Příjmení miminka po mně

1147
27.9.12 10:42

příjmení miminka po mě

Ahoj holky, zajímá mě, jak je to s přijmením miminka, jsem svobodná, s přítelem sice žiji, ale chci, aby malá měla přijemení po mě…Včera jsem se byla ptát na matrice a údajně je potřeba písemný souhlas z jeho strany, že s tím také souhlasí..v RL zapsán bude, otom není pochyb, ale vím, že u přijmení se neshodneme… poraďte, dá se to nějak obejít i bez něj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12934
27.9.12 10:46

Myslím si, že pokud bude v rodném listě, tak se to dá „obejít“ bez jeho souhlasu jedině přes soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1147
27.9.12 10:47

Já sem si myslela, že když nejsme svoji, že miminko dostává automaticky přijmení po matce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
27.9.12 10:50

Nedá se to obejít. Na jméně (i příjmení) se musí rodiče shodnout a pokud se neshodnou, tak matrika jméno nezapíše a rozhoduje soud.

Pokud chceš dát dítěti jméno, jaké chceš, tak jedině otce vůbec neuvádět - ale to bys pak neměla nárok ani na alimenty, nehledě tedy na to, že by se otec mohl o uznání otcovství stejně soudit. I když možná by to bylo řešením: otce nuevádět a o určení otcovství se pak soudit, je docela možné, že na základě soudu by otec byl do rodného listu dopsán, ale jméno dítěti už by se neměnilo. Ovšem tedy tenhle způsob by nepochybně vztahy mezi vámi pochroumal ještě víc, než jsou teď (což asi budou, když nejste schopní se dohodnout ani na jménu pro dítě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
27.9.12 10:51

Jediný způsob jak bez problémů s úřady můžeš dát jméno po tobě je zřejmě jen vynechání otce v RL… :think: Jenže to zas ve vašem případě asi nastane problém jinde. On na jeho příjmení trvá? Nechcete se časem vzít třeba? Pak by to mělo logiku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
27.9.12 10:51
@Luciii25 píše:
Já sem si myslela, že když nejsme svoji, že miminko dostává automaticky přijmení po matce

no, bohužel ne, pouze v případě, že je otec neznámý..
proč byste se neshodli? Mně osobně přijde hrozně divné, že se děti jmenují po otci, když rodiče nejsou svoji..

já bych mu v krajním případě asi řekla, že jestli chce, abych souhlasila s příjmením po něm, musím ho mít taky :D (páč vím, že často jsou to chlapi, co se do manželství nehrnou.. )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
27.9.12 10:53

Tak je tu možnost nestihnout dojít na matriku před porodem, pak by mělo mít dítě jméno po tobě automaticky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65395
27.9.12 10:57

Jak píše Karleon…
nestihnete matriku a bude mít příjmení po tobě…
ale jak je to pak s dopsáním nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
27.9.12 11:01

Když to nestihnou před porodem, tak sice dítě dostane příjmení po matce, ale ten souhlas každopádně budou muset podepsat na matrice dodatečně až si půjdou pro RL.

já jsem chlapovi řekla jasně - buď budeme žít spolu jen tak, ale děti budou mít příjmení moje, a nebo se vezmeme a budeme mít všichni stejné… nakonec teda byla svatba ještě před porodem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7139
27.9.12 11:09

Pokud do porodnice nedoneseš vyplněný papír z matriky kde bude jeho příjmení, bude se jmenovat po Tobě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
27.9.12 11:11

Já jsem také nebyla vdaná, syn dostal v nemocnice příjmení automaticky po mě :nevim: I po tom na matrice žádný souhlas nikdo nechtěl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
27.9.12 11:11

My osobně jsme se ještě před svatbou vzali, ale mám kamarádku která má holčičku a příjmení má po ni. Nezašli si na matriku pro papír aby se jmenovala po otci takže ji automaticky přiřadili příjmení po matce. Přítel podepisovat o příjmení nemusel nic a v rodném listě je uveden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
27.9.12 11:21
@Luciii25 píše:
Ahoj holky, zajímá mě, jak je to s přijmením miminka, jsem svobodná, s přítelem sice žiji, ale chci, aby malá měla přijemení po mě…Včera jsem se byla ptát na matrice a údajně je potřeba písemný souhlas z jeho strany, že s tím také souhlasí..v RL zapsán bude, otom není pochyb, ale vím, že u přijmení se neshodneme… poraďte, dá se to nějak obejít i bez něj?

Musíte jít spolu na matriku před porodem a sepsat to, jak ti to tam podškrábne, bude v rodném listě, a dítě se přesto bude jmenovat po tobě.

• Citovat
  • Upravit
887
27.9.12 11:37

Holky, jsem šťastná za toto téma. Zrovna to teď intenzivně řeším. Chci ať se dítě jmenuje po mě, ale přítel s tím nesouhlasí a jeho rodina už vůbec ne. Chceme se sice časem vzít, ale u mě jde o princip. Dítě se podle mě má jmenovat stejně jako matka. Rozhodně se nechci jmenovat jinak. A i přesto, že se máme vzít…kdoví, co se vše ještě může stát a pak ho budu prosit, aby podepsat změnu příjmení? Můj přítel je rozvedený a celou dobu mi tvrdil, že se podruhé ženit nechce - vždycky mě tím hodně ranil..už jen kvůli tomu chci ať se dítě jmenuje po mě. Sice mě požádal o ruku, ale až po zjištění, že jsem těhotná…Kámošky v okolí mě nechápou, ale já si za tím fakt stojím :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5761
27.9.12 11:39

Syn má přijmení po mně, nic k tomu nepotřebovali, nikam jsme nemuseli chodit. Jelikož jsem neměla ten papír z matriky, byla to automatika ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí