Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat, jestli má někdo osobní zkušenost s převodem meziúvěru na jinou nemovitost, na kterou je zřízeno zástavní právo. Máme meziúvěr u Lišky na byt a chceme kupovat dům. Zajímá mě, jak to probíhalo v praxi. Zejména převod toho zástavního práva. Co jsem četla, tak se musí nejprve zastavit ta kupovaná nemovitost. S čímž ale ten majitel nemusí souhlasit, že? A tzn., že jednu dobu budou zastavené obě nemovitosti a ten co by chtěl kupovat byt, tak by na něho zřejmě nedostal úvěr? Může někdo poradit? Děkuji
@Soffie Ahoj,taky jsme to měli takhle vymyšlené, ale přímo z Lišky nám řekli, že to nejde. Musíš s jejich schválením prodat první nemovitost a pak si znovu zažádat o úvěr na jinou nemovitost..což je nevýhodné teda podle mě a zvlášť, když klesly ceny bytů.
@MickyG píše:
@Soffie Ahoj,taky jsme to měli takhle vymyšlené, ale přímo z Lišky nám řekli, že to nejde. Musíš s jejich schválením prodat první nemovitost a pak si znovu zažádat o úvěr na jinou nemovitost..což je nevýhodné teda podle mě a zvlášť, když klesly ceny bytů.
Hmm, tak uvidíme, jestli má ještě někdo nějaké info. Mě totiž řekl jeden jejich zástupce, že to jde, ale je to složité, a druhý, že to nejde. Je taky možné, že to říkají kvůli provizi, aby ji v případě nového úvěru měli. Pro nás je to taky nemyslitelné, protože na nový úvěr nedosáhneme
Měla jsem několik schůzek s paní z Lišky a opravdu převést úvěr lze. Je to prý úplně běžné a nikdo s tím nemá problém..
Dobrý den @Soffie, převod zástavního práva by neměl být problém ani u Lišky. Ale pokud jsem to správně pochopil, tak vlastníte byt, na něm je meziúvěr od Lišky a chcete koupit rodinný dům. A byt pak prodat.
V tomto případě je obtížné to realizovat, muselo by se to vše sladit, jak prodej bytu, tak koupě rodinného domu.
Pokud nemáte bonitu na získání druhého úvěru na koupi rodinného domu (Lišku nedoporučuji), pak nejdřív musíte prodat byt a dohodnout se s Liškou na změně účelu úvěru a zástavy. (dodatkem k úvěrové smlouvě)
A nebo prodat byt, doplatit Lišku a vzít si nový úvěr na nákup domku u kterékoli jiné finanční instituce.
Snad jsem to vysvětlil srozumitelně.
@PoradcezPrahy píše:
Dobrý den @Soffie, převod zástavního práva by neměl být problém ani u Lišky. Ale pokud jsem to správně pochopil, tak vlastníte byt, na něm je meziúvěr od Lišky a chcete koupit rodinný dům. A byt pak prodat.V tomto případě je obtížné to realizovat, muselo by se to vše sladit, jak prodej bytu, tak koupě rodinného domu.
Pokud nemáte bonitu na získání druhého úvěru na koupi rodinného domu (Lišku nedoporučuji), pak nejdřív musíte prodat byt a dohodnout se s Liškou na změně účelu úvěru a zástavy. (dodatkem k úvěrové smlouvě)
A nebo prodat byt, doplatit Lišku a vzít si nový úvěr na nákup domku u kterékoli jiné finanční instituce.
Snad jsem to vysvětlil srozumitelně.
Dobrý den,
děkuji za informace. Byt už prodáváme a zatím zvažujeme co pro nás bude nejlepší. Jestli převést úvěr e zástavou, který je už zastaralý a má vyšší úroky, nebo nám paní nabídla úvěr vyšší a z toho pak splatit byt a zbytek použít na koupi RD. Nebo můžem prý byt prodat, splatit a pak si vyřídit nový úvěr. Ale jak píšete, nevíme, jak na tom budeme s bonitou. Manžel jezdí s kamionem a nemá přiznaný celý plat..
Nechte si propočítat bonitu od Lišky, ale i od bank, každá banka to má u kamioňáků trochu jinak, někde vám třeba započítají diety, jinde ne.
Já osobně bych se nerozhodoval podle úrokové sazby, ale podle toho, jak ten úvěr půjde přenastavit (splatnost, výše měsíční splátky) a jak moc bude administrativně náročné získat nový úvěr.
Pokud převedete zástavu na domek (musejí vám advokáti dobře vymyslet kupní smlouvy a peníze jít do notářské úschovy), budete u Lišky muset zůstat až do přidělení řádného úvěru, protože kromě prodeje nemovitosti a rozvodu Liška neumožňuje refinancovat překlenovací úvěr jinou finanční institucí.. Což může být dost velká nevýhoda.
@PoradcezPrahy píše:
Nechte si propočítat bonitu od Lišky, ale i od bank, každá banka to má u kamioňáků trochu jinak, někde vám třeba započítají diety, jinde ne.Já osobně bych se nerozhodoval podle úrokové sazby, ale podle toho, jak ten úvěr půjde přenastavit (splatnost, výše měsíční splátky) a jak moc bude administrativně náročné získat nový úvěr.
Pokud převedete zástavu na domek (musejí vám advokáti dobře vymyslet kupní smlouvy a peníze jít do notářské úschovy), budete u Lišky muset zůstat až do přidělení řádného úvěru, protože kromě prodeje nemovitosti a rozvodu Liška neumožňuje refinancovat překlenovací úvěr jinou finanční institucí.. Což může být dost velká nevýhoda.
Budeme žádat o potvrzení příjmu. Nevím, co tam účetní napíše. Manžel nemá diety, ale je placen od km, ale přiznané to samozřejmě nemá.
U Lišky nám právě vychází nižší splátka než máme teď a ještě se nám zkrátila doba placení asi o 9 let. Vím, že se z překlenovacího nedá vystoupit, ale já mám ještě u Lišky 2 malé úvěry, takže nám jiná banka těžko něco půjčí.
Smlouvu na byt budu řešit u notáře. U domečku ještě nevím..
@Soffie Ahoj,mohla bys mi do zprávy prosimtě napsat jak to dopadlo s tím přepisem u Lišky a co vše jste k tomu potřebovali a o co žádali? děkuji mooooc ![]()