Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Petra1003 píše: Více
Nevím, o jaké dítě šlo, pokud páťáka, může časem dozrát. a označení chytrý-nechytrý bych stejně v žádném případě nepoužívala.
Ale deset bodů je fakt masakr a i kdyby šlo o nervy, mají dva pokusy a dvakrát ho napsat na deset bodů svědčí o tom, že opravdu na žádné gymnázium nepatří. I jen tipováním může dosáhnout víc bodů.
Poslední přijatý 50 bodů, takže dobré gymnázium? Na kterém gymnáziu v Praze má poslední přijatý dohromady 50 bodů?
@Francis6 píše: Více
U nás šlo například o sedmáka, nedostal se nikam, mel z matiky jednou 20 a podruhe 27 bodu. Pritom cvicne mel stabilne 46-50. Vyhral okresní kolo z mat. olympiady par tydnu pred tim, ktere psal kolem pulhodiny misto dvou hodin a td, proste mysli mu to dobre. A oba dny zkousek pohorel. I cestinu max mel 34, dohromady 61 oproti aspon 90 ocekavanym. Verim ze nekdo podobne da 10 bodu oba dny.
Dcera, kdyby zkazila 1. test první den, byl by to horor. Nevím, kolik bodů, ale rozhodně by nenapsala to, co psala. Zkazila by i to, co běžně ví.
Maturovala za samé, na gymplu vyznamenání, přijímačky na VŠ napsala na 96. percentil.
@Mariko_cz píše: Více
To je velký rozdíl, napsat to na 20 a 27 a na 10.Při deseti bodech fakt stačí tipovat. výsledek může být i lepší. Může se stát, že nervy vypoví službu, ale ne po oba dva dny. A pokud ano, tak takové dítě na gymnázium stejně ne.
Ale u páťáka a sedmáka je čas, můžou dozrát.
Tak muj syn mel 20 a 27 misto 48-49, nekdo 10 misto 30-35. Pro mne je zahada, co to bylo kdyz ne nervy. No a kam takove dite kdyz ne na gympl? Ve skole je ze vsech predmetu hotov hned, pak dostane dodatecne ukoly, aby se nenudil, nebo pomaha ostatnim detem, vysvetluje. Na matice ho ve 4. tride posilali k sestakum a sedmakum, a i tam to mel vyresene driv, nez vsichni ostatni. Pak prijimacky pokazi. Ale stejne podle mne patril by spis na gympl, nez do bezne tridy. Ale bude muset pockat do devate. Snad dozraje do te doby.
Dozraje. Měla jsem už hodně páťáků a sedmáků, v devítce obrovský skok, ve všem. I v té pohotovosti a psychice.
10 bodů je fakt málo, tak málo, že na to nemusíš umět vůbec nic. A pokud to tak někdo napíše oba dva dny, tak je sice pořád možné. že „nervy“, nicméně to svědčí minimálně o tom, že to dítě prostě potřebuje dozrát.
@Mariko_cz No, a nemohl ty přijímačky třeba pokazit schválně? Nešel k nim třeba jenom kvůli rodičům, ale sám by radši zůstal na základce?
U nás taky děti chodí do vyšších ročníků, tam jim matika jde, ale cermat nejsou schopni napsat. Ty cvičné testy psal kde? Někteří to zkoušeli jen doma, potom to pro ně bylo úplně něco jiného. Hlavně časově vůbec nestihli.
@sysi No to nikdo nevi, my jsme ho nenutili a syn se o tom bavit odmita, s tim ze je smutny ze se to nepovedlo.
@KacenkaKKK píše: Více
Hlavne doma, vcetne tech online to-das nebo jak se to jmenovalo, a jednou na Zatlance, tam mel min bodu ale rozhodne ne 20-27, a to bylo jeste driv, kdyzto poslednich par mesicu fakt mel stabilne skvele body a zvdy to napsal rychle, 40-50 minut, a zakladal si na prisnem pocitani bodu, tak jak by to spocital cermat.
Tak to pak chápu, doma se ty výsledky samozřejmě dost často liší, jde o úplně jiné prostředí a bez tlaku na čas. A na Zatlance jsou testy jiné. a obecně tam děti mívají víc bodů.
Tak snad se to tak stane. Jsem zvedava. Jen mne mrzi ze jak jsme videli ze ma ty body s rezervou, tak jsme mu ani neporadili dat treti prihlasku nekam pro jistotu, nenapadlo nas. Tak mel dve na Nerudu a jednu na Budejarnu a tam se nedostal, to bylo od 68+ a 65+. Coz je taky nizsi hranice nez obvykle ale nestacil.
Všechno je tak, jak má být, jak říká moje dcera:-)
V devítce si vybere gympl, kde to bude ještě lepší, přijímačky udělá na pohodu. Doporučovala bych ale určitě testy nanečisto, párkrát, Třeba To dáš, ale ne online. A ne Zatlanku. Jde o to, aby zvládnul stres, by zvyklý na určité podmínky a na psaní pod tlakem, v prostředí, které není úplně v klidu jak doma.
Moje dcera končí prvák, přijímačky byly. klidu, práv přinesla krásnou ročenku s fotkama tříd, jednotlivců, fotky ze zájezdu, imatrikuláku, úplně mě to dojalo, když vidí, jak ten čas letí. A šla až z devítky, chtěla. Její bráchové šli z pětky, chtěli. Dveře kamkoli mají otevřené všichni stejně.
Taky mu rekneme v devitce aby chodil vic nazivo na zkousky. Jestli poslechne, to uvidime. Jinak si ten cas nastavoval na budiku a stejne byl hotov za 40 - maximalne 50 minut. On dela taky speed cubing a tu 3×3 kostku dava pod 20 sekund. I matem. olympiadu zvladl za 30 minut a pak cekal az si nekdo dovoli odejit, tak sel ven taky. Proste nic nenasvedcovalo ze by cas mohl byt problem.
Stává se to, i deváťákům. A nesvědčí to o ničem, jen někomu to prostředí a tlak na čas pak opravdu vadí.
Hlavně aby si nepřipadal neúspěšně, ta příprava ho neskutečně pošoupla dál, v devítce uvidí, jak to jde samo a zuž bude vědět, do čeho jde. Nebylo to zbytečný.
A 4 letých gymplů je víc:-), větší výběr.