Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Solivac píše: Více
Naopak, pokud ti páťáci řeší ty úkoly jen logickou úvaho, mají výsledek daleko dříve. S tím se počítá. Složitými výpočty to samozřejmě trvá déle, ale to není cílem.
A v páté třídě je opravdu úplně jiná situace, osmiletá gymnázia vznikla, aby umožnila nadaný dětem jet rychleji a více do hloubky, protože výuka na ZS jim nestačila.
Proto jsou testy sestaveny tak, aby bylo možno "vyzobat " si ty nadané děti. Ty, které to zvládnout napsat dobře i bez nějaké náročné přípravy.
@Francis6 jenže i v loňském roce školy mohly zvolit další systémy, jak určit pořadí. Los měla být až poslední možnost. Ano, Cermat ( hlavně ta matematika byla šíleně jednoduchá ).
@Snopy123 píše: Více
On nakonec problém nebyl, max u těch, kteří byli na hranici.
Ale jde o méně spravedlivé rozdělení dětí, chyběla tam ta těžká logická úloha za 4 body, kterou zvládla vždy naprostá menšina dětí a právě tato otázka pomohla těm skutečně nadaným.
Letošní testy se vrátily na obvyklou úroveň a to rozložení bodů má větší výpovědní hodnotu.
@Francis6 píše: Více
Sorry, ale tak jak byly některé slovní úlohy zamotané, tak bylo jednodušší a bezpečnější je rozmotat přes rovnice.
@Solivac píše: Více
Já to chápu:-) Ale trvá to déle, jsou fakt páťáci, kteří na to podívají. a jednoduchou dedukcí ti vyplivnou výsledek.
Pamatuju si, jak manžel seděl u jednoho z mých páťáků, kouřící hlavu v rukách:-) A něco počítal z přijímaček pro pátou třídu. Syn napsal výsledek za dvě minutky a otec, který studoval matematiku a byl už tedy těmi postupy „zkažený“, se nevěřícně ptal: A jak jsi to udělal?"
Jenze vetsina deti tu narocnou pripravu absolvuje. Bez se nekdy podivat, co se deje o sobotach na gymnaziu na Zatlance ![]()
@veria píše: Více
Já vím, masakr.
Já to těm „svým“ dětem rozmlouvám. Tedy tyhle masovky.
Ale zkusit si test nanečisto, kvůli tomu průběhu, pocitu tlaku na čas, okolí, je určitě dobré.
Jen to fakt nemusí být pravidelně nebo dokonce každý víkend.
Jasne, ale nektera decka tam jdou treba i dvacetkrat ![]()
@veria píše: Více
Když chtějí rodiče šikanovat své dítě, moc s tím nenaděláš.
Hele třeba moje dítě v páté třídě, jedničář, nemá potřebu se nějak extra více učit. V klasické třídě vyniká. Paní učitelka tvrdila, že je to na gympl, ať rozhodně zkusí teď z páté třídy 8G…ok, chtěl to vyzkoušet, připravoval se na to od začátku roku, cermaty na nečisto, několikrát byl i na přípravě pořádané přímo naší školou, nejvíce bodů za tu dobu co to nanečisto zkoušel měl kolem 25m a 23čj. U opravdových přijímaček úplně pohořel a má 10 a 10. Na gympl, kam se hlásil brali posledního s 34body. Zapracovaly nervy, stres a nejspíš i očekávání paní učitelky, že na to určitě má. Chtěl to jen zkusit a nehroutí se z toho. Ale z mého pohledu je 8G jen pro,, vyvolené,, a nadané děti, ne jen pro jedničáře. Jinak co se týče učiva, tak nestihli vše před přijímačkama probrat a paní učitelka nám to i regulérně řekla, že o tom ví.
Děvčata nedohadujte se.
Už jsou data i tady ![]()
https://app.powerbi.com/view?…
Jedna jediná mi odpověděla, že jí taky do mailu nepřišlo info o čemkoliv, co v dipsy vložili. Myslím, že to by měli asi trochu spravit. Se tam nechci jak tupec dokola přihlašovat, jestli tam náhodou něco vložili nového. ![]()
@Anonymní píše: Více
Anonymní,
určitě by na víceletá gymnázia měly odcházet děti, které jsou nadané, výuka a způsob výuky na základce jim nestačí, mají zájem dělat víc. Rodiče se pro gymnázia. z páté a sedmé třídy rozhodují často proto, že tím chtějí řešit špatný druhý stupeň jejich školy, případně mají pocit, že jejich dětem něco uteče.
Není to ale jen to nadání. Řada dětí v té páté třídě je prostě nezralá, možná většina. Chybí motivace, výdrž, špatně snášejí stres, tlak na výkon, tlak na čas..
Měla jsem pár dětí v páté třídě, zkusily, v sedmé, zkusily a v deváté tedy odcházely na vybrané gymnázium. Vidím je tedy po roce a půl a zase po roce. půl a je to neskutečný rozdíl, skok, v mentalitě, přístupu. nervozitě, odolnosti a samozřejmě i ve výkonu.
@cancerka píše: Více
Taky mi kromě pozvánek k přijímačkám žádné upozornění na email nepřišlo.
To upozornění je asi pouze, když přijde zpráva od školy do zaručené komunikace, tam chodily ty pozvánky. Teď s námi školy většinou zatím tak to nekomunikovaly, tedy není upozornění v mailu.