Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, poslala jsem z era banky příkaz k úhradě do KB bez předčíslí, ted jsem zjistila že tam vůbec nějaké je, myslíte že to normálně přijde i bez toho? ![]()
Někde vrací chybné příkazy poštou. Jestli existuce číslo účtu i bez předčíslí, je možné, že peníze odešly jinam, než měly.
@Dagmar92 píše:
Ahoj, poslala jsem z era banky příkaz k úhradě do KB bez předčíslí, ted jsem zjistila že tam vůbec nějaké je, myslíte že to normálně přijde i bez toho?
resila jsem nedavno (prodejkyne z MMB mi poslala spatne cislo uctu bez predcisli)
tedy KB driv mela ucty bez predcisli a lidi je jeste maji, takze je mozne, ze jsi poslala penize na existujici ucet
pokud takovy ucet neexistuje, penize se ti vrati samy
pokud jsi to udelala dnes, volej hned do sve banky, mozna to jeste neodeslali
pokud to jiz odeslo, tak stejne kontaktuj svou banku, ona oslovi tu komercku, komercka majitele toho uctu a pozor - bude jen na nem, jestli ti penize vrati, nebo ne. On je sice povinen, ale kdyz to neudela, muzes se s nim soudit. V bance ti reknou podrobne jak postupovat.
@Dagmar92 ahoj, ne neprijde. Mas moznost ho jeste v internetovem bankovnictvi zrusit? Nebo zavolej na jejich infolinku. Pokud to cislo uctu u nich bez predcisli neexistuje, tak ti platbu automaticky vrati. Pokud ale existuje, tak ji v pondeli pripisou na ten ucet a pak by jsi musela zadat o vraceni toho majitele uctu. To byva obcas komplikovane, protoze to bude o jeho poctivosti. Jestli jsi tu platbu ale zadala ted, tak snad pujde jeste ted zrusit.
Ještě jsem se ptala toho komu jsem to posílala jestli je to správné (bez toho předčíslí) a řekl ze ano peníze mu ještě nepřišli tak jsem mu řekla ať mi ukáže kartičku a tam předčíslí, byla to velká částka, asi se zblázním
Z vlastní zkušenosti vím, že je to průšvih… Ted se mi nedávno stalo. Volala jsem hned do banky (mam GM), i večer mi to na horké lince zvedli, řekli ze pokud existuje ucet s totožným cislem bez predcisli tak to ten dotyčný dostane a ja ho musim vyzvat pres banku aby mi peníze poslal zpět, pokud cislo uctu neexistuje, příkaz se neuskutecni a peníze jsou z důvodu neexistujiciho uctu do několika dni vráceny zpět…
Pokud příkaz zadaný pres elektronické bankovnictví jeste neni zpracován je mozne ho u některých bank jeste online stornovat a nekde lze storno pouze osobně na pobočce banky a je to zpoplatněna transakce…
Zkusila bych zavolat co nejdříve do KB zda ucet bez predcisli existuje, pokud ano, hned pres ne zadat zadost o vracení částky z důvodu spatne zadaného čísla uctu zpět… Volala bych jeste dnes nebo zitra dopo zabehla do nějaké pobocky, nekde v sobotu dopo funguji…
Jeste bych dodala, ze pokud uz jsou penize na uctu prijemce a odesilatel to nechce resit pres banky(nekde si za to nechaji i zaplatit), tak se da na ten stejny ucet poslat trebas 1 Kc a do zpravy pro prijemce napsat nejakou prosbu o vraceni penez s apelem na jeho cestnost. zalizi taky pak na tom, jestli si kontroluje vypis.
Nevim, pokud ho kontaktuje primo banka, jak to udela. ja jsem trebas teprve po teto prihode zjistila, ze mam v i bankovnictvi nejake zpravy z banky a precetla si je - byly to same souteze a reklamy, pravidelne to sledovat asi nebudu.
Lze to resit pres svoji banku. Ta na tvoji zadost bude kontaktovat banku prijemce a ta bude kontaktovat majitele uctu, aby platbu vratil. Na zadost tvoji banky jim i poskytnou udaje o majiteli uctu, aby jsi se s nim mohla soudit nebo ho mohla vyzvat sama.
Pracuju v KB, zavolat na infolinku, zjistit zda c.uctu existuje. Pokud ano, penize budou pripsany na existující účet. Pokud ne, do nekolika dnu budou vraceny jako neumístěna polozka na ucet odesilatele. Pokud tedy ale opravdu odejdou, je nutne sepsat žádost o vraceni chybne zaslane platby, zajit nejlepe na nejakou pobočku KB, ta zadost předá primo majiteli toho uctu a ten je ze zakona povinen penize vratit. Bohužel je to opravdu ale o četnosti te dane osoby, zda peníze vrati. Pokud se tak nestane, je to.opet zajištěno zakonem, banka ti na zaklade tve žádosti ( vetsinou za poplatek) odtajni osobni udaje toho klienta, ktery neopravnene drzi tve penize a pak uz si to musíš řesit sama pres policii a trestni oznameni. Toto uz banky neresi