Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snopy123 píše: Více
Dcera Praha, placenou speciální přípravu neměla, ale chodila občas na To dáš.
Nedělala vlastně žádné velké skoky, ale ona od začátku psala ty testy celkem dobře. Češtinu líp. Z toho důvodu si nedávala žádnou záchrannou školu, ale bála se.
Ke konci už byla otrávená a nechtěla jít ani na to To dáš. Nechtěla ani o přijímačkách mluvit. Že případně půjde na druhé kolo, obor " Výroba mouky" z toho si dělaly se spolužačkama legraci. Měla 50 z matiky a 47 z češtiny, ale je prej ráda, že už žádný přijímačky absolvovat nemusí:-)
@Francis6 píše: Více…Edit, odklikla jsem to 2×
Příspěvek upraven 17.05.25 v 08:06
@Francis6 píše: Více
Nadání je zapeklitá věc. Čtyři pětiny nadaných žáků má nerovnoměrné nadání, třeba oslabení v sociální oblasti, poruchy chování, nadání jen v některých oblastech atd. Je to pestré a prokousat se někdy k diagnóze nadaný žák je složité a pro odborníky. Proto máme tolik talentů nerozpoznaných, je to škoda. V ČR se za nadaného považuje často jen „univerzálně chytrý jedničkář“. Ale ti tvoří tak pětinu nadaných. Tohle jsem si odnesla z přednášky Tomáše Blumensteina, bývalého šéfa Menzy.
Dobrý den maminky,
předem moc gratuluji všem přijatým ![]()
prosím, neměl někdo v pondělních testech bod v rýsování za snahu (trojúhelník sestrojil, ale na špatnou stranu)? Chtěla bych Vás moc požádat, pokud byste mi případně mohly poslat fotku obou pondělních rýsování včetně obodování. Ten jeden bod nás dělí od přijetí a určitě mě pochopíte, že se chytám stébla.
Moc děkuji všem, co si na mě udělají chvilku a podívají se… ![]()
@Veveří píše: Více
Jo, proto to není tak snadné poznat, ani pro rodiče ani pro učitele.
Kolik lidí má schopnost identifikovat nadání třeba u problémových žáka s ADHD? Je to těžké. Když vezmu Gaussovu křivku a vidím na jedné straně děti s oslabením, kterým se věnuje obrovské množství práce a energie v rámci inkluze, a druhou stranu křivky, kde jsou ve stejném počtu ti nadprůměrní, tak si kladu otázku, jestli i jim se věnuje stejné úsilí. Přitom ti na konci gaussovky si IVP zaslouží úplně stejně. Není to vina učitelů, ti často v běžné třídě bojují o svoje psychické zdraví, ale vina systému ano. Víceletý gympl nemusí pasovat všem nadaným, ale asi je pro ně do určité míry vysvobozením, protože konečně jim někdo rozumí, konečně se mají s kým bavit. Ale podporuje většina VG některé typy nadání, nebo se vyžaduje opět ta "univerzální chytrost "? ![]()
Gymnázium, na které šel tenhle syn, to celkem podporuje.
Jiné gymnázium, na které šel starší syn, který má AS, ale je výjimečně nadaný na matematiku, to spíš zabíjí:-) Naštěstí je pak na VŠ jiný systém.
To je hrozná škoda, hlavně ať syn nevyhoří. Na VŠ bude moct bádat v oblasti, ve které vyniká. Držím mu palce. Jednou může udělat díru do světa tak jako spousta lidí s AS.
Oni už jsou na VŠ oba. Ale ten s AS si ten přístup na gymplu asi ponese s sebou pořád.
Jsou ale určitě školy, které tohle zvládají.
Na mě teď na FB vyskočil příspěvek gymnázia v Novém Strašecí (kousek od Rakovníka), že vypisují druhé kolo, přijmou 29 dětí a podmínka je: miminálně 10 bodů z ČJ a 10 bodů z M
To teda nevím, asi bych měla obavy na takové gymnázium dítě dát. Ale možná pro někoho lepší varianta než „výroba mouky“, jak tu někdo z legrace psal. ![]()
@lapagerie minimalni hranice prijeti neznamena hranici prijeti. To jsou proste minimalni pozadavky, to ma skoro kazda skola nastavene. Predpokladam, ze se jim tam nahlasi napr. 100 deti a vezmou ty nejlepsi, to by museli mit nouzi o uchazece, aby vzali jen ty, co splnily alespon 10 bodu ![]()
@kristi288 píše: Více
https://prijimacky.cermat.cz/…eny_klic.pdf
tady mají popsáno, za co dají aspoň nějaký bod
@florenc píše: Více
Já přece nikde nepíšu, že vezmou každého, kdo má aspoň 10 bodů. Ale jako mimimální hranice pro gymnázium mi to přijde prostě málo. A schválně jsem se dívala na stránky té školy. Otevírají 2 třídy (60 dětí) a jedna jim zůstala nenaplněná. ![]()
@lapagerie přijde mi to od Vás dost netaktní. Očividně se Vám dítě dostalo, mně naštěstí také. Myslím, že v opačném případě byste byla ráda i za gymnázium Nové Strašecí, Představte si, že i velmi chytré děti z mého okolí se nedostali, protože kvůli stresu přijímačky posr…takže i dítě s deseti body může být velmi chytré!!!A Praha je sama o sobě masakr. Tento gympl se rovná i nějakým v Praze, poslední přijatý 50 bodů, což není málo, asi všichni dávali tuto variantu na třetí místo jako záchranu a dostali se na přednější varianty. Soucítím se všemi rodiči i dětmi co se nedostali a držím všem pěsti, ať to napodruhé vyjde!!!
My jsme okolí Prahy. Výběr škol Praha a SČ a přípravu z 25 dětí měly ve škole placenou všichni. A minimálně půlka nějakou další ( To dáš, atd… ). Tedy z 9 třídy.