Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím, delší čas už uvažuju nad tím, že si nechám černé plomby vyměnit za bíle, ale zarazilo mě, že se černé musí vyvrtat. Je tu někdo, kdo si to nechal vyměňovat? A bolí to? Já sice kazy nemívám, ale i tak jsem strašný posera
Díky
Neboli ale je to krajně nepříjemné a pokud ta plomba bude velká až na nerv, můžeš si požádat o umrtvení. Já si to nechala umrtvit rovnou, ikdyz jsem měla mělké plomby a kromě hnusneho zvuku jsem ani nevěděla. U nás stojí ba 700, tak to nebylo tak strašně a zuby jak nové:)
Jen počítej i s tím, že je u bílých plomb vyšší kazivost okolí plomby…bílá plomba se musí na rozdíl od amalgámové vytvrzovat postupně…a pokud to stomatolog jen trochu urychlí nebo neprovede dobře, vzniknou mezírky mezi plombou a okolním zubem, kde se vytvoří časem kaz…bílá plomba se při vytvrzování tzv. smršťuje…proto ta mezírka…
Vybírej dobře zubaře…taky o tom přemýšlím, jen se bojím toho, co popisuju… ![]()
@Suzann já si nechávám píchnout injekci i na vrtání.. Pak je to v pohodě..
Zrovna teď mi to zubařka dělala a s tou injekcí je to opravdu v pohodě, další mi dělala bez a bylo to teda nepříjemné, ale přežít se to dalo. Bílé ale všeobecně nemají takovou výdrž jako amalganové a je to časově náročnější.
Určitě je možné si nechat předělat, ale počítej s tím, že bílá plomba je cca na 5 let, nevydrží tolik co amlgám
Jo a odblombovat tu stříbrnou musí asi proto, že by ten zub působil šedivě, což je u toho zákroku nežádoucí.
Plomby jsem si vyměnit nenechala, žádné nemám, ale četla jsem, že není dobré se v těch černých plombách vrtat.. Obsahují dost rtuti, která by neměla do pusy vůbec přijít (proto je v plno zemích i zakázané dávat ji do plomb) a ta rtuť se při odvrtávání a manipulování s plombou uvolňuje do těla. Z tohoto důvodu se moc nedoporučuje měnit si plomby odvrtáním těch starých… Ale jasně, že každý zubař jedině doporučí odvrtat a dát nové, proč by taky ne, když za to dostane pěkně zaplaceno ![]()
Nepřemlouvám tě, ale toto info jsem ti napsat chtěla, když jde o rtuť, aby sis to dobře promyslela
Jinak, pokud chceš, určitě si najdi někoho dobrého. Hledej reference na netu, ptej se známých lidí a taky se ptej těch, kteří mají stejného zubaře jako ty, jestli tento zákrok podstoupili a jak jsou spokojení ![]()
@Suzann Ahoj, já si je postupně nechávám vyměnit. Co se týká bolesti, tak záleží, jak velkou plombu máš, čili, jak hluboko zasáhla do zubu a zde se tedy bude vrtat i v těch citlivých místech, nicméně dnes ti snad každý stomatolog na požádání prdne injekci lokální anestezie, takže to by mě netrápilo.
Jak už tu však bylo naznačeno, záleží velice na dovednostech a zkušenostech stomatologa, ale i na materiálu, který na „bílé plomby“ používá.
Když blbě zapracuje do zubu, nebo používá některé levnější materiály, které nejsou tak viskozní, tak plomba tolik nevydrží a po pár letech (i dřív) se zničí, či se pod ní dělá další kaz..
Mě to dělali a nic moc příjemného, navíc je tam vidět černé místo, prý pigmentace, ale podle mě se to tam asi kazí pod tou bílou plombou.
Ale na to se neptáš.
Zásadní je, že plomby se nemají převrtávat v těhotenství a při kojení. Zvláště v těhotenství. Zubaři to nevědí a neřeší. Našla se rtuť v mozku plodů, je to (asi) z převrtávání plomb. Zdroj: Doba jedová. A jak víme, žádné množství rtuti není malé, kdyby někdo argumentoval tím, že to jsou stopová množství, stačí to, co dostanou ve vakcínách, miminka naše, nemusíme je ohrožovat ještě v břiše…
Jinak naše dr. nabízí rajský plyn Entonox, je to pro děti a citlivé jedince, pak ošetření nebolí, tomu věřím, že to zabírá, u nás to nabízejí i v porodnici, tak proč ne na zuby.
Přeju správné rozhodnutí.
já si teď nechala vrtat bílé na černé
vzadu na stoličkách, můj problém s 15let starou bílou plombou, když pominu, že pod ní byl kaz, což nijak nelze ovlivnit, časem se na těch kousacích ploškách ztenčila a to úplně až na půl milimetru, jenže horním stoličkám ten materiál chyběl, čímž, dle zubaře, krapet popadly, to zase dělá neplechu předním zubům, narážejí na sebe moc.
Navíc, převrtáváním se zase vezme kus zdravého zubu okolo. Je to čistě jen můj názor, jen ho sem píšu do diskuze, nikomu nic nenutím, dozadu na stoličky já osobně bych si bílou pombu převrtávat nenechala.
Mně zubař v těhotenství převrtal všechny amalgámové plomby na bílé. Vždycky mi dal injekci, takže jsem necítila vůbec nic. Řekl mi, že právě ten amalgám dítěti může uškodit, takže ho doporučuje vyndat. Nerozumím tomu, tak jsem si nechala poradit, navíc zuby jsem měla zaplombované prakticky všechny, tzn. všechny černé, nevypadalo to dobře…zatím jsem s výměnou spokojená, uvidíme za pár let. Věřím, že miminku to snad neublížilo (no, co mi už teď zbývá, že…o tom, co tu píšou holky o uvolňování rtuti při vrtání a jejím nálezu v mozku miminka jsem doteď neslyšela a dost mě to teda vyděsilo…)
No o te rtuti jsem taky slysela, to me taky zarazilo. Kojim, takze bych do toho ted urcite nesla. Asi to jeste dost zvazim, kdyz pisete hodne o kazivosti a o kratke zivotnosti. Prece jenom, kdyz ty cerne slouzi. Ale nevypada to hezky no. Kdyby clovek v detsvi mel vic rozumu a posluchal rodice, vycistit zuby a spat. No jo nechtelo se mi a ted mam to, co mam ![]()
Taky jsem si postupně nechala převrtat všechny zaplombované zuby, nejdříve však ty nekvalitně udělané bílé výplně na předních zubech. A jsem spokojená ![]()
@Suzann Problém není ve výplních, ale v tom, že s nimi někteří stomatologové neumí pracovat.
Amalgamové výplně jsou v některých zemích již zakázané - určitě by takové zákony neprošly, pokud by bílé plomby byly tak špatné, jak se tu píše.