Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebuji poradit, čekáme s přítelem miminko, ale nebudeme se brát, chceme, aby mimčo mělo příjmení po tátovi, je třeba před porodem na matrice vyřídit nějaké doklady???? ![]()
Ahojky Amiro,
staci kdyz s obcankama dojdete na kteroukoliv matriku. Tam s vami vyplni Prohlaseni o urceni otcovstvi nenarozeneho ditete. To prilozite v porodnici k dotazniku o jmenu. Ma to vyhodu, vystaveny rodny list vam uz muzou poslat postou, protoze uz jste provereni ![]()
Hezky zbytek tehotenstvi!
Mata
Je třeba zajít na matriku kde otec uzná otcovství a s tím se vyřídí i příjmení…
Ahoj, jenom jsem chtěla dodat, že s občankou je potřeba i rodný list obou rodičů.
Ahoj,
já chci ještě dodat, ať nezapomente uvést na matrice do dokumentu o uznání otcovství i jména (chlapeček - holčička).
V porodnici mi to říkali, paní na jedné matrice mi řekla, že se to tam nepíše a pak jsme měli problém na matrice v Brně, že to tam mělo být a oba jsme tam museli znovu osobně
![]()
Peťula
A potom do porodnice si nezapomeňte přinést oba rodné listy.
Co se píše výše je naprostá pravda. Všechno je potřeba mít do porodnice už přichystané, včetně jmen dítěte na tom potvrzení z matriky. Pokud by jsi list o uznání otcovství neměla, dítě by dostalo automaticky příjmení po tobě.
Tak my urcite jmena na ten papir na matriku nepsali a slysim to prvne. Nicmene netvrdim, ze to neni potreba.
Ahoj, svobodne maminky zijici s partnerem - otcem ditete. Nechtela jsem zakladat nove tema, tak vlozim dotaz sem, i kdyz asi trochu mimo tema.. Co u vas bylo rozhodujici, pokud jde o prijmeni ditete? O miminko se teprve snazime, ale asi z nudy me tohle napadlo…:-D Pritel si me jednou vzit chce, divi se proc si myslim, ze ne a nelibi se mu, ze by se mimco nemelo jmenovat po nem. Ale rikam si, ze kdyz si me nevezme, tak to budu ja kdo bude litat po doktorech, do skolky a do skoly, vse podepisovat a chodit na tridni schuzky a asi by mi bylo lito, kdybych se jmenovala jinak nez prcek:-) Jak to bylo u Vas?:-) diky za reakce. A.
Malej mel prijmeni po tatkovi, nez jsme se vzali, oslovovali me prijmenim syna
pak jsme se vzali
@Alll Dcera má příjmení pro partnerovy, když jsem byla ještě těhotná tak z něj vypadlo takové moudro že dodnes nevím kde na to přišel. Že by se jako holčička jmenovala po mě a kluk po něm. Aby mi nebylo líto že mám jiné příjmení než děti.
Tak jsme to uzavřeli že děti maj příjmení po tátovi a mě si možná vezme, když ne nevadí, neobrečím to.
Jsem sice vdaná, ale kdybych měla dítě za svobodna, jednoznačně by se jmenovalo po mě. Pokud by to takhle nechtěl, musel by i mě zahrnou do svých plánů a přejmenovat i mě. Však to jde i potom přejmenovat dítě.
Ahoj. Přišlo mi automatický dát dítěti po otci, i když jsme v té době o svatbě nemluvili ( nebo jo, nakousl to, ale já se nechtěla vdávat těhotná) Právě z toho důvodu, že s dítětem budu všude chodit já, tak bude jasný, že jsem jeho matka. Tak ať je taky - dle jména - jasný, kdo je jeho otec. Netrpěla jsem tím, že se jmenuju jinak. Jsou důležitější věci
Syn měl moje příjmení než jsme se s manželem vzali. Prostě jsem si nedokázala představit, že by se jmenoval jinak než já…no a když jednou šel tatínek s dítětem k lékaři, oslovovali ho příjmením syna
a to se mu nelíbilo, takže viděl jaké by to bylo obráceně a to bych samozřejmě většinou všude chodila já ![]()