Přijímačky 2024

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1182
20.5.24 13:07
@kocourGarfield píše: Více

Tak dneska je těch cest fakt hodně.
Hlavně ať se jim daří a ať jsou spokojení, to je v životě stejně největší úspěch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20287
20.5.24 13:19

Kamarádky dcera si udělala lyceum ekonomicky zaměřené a nyní je na vš také ekonomického směru a na tu samou sš loni udělal přijímačky její syn od zš pořád tvrdil, že půjde na sportovní sš zaměřenou hodně na fotbal, hraje za Duklu, ale pak se rozhodl, že půjde jako šla sestra, ale fotbalu se věnuje stále

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1707
20.5.24 13:48
@Francis6 píše: Více

Tak ono z lycea se do praxe zas až tak moc jít nedá, pořád je to jenom přípravka na vejšku, jako gympl. Byť osekaná směrem k nějakému oboru. Ty děti, které znám já, počítají s tím, že pro jejich budoucí povolání bude potřeba tu vejšku vystudovat. Mně přijde lyceum nepraktické, právě kvůli svému zaměření - říkám si, že když se pak člověk rozhodne jinak, může mu ta „vynechaná“ část chybět. Ale tak já ho nestuduji a beru to tak, že každého volba. Jinak když tak nad tím přemýšlím, tak takoví ti vyloženě „nadupaní gympláci“, co pomýšlí třeba na medicínu - ti to asi mívají „dědičně“, obor je v rodině. A ta rodina je často směřuje na 8G protože je přesvědčená, že se tam naučí víc, než na základce a že jim to bude ku prospěchu. Ale jako samozřejmě, je to jenom můj dojem, z mého okolí, nechci to tvrdit jako nějakou jasnou zákonitost, to ani omylem. :mrgreen: Jako je jasné, že každý má svoje bubliny, ve kterých si žije a ve kterých svět může fungovat trochu jinak, než o bublinu vedle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
20.5.24 14:59
@sysi píše: Více

U nás to v rodině fakt není :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8858
20.5.24 15:26

To mi přijde až neuvěřitelné, že v Praze se někdo nebál na přijímačky na gymnázium…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
20.5.24 20:12

Dá se to vůbec zjistit na DOD? Třeba to s tou Vítěznou plání, že tam výuka ničím nevyniká, že to nic nepřináší ani ty jazyky?

U škol, co se néjak profilují, se to asi dá odhadnout (třeba evropská u. ění, budějárna skvělá pro fanoušky šj, ústavní s italštinou, doppler s matikou, kepler s volným pojetím…

Ale u těch co se neprofilují je jediné vodítko ten převis… GVP, Alej, ta letos nefrčí, Štola(o té jedni říkají ze je prestižní, druzí, že ne) Malgym, ted zas frčí patočka, Neruda tam asi francouzština…ten se dlouhodobě drží spíš na top… pak nějaká Arabská… a člověk nakonec zjistí, že to tam je stejné jako na neprestiž krásnohorské či opatově?

Zajímavé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4634
20.5.24 20:21
@sysi píše: Více

Ja jsem taky chtela na vysku, uz od 15, vedela jsem na jakou a take jsem si vybrala radeji stredni odbornou skolu od toho oboru. Nechtela jsem ztracet cas sezenim u predmetu ktere pak uz nikdy neuvidim. Ve sve nynejsi profesi cerpam ze stredni odborne skoly dodnes, naucila me nejvic, na vs jsemnse dostala levoj zadni a spousta zkousek pro me bylo prohloubenim a narozdil od spoluzaku jsem byla ve vyhode hlubokych odb. znalosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
20.5.24 21:08
@Niemeyer píše: Více

Můžu se zeptat, jaký obor jste studovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
20.5.24 21:18
@Niemeyer píše: Více

Na DOD nezjistíš moc, tam jsem chodila. s dětmi, aby nasály, atmosféru a samy se koukaly, jak by se jim tam líbilo. Několik škol jsme tímhle způsobem vyloučili.
Jinak spíš zjišťovali po známých, kamarádech ve vyšších ročnících, já po rodičích. Na GVP znám několik rodin, dcera několik dětí,, i maturantů.
A stejně je to pak o dítěti. O kolektivu. A o štěstí na učitele.
Mám třeba známou s dětmi na Budějárně a GVP. Touží to dítě z Budějárny dostat na GVP, bezvýsledně. Tvrdí, že „nebe a dudy“. A můj syn byl kdysi na Gybu spokojenej, jen teda, on je totální salámista, neřeší nic, podle něj by se nikdo asi řídit nemohl:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
20.5.24 21:42

@Francis6 mohu poprosit o nějaké konkrétnější pocity a zkušenosti z Budějovické? Dítě je přijato na 8G, já jsem po přečtení pár hodnocení a diskuzí trochu rozpačitá, jestli je to dobrá volba. Současná ZŠ je taky obří, ale přece jen je tam berou jako malé truhlíky, kterým se musí všechno pořádně nejlíp 2× říct, nestřídají se tolik učitelé ani učebny… Zkrátka jak velký šok a změna to bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
20.5.24 21:50

Jen pro zajímavost. Nevíte jestli někde je ten seznam škol, které spustily 2. kolo? Mělo by být 20.-25.5.

• Citovat
  • Upravit
1182
20.5.24 21:54
@efas píše: Více

No, jak říkám, na základě zkušeností mého syna těžko říct:-) On na tu školu vzpomíná rád, přesto, že rok a půl před maturitou odešel kvůli možnosti německý maturity na jiný, soukromý gympl. Se kterým spokojen nebyl. Ani já ne. V sekundě dělal přijímačky z osmiletého na šestiletý, kvůli španělštině. Ale až na španělštinu se to tam moc nelišilo. Někteří učitelé jak ze středověku, hlavně jedna známá figura, kde jsou děti rády, že vyváznou se čtyřkou. Ale ten v primě neučí. Jiní učitelé super. Budova spíš depresívní, moje dcera tam nechtěla ani náhodou:-)
Ale na rozdíl, od té mé známé, syn chytil dobrý kolektiv i třídní a fakt se s těmi ldimi dodnes stýká a nic špatného o té škole neříká. Na známky kašlal, klidně později na trojkách, čtyřkách, přijat pak bez jakékoli přípravy na všechny VŠ, kam se hlásil, scio testy mu stačilly, jednou, percentil ke stovce, matematika na téměř plný počet, žádný problém.
Se studiem na VŠ-to už bych úplně za žádný problém neoznačila, protože ten přístup-hlavně se nepřetrhnout, mu zůstal:-) Ale myslím, že nejhůř je tam takovým těm šprtavým holčičkám, které byly zvyklé na samé jedničky-a tady to prostě nejde no. Salámistům je tam celkem hej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
20.5.24 22:03

@Francis6 díky, o šprtavou holčičku se nejedná, dítě se kromě nacvičení testů vlastně ještě neučilo… Počítá ale s tím, že bude muset. Budova mi nepřijde nijak strašná, resp. všechny školy a školky trochu smrdí a jsou otlučený :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
20.5.24 22:06
@efas píše: Více

No, některý ne, moje chyba, že jsem je dceři ukázala:-) Ne, ona i teď chodí do krásný nový školy, nad lesy poli. louky, lány, totální idylka:-) Ale nemyslím, že zrovna tohle je nejdůležitější.
A když bude chtít malou změnu, může za rok a půl dělat přijímačky na ten šestiletej:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
20.5.24 23:19

@kocourGarfield zítra na DIPSy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie