s tímto návrhem na převod :roll: jak by se pak řešila oprava pokud je byt v osobním vlastnictví? Nyní si půjčí družstvo ale pak to bude muset každý zaplatit ze svého nemýlím se? Co když sousedka nebude souhlasit? Je to důchodkyně už ji vidím z čeho to zaplatí…údajně jak se shodne většina tak ona to zaplatit musí ikdyž nechce ale z družstvem se mi to zdá jednodušší? Prosím o zkušenosti, děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1319
25.11.14 16:01

Co se týče ceny za převod do OV. Je to jak v kterém družstvu, určitě to má družstvo zakotveno ve stanovách doporučuji si je tedy pročíst. Nicméně cca okolo 2.500,–. Ty 3% jsou hloupost. Zaplatíš pouze administrativní poplatek a daň z převodu pozemku což bude cca 1 až 2 tisíce. Převod družstevního bytu do osobního vlastnictví je jinak ze zákona bezúplatný. Já být tebou tak si byt převezmu. Pokud si družstvo bude na rekonstrukci brát úvěr nebudeš už mít potom možnost byt převést protože na něm bude váznout pohledávka. Takže dokud nesplatíš byt do OV nedostaneš. S družstvem se kdykoli cokoli může stát. Osobní vlastnictví je v tomto směru jistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
25.11.14 16:44

Co se tyce oprav - majitele bytu utvori sdruzeni vlastniku (SVJ). Na schuzich SVJ se mimojine budou projednavat i veskere udrzby a opravy, bude se o nich hlasovat a dle konkretni cinnosti, zakona a stanov (proste neco jineho je opravit zamek u vchodovych dveri a neco jineho kompletni zatepleni celeho objektu s nutnosti uveru) bude treba urciteho procenta hlasu ke schvaleni. Z vlastni zkusenosti - schvalili jsme i komplet zatepleni a vymenu oken, i kdyz nekteri majitele bytu hlasite nesouhlasili, byli prehlasovani. Jinak jako vlastnik platis kazdy mesic urcitou castku do fondu oprav (jeji vysi si sami schvalite na schuzi, obvykle je to 10-50 Kc/m2 bytu) a z tohoto fondu oprav se pak opravy plati. Na vetsi akce je treba si pujcit, tato pujcka jde opet na SVJ (casto je samozrejme mozne, ze s novou pujckou si majitele bytu odsouhlasi, ze budou prispivat vic do fondu oprav, aby se lepe splacelo). Poplatek za prevod je druzstvo od druzstva, my treba platili nejake 3000. V nasem konkretnim pripade platim mesicne absolutne to same, kdyz je byt v OV, jako kdyz byl druzstevni, jenom o nejakych par korun jako poplatek druzstvu mene, s druzstvem ale mame smlouvu, ze nam byt spravuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2551
25.11.14 22:12

A jak je to s rozdělením společných prostor - půdy, pozemku (máme dvorek) a sklepů. Ve výpisu mám že mi patří sklep o rozloze 6m ale máme dva a byl ve sklepě volný prostor a tam se udělaly sklepy ale být tam nemají - co se s tím bude dělat? a chotby? to se taky dělí nebo to je společné? Děkuji za reakce sháním info kde se dá :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
25.11.14 22:24

Sklep patrici k bytu se prevadi soucasne s bytem. Spolecne prostory zustavaji spolecnymi, kazdy byt z nich ma podil pomerove dle velikosti sveho bytu.
Jak je to se sklepy, co tam byt nemaji, tot otazka, zda o tom vi druzstvo, zda je to nekde evidovano na soucasne uzivatele, zda tito za ne zaplatili… U nas my prevadeli jeden sklep soucasne s bytem a druhy je spolecnym majetkem SVJ a my to od nich mame za par stovek rocne v pronajmu. Tak to ale bylo, i kdyz to meli predchozi majitele jako druzstevni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2551
25.11.14 22:27

Děkuji :kytka: družstvo o tom bordelu se sklepy ví, jsme malé družstvo pouze 6 bytů tak se to tak nějak neřešilo tak jsem zvědavá jak se to bude převádět :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
25.11.14 22:45

Tak jestli ze sestibytoveho druzstva udelate sestibytove SVJ, myslim, ze byste ten rozdil moc pocitit nemeli. Treba to nechaji tak, jak to je, v nejake neoficialni rovine, ale kdo vi. Vim, ze nas v byvalem dome honil kvuli sklepum katastr, protoze tam kdosi prohodil ciste papirove sklepy dvou majitelu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí