Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jkra píše: Vícekolik je v ucebnicich prikladu/ otazek tak jak jsou pak prezentovany cermatem? proc detem nestaci priprava doma, ale musi chodit na doucovani? jak casto na vasi skole deti ctou pribeh a pak maji dedukci odpovidat na „zapeklite“ otazky? nebo v matematice je ve slovni uloze potreba nekolik postupu nez se dopracujes k vysledku… bohuzel nase skolstvi neuci deti logice, dedukci, porozumeni textu a kontextu… nevim, zda jsi cetla clanek, ze v „testech na necisto“ vyhrala na plne care nejak alternativni skola z vyskovska, kde deti se uci prave takovymto zpusobem, tusim, ze meli v prumeru 75bodu… je jedno, ze je tam ucivo z osnov, jde o tom, jakym zpusobem je test konstruovan a ze vesmes, aby deti se dostaly na skolu, musi chodit na doucovani a naucit se takto premyslet.
@Francis6 píše: Více
neber na paskal vubec vlastni deti, ty jsou ocividne nadprumerne nadana, ber beznou populaci deti - uz ponekolikate se te ptam, proc musis deti doucovat, proc se delaji ty testy, proc musis pul roku trenovat neco, kdyz vse mas, dle tebe znat, uz ze zakladky… ptam se te asi po seste a ty. mi odpovidas na neco jineho… bud nechapes psany text nebo se odpovedi vyhybas schvalne.
@veria píše: Více
Verio,
psala jsem, že roky děti připravuju. Na přijímačky, na maturitu Sama vidím, že není třeba obrovská intenzívní příprava, ty děti se po pár testech a nějakém vysvětlení dostanou na svou hranici, kterou už pak většinou nepřekročí. Ano, některá vyskočí třeba o 20-30 bodů, když pochopí co a jak, a doženou nějaké neznalosti, zapomenutí apod.
Ale dítě, které má svou hranici třeba 30 bodů, se ani při sebeintenzívnější přípravě přes 40 b. prostě nedostane.
Jiné dítě si zkusí test poprvé, má 38 bodů, pochopí lépe zadání, strukturu testu, vyzkouší si pár dalších a je téměř na 50.
@markytka3 píše: Více
Proč?
Protože mě o to žádají rodiče dětí, většinou moji známí a jejich známí.
Skončily přijímačky a já tu mám několik žádostí o přípravu, na příští rok. Odmítám, protože příprava už od teď, to je prostě šílenost.
Ale v září se všichni ozvou znovu.
Takze letos byl v matematice celkovy prumerny zisk 20 bodu. To mi prijde dost tristni. Bud jsou ty deti dost hloupe, nebo, k cemuz se priklanim ja, je v tech testech neco dost jineho nez se uci na ZS a za ten necely rok se to ani specialnimi kurzy moc nedozene.
@Solivac píše: Více
ja zas treba nechapu, proc dite s nadprumernyma znalostma napr. z chemie musi na chemickou prumyslovku znat vetny rozbor jako deti, co se hlasi na gympl a naopak na humanitni obory zase valit matiku. pak se na ty obory dostanou deti, kteri zvladaji dobre jen matiku a cestinu a deti, ktere jsou zapalene pro obor maji smolika… ![]()
Ano, i moje děti byly na podobných školách, tohle všechno běžně dělaly.
Psala jsem, že problém je úroveň ZŠ, u nás hodně různá.
A kolik je procentualne takovych deti co to napoprve napisou na 38? Odhadem.
tohle se tu snazim @Francis6 cely vecer vysvetlit - a bud si sedi na vedeni nebo se odpovedi na me dotazy schvalne vyhyba.
Asi proto, že jde o maturitní obor a člověk s maturitou musí prokázat určité znalosti právě v mateřském jazyce, matematice-byť maturita z matiky pak není povinná.
Prostě bez základů by pak neudělal maturitu.
Ale to je dost chyba těch škol. Kdyby tam chtěly zapálené chemiky, mohou udělat školní kolo přijímacího řízení a dost tím pořadím po cermatech zamíchat.
tak dobre, nase deti jsou tupci a ani pulrocni kurzy jim nepomohly k tomu, aby v prumerny pocet napr. v matematice nebyl 20
nebo jak si tak nizky prumerny pocet bodu vysvetlujes?
U mě to některé napíšou napoprvé téměř na 40 a jiné třeba na 12.
Nevedu si žádnou statistiku, ale je jich dost, těch, co to hned napoprvé píšou celkem dobře.
@Havlova píše: Více
to mas pravdu, ja nerikam, ze je to chyba cermatu, ja pisi, ze je to postavene na hlavu ![]()
tak ti garantuji, ze se silene pletes
nebo nase ostravsko se vymyka tve socialni bubline, kde zijes
jak mohou deti napsat test na 12b, kdyz je vse v osnovach? zase si protirecis