Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Francis6 píše: Více
Ale jo, moje děti si taky samy vybraly obor a školy jsme si jeli prohlédnout společně. Problém je, že tyhle holčiny neměly představu, co by rády studovaly. To se pak těžko vybírá. Rozhodně nejsou ojedinělé, moje nejstarší taky nevěděla, byla jsem s ní kvůli tomu v PPP na profesním poradenství. Zájem byl velký.
A holka si nakonec stejně vybrala školu, na kterou ji zlanařil starší spolužák.
Taky mě trochu zaráží ta naprostá pasivita takto velkych děti, zejména když profilove miri na gympl. Tam bych čekala mnohem větší uvědomělost a aktivitu. Matkám bych to úplně nevyčítala, je sice dost s podivem, že někdo - navíc dokonce Pražák, dokáže být takto rezistentní vůči medialne tak traskavemu tématu jako přijímačky na SŠ, když ví, že ho to za rok čeká, ale ve finále je to hlavně o tech dětech.
@Magda26 píše: Více
Můj manžel je českým školstvím a školami mých dětí nepolíbenej. Kdybych všechno nezařizoval já, on nehne prstem, nic nezařídí a ani se nezajímá. Všechno by musely děti. Co se přijímaček týče, Jeho názor byl-proč něco dělat, snad od toho chodily do školy. A pokud jsou blbý, tak ať jdou tam, kam je vezmou, hotovo.
Přesně tak, dcera věděla, že neví co chce, proto zvolila gymnazium. Byly jsme na třech které přicházely v úvahu, zjistila si sama od dětí, co tam studují, jak jsou spokojené a jak to tam probíhá. Sama si zjistila kolik loni brali, kolik bodů bylo treba na přijetí, jaká jsou letos kritéria. Vybrala si dvě která se jí nejvic líbila. Od budoucího gymplaka se to jaksi očekává, že bude schopný si zjistit dostupné informace a vyhodnotit svoje šance a možnosti.
No, já se častěji setkávám spíš s tím, že na gympl míří děti, které neví coby a od gymplu očekávají čtyři roky odklad pro rozhodnutí, co dál.
To samo o sobě moc angažovanosti a motivovanosti nevyvolává. Těch pár motivovaných si jako alternativu obvykle nemělo problém zvolit lyceum nebo odbornou školu se zaměřením, kterému se chtějí věnovat na vejšce.
Jinak mediálně třaskavé téma… Vzpomněla jsem si, jak jsem před mnoha lety hlásila svoji nejstarší do školky. Je prosincová, tak jsem se na podzim probudila, že pokud má od ledna někam nastoupit, tak nejvyšší čas ji někam zapsat.
Jak je nedostatek míst ve školkách mediálně třaskavé téma jsem si uvědomila až ve chvíli, kdy jsem začala obvolávat školky po okolí, do té doby ta informace jenom tak lehce prosvištěla kolem mne, aniž by to na mne zanechala výraznější stopy. (Na moji omluvu - tehdy byl internet ještě drahej a vytáčenej.
)
@sysi píše: Více
Tak pokud chce dítě na VŠ, většinou ani jinou školu než gymnázium nezvažuje. Žádná jiná škola na VŠ tak dobře nepřipraví.
@Francis6 To necekam, ale mne trvalo rok alespon trochu zlomit odpor k jazyku, ktery ucitelka stihla vybudovat behem prvnich dvou tydnu naprosto demotivacnim a nesmyslnym pristupem k. uvodu do jazyka…a v dnesni dobe vest vyuku stylem gramatika, psani 98 %…poslech, mluveni tak 2% vyuky mi hlava nebere…
@Knihakniha píše: Více
To je blbý, no. Můj syn na prestižním soukromém gymnáziu, kde se předpokládá perfektní výuka i dalších jazyků, získal nejdřív totální odpor. a přesto, že je vlastně bilingvní, patřil ve třídě k nejslabším, odmítal se to učit. Jen teda mluvil, rozuměl, četl, tom jazyce
Známky blbé, ale nakonec se učil sám, protože zvažoval, zvažuje, studium ve Švýcarsku. Škoda, že ta výuka jazyků vypadá často tak, jak vypadá. Já už to neřeším, dcera měla angličtinu na ZŠ taky pro ni úplně zbytečnou, prostě se v tomhle na školu nespoléháme. A kdyby třeba měli přece jen štěstí-tak jen dobře ![]()
Příspěvek upraven 20.05.24 v 12:14
@Knihakniha píše: Více
A jaký druhý jazyk má dcera? My máme docela specifickou situaci, dcera chce tam začít s N, doteď měla Š. Německy mluví, je schopná číst (ale nečte:-) ), rozumí, je schopní dívat se na filmy v němčině. Ale v životě neviděla německou gramatiku, neumí na pokyn převést přítomný čas do perfekta, protože ani neví, co perfektum je:-), neumí psát. Jsou rozděleni na dvě skupiny, takže nechci, aby byla v té úplně pro začátečníky, mám s tím právě blbou zkušenost od syna.
Takže asi se do té gramatiky pustit před nástupem:-) Ona teda sama chce, jen nevím, kdy nám na to zbyde čas.
Jo? V mém okolí zvažují. Primárně lycea na odborných školách, odborný obor jako takový až kdyby lyceum neklaplo. Chtějí se odbornosti aspoň částečně věnovat už na střední.
Na gympl fakt spíš ti, co nevědí, co by. Já sama jsem toho názoru, že lyceum je jenom takový horší gympl, ale překvapilo mě, kolik lidí si to nemyslí a upřednosťnuje ho před gymplem.
@sysi píše: Více
V mém okolí ho upřednosťnují děti, které spíš nepočítají s VŠ. A vědí třeba, že se ani nechtějí tolik učit, nebaví je to.
Samozřejmě, že se jim tím cesta nikam nezavírá a jsou i hodn ě dobré školy tohohle typu, ale je to pak složitější, menší dotace některých důležitých předmětů, jazyků, slabší příprava na VŠ, na přijímačky.
A taky-občas ty děti naberou fakt směr až později, byť jsou v těch 15 přesvědčené, že naprosto přesně vědí, co by chtěl dělat. Můj syn třeba nikdy nezvažoval medicínu, ani ho biologie apod nijak zvlášť nezajímala. Najednou schopnej a náročnej učitel v něm probudil nebývalé:-) a šup:-)
@Francis6 záleží na jakou VŠ ne? Mám 2 děti s odbornou školou a obě studují VŠ. Ty mezery které mělo mu pomáhají dohnat studenti z gymnázia. A tedy není jediné na VŠ s odbornou SŠ. Ono zase na oplátku je doučit předměty kde má náskok z odborné části. Jasně není to medicína. Ale v jejich situaci takový rozdíl osobně nevidím.
3. dítě mám na velmi specifické SŠ, která má přímo navazující VŠ, tam se předpokládá že mu to studium na SŠ dá tedy předpoklady ke studiu VŠ, i když se tam můžou hlásit i děti z gymnázií. Ale mít tu SŠ je jistý bonus právě kvůli odbornosti.
A poslední a opět tedy VŠ navazující přímo na SŠ/VŠ. Opět specifický obor a vlastně stejná situace. Jen tedy každé naše dítě míří ( jestli domíří někde ještě těžko říct
dostudovat každé jiné VŠ. Ale myslím si že ta SŠ je fajn pokud by se něco v životě přihodilo nečekaně. Přijde mi hodně riskantní mít pouze gympl. Ale je to čistě můj pohled a měla jsem výhodu, že všechny naše děti věděly co chtějí studovat za zaměření a měly k tomu možnost těch odborných škol. To není taky asi vždy. A nejsem učitel ani žádný odborník. Úplně normální rodič.
@kocourGarfield píše: Více
Záleží, na jakou VŠ. Ale pořád platí, že z gymplu se můžeš hlásit na jakoukoli. Z těch odborných spíš jen teoreticky. Pokud ale někdo ten směr přesně ví a ví i to, kam se pak che hlásit na VŠ a nechce mít min. první dva roky na gymplu ten „univerzální balíček“, pak jasně, proč ne, Asi i lepší cesta, nevím.
@Francis6 ty starší to brali že půjdou studovat co je baví a zajímá a pokud by to bylo ( výsledky) na VŠ bude to fajn. Když nastal čas rozhodli se, že na VŠ ano, připravili se, odmaturovali a šli studovat. Jedno dítě v praváků muselo dohnat matematiku a fyziku, což byl rozsah SŠ. Tak mělo doúčko od spolužáka, který zase plaval v předmětu, které moje dítě mělo 4 roky. Prvákem tak úspěšně prolezli oba.