Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snopy123 píše: Více
Tahle zlínská průmyslovka je jedna z nejlepších široko daleko, mají i spoustu úspěšných žáků v různých soutěžích. Výborné technické a IT vybavení školy, učitelé, jsem ráda že se tam dostal. A švagr přednáší na VŠ IT technologie a ptala jsem se ho právě na absolventy tady z té průmky a podle něj jsou na tom mnohem lépe se znalostma než třeba z gymnázií. Sice o stavebce to nic nevypovídá, ale předpokládám, že když je o ni takový zájem, tak to nebude úplně marný. ![]()
@florenc píše: Více
Nemusí to tak být. Třeba má šanci na hodně bodů, píše testy dobře, ale chce určitě nejvíc tu první školu, na kterou ani tolik bodů nebývá třeba. A má například školní zkoušku u které si není jist.
My jsme žádnou záchrannou nedávali, všechny tři si tam dala takové na které chtěla.
Ale setkala jsem se právě loni s tím, že někdo si dala ten gympl na první místo, přitom chtěl nejvíc n jinou, střední odbornou. Dostal se na gympl a nadával si, že vlastně tam nechtěl a změnit to nejde.
@carsa494 píše: Více
POčkej, gympl přece není "humanitní " obor:-)
Syn šel z gymplu na jadernou fyziku a kromě gympláků se tam spíš nikdo nechtá. Teda oni se tam moc nechytají ani ti gympláci:-) Ale přece jen, měli víc matiky. a fyziky.
Ty priority by si měl každý fakt dobře rozmyslet, měnit po zpětně nejde. Myslím, že na 1. místě by měla být škola, o kterou má dítě největší zájem. Ty další můžou být „na jistotu“. My měli 2. školu jako záchrannou a zároveň o ni má syn zájem, kdyby nevyšla ta první. Třetí byla jen do počtu.
@Almondea píše: Více
Tak ty známky na vysvědčení nehrajou žádnou roli. Ty bych vůbec nebrala v úvahu, o ničem nevypovídají.
A v dalších letech se to při studiu tak pěkně rozloží, ne zrovna vždy podle výsledků Cermat:-)
@Francis6 Omlouvám se, napsala jsem to blbé. Myslela jsem, jestli mají všechny školy někde vystavené informace o bodech.
@Almondea píše: Více
Já jsem dceru nechala loni rozhodnout sama. A byla z toho nervóznější, než při přijímačkách, pořád nevěděla, pořadí měnila.. Řekla jsem jí, že si má napsat jen školy, které pravdu chce a to tak, že až otevře Dipsy s přijetím, by měla radost z přijetí na jakoukoli z nich. Žádnou záchrannou neměla. i když o té třetí jsem si to ta trochu myslela, nakonec se ukázalo, že ani ta fakt „záchranná“ nebyla:-)A mně teď hlásí výsledky děti, které jsem připravovala. Všechny přijaté, na první školu. Mám radost.
@Anonymní píše: VíceŠkoly by to měly mít zveřejněné na svých webovkách. Ale určitě j to v Dipys.
@Francis6 píše: Více
Jasně že ne, ale průmka je prostě čistě technická, a i když nejde na VŠ, tak se vcelku v pohodě uplatní, tak jsem to myslela. Jinak já i manžel máme taky průmyslovku a oba jsme vysokou dali vcelku hravě a ani nemůžu ze zkušenosti říct, že by to gympláci zvládali nějak lépe. Jinak, už jsem psala, dcera, který není vyhraněně technická, šla taky na gympl.
Příspěvek upraven 15.05.25 v 09:06
Tak záleží jakou VŠ. Obecně jsou ale na VŠ daleko lépe připravení gympláci a to nejen na přijímačky. Gympl je prostě příprava na VŠ.
Což neznamená, že tam nemůžu jít z jiné střední školy.
Ano, na druhou stranu, pokud na tu VŠ nejde, je gympl vcelku k ničemu. Ono každé má svoje.
ono už to dneska tak úplně není, A hlavně na tu VŠ jdou téměř úplně všichni.
Pokud už předem ví, že na VŠ jít nechtějí a jsou už nějakým směrem zaměření, tak jasně, pak je ta odborná škola lepší volbou.
Já jsem měla a mám děti úplně nevyhraněný, takže řešily jen gymply.
Však v pořádku. Psala jsem, že dcera taky šla na gympl. U kluků mi ty průmyslovky přišly lepší volba.
Nás se tedy přijímačky týkají až příští rok, ale teď jsem koukala kolik bodů stačilo letos na přijetí na dcery vysněný škole. Jsou tam body za zkoušky, vysvědčení a portfolio… nevíte co je to to portfolio?
@Anonymní píše: Více
Portfolio je forma školní zkoušky. Na některé školy se dodávají třeba čtenářské deníky, výkresy, nějaké projekty…