Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
Můžete mi prosím poradit příklad regresivní daně.
Pokud předpokládám správně, tak:
progresivní daň - často např. daň z příjmu - čím víc vydělávám, tím větší procento zaplatím
rovná daň - naše daň z příjmu (15%???) - všichni platíme stejně, ALE je to i DPH (která je stejná pro všechny, ale tím, že někdo vydělává méně, tak vlastně platí větší procento ze svého příjmu???)
regresivní daň - čím méně mám, tím víc platím (je to ta DPH a spotřební???)
Díky moc za radu, za svou neznalost stydím, ale hledám to tu už dost dlouho a pořád se v tom motám.
Halka
Na regresivni dan se blbe vymysli priklady, protoze se v praxi moc nepouziva. Jeden nepresny priklad je socialni pojisteni v usa. Sazba je pro vsechny stejna - asi 6 procent. Ale je tam strop rocniho prijmu 117 tisic rocne. Od teto castky se neplati nic. Takze efektivni zdaneni pri vyssich castkach klesa.
@Gregory píše:
Na regresivni dan se blbe vymysli priklady, protoze se v praxi moc nepouziva. Jeden nepresny priklad je socialni pojisteni v usa. Sazba je pro vsechny stejna - asi 6 procent. Ale je tam strop rocniho prijmu 117 tisic rocne. Od teto castky se neplati nic. Takze efektivni zdaneni pri vyssich castkach klesa.
To jsem ani nevěděla o USA. Ale nás fakt učili, že je to prakticky téměř nepoužívaná instituce.
Rovná daň - naše současná daň z příjmů
progresivní - čím větší daňový základ, tím větší sazba daně (naše daň z příjmů do r. 2007 - různé sazby daně pro základy daně od-do.
regresivní - mám pocit, že i u nás je na sociálním strop, kdy se už neplatí… 48 násobek průměrné mzdy? Pro zdravotní byl taky kdysi maximální vyměřovací základ. A DPH z hlediska neplátce daně (domácnost) patří také k regresivní - čím mám menší příjem, tím vyšší procento ze svého příjmu na DPH zaplatím, i když sazba DPH jako taková je rovná.
Díky moc. A ještě jeden trapný dotaz. Teď máme tu daň z příjmu 15%, že?
Typickým příkladem regresivní daně u nás je klidně taky daň z nemovitých věcí, která třeba u starých lidí může působit regresivně (ukrojí jim větší část disponibilního důchodu).
@Halka píše:
Díky moc. A ještě jeden trapný dotaz. Teď máme tu daň z příjmu 15%, že?
Ano. Dej si pozor, proporcionální sazba daně neznamená, že daň je celá proporcionální. Ještě ji ovlivňují např. slevy na dani a nezdanitelné části základu daně. Proto je třeba naše daň z příjmů fyzických osob v podstatě progresivní, nikoliv rovná, kdy míra progrese postupně klesá, po dosažení stropu pro soc. pojištění (neuvažuju vliv milionářské dávky) se otáčí a v těchto hodnotách příjmu je regresivní.
Rovná daň je daň dopadající na všechny poplatníky stejně. Kdysi tak fungovala daň z hlavy, ta ale reálně nyní neexistuje (naposledy snad v 80. letech v UK za Thatcherové). U nás jí byly nejblíž poplatky za komunální odpad.
@Annci píše:
Typickým příkladem regresivní daně u nás je klidně taky daň z nemovitých věcí, která třeba u starých lidí může působit regresivně (ukrojí jim větší část disponibilního důchodu).Promin, ale tohle mi nedava zadny smysl. Pokud by dan z nemovitosti byla regresivni, muselo by platit, ze byt o vetsi plose se zdanuje mensim procentem nez maly byt. A tak to neni. Disponibilni duchod s tim podle me nema nic spolecneho a vek poplatnika uz vubec ne. Ja jsem ted na materske a muj prijem je nula, takze kazdy duchodce je na tom lip nez ja
.
@Gregory Citace Široký, Daňové teorie s praktickou aplikací: "Mnohé majetkové daně však působí regresivně, neberou ohled na současné důchody poplatníků a mohou tak značnou silou dopadnout zejména na starší osoby. proto v mnohých daňových systémech existují tzv. pojistky proti přetížení ve formě daňových úlev.
Kubátová, Daňová teorie a politika: Ačkoliv se celkově dá říct, že statutárními poplatníky daně z nemovitostí jsou lidé spíše bohatší, neboť nemovitý majetek je korelován s důchodem, existují skupiny lidí, pro něž může placení daně znamenat značnou zátěž. Jsou to zejména skupiny poplatníků, kteří vlastní obytné domy, v nichž bydlí, ale nemají příliš vysoké příjmy.
@Annci píše:
@Gregory Citace Široký, Daňové teorie s praktickou aplikací: "Mnohé majetkové daně však působí regresivně, neberou ohled na současné důchody poplatníků a mohou tak značnou silou dopadnout zejména na starší osoby. proto v mnohých daňových systémech existují tzv. pojistky proti přetížení ve formě daňových úlev.Kubátová, Daňová teorie a politika: Ačkoliv se celkově dá říct, že statutárními poplatníky daně z nemovitostí jsou lidé spíše bohatší, neboť nemovitý majetek je korelován s důchodem, existují skupiny lidí, pro něž může placení daně znamenat značnou zátěž. Jsou to zejména skupiny poplatníků, kteří vlastní obytné domy, v nichž bydlí, ale nemají příliš vysoké příjmy.
@Gregory To je v pohodě
Akorát jsi se dopustila asi nejčastějšího omylu, kteří v tomto lidi dělají, zamění sazbu za celou daň. O progresi celé daně nerozhoduje jenom sazba, ale i další okolnosti - třeba slevy. Když se to sečte dohromady, můžeš mít klidně progresivní sazbu, ale v některých příjmových intervalech ta daň progresivní být nemusí právě kvůli slevám.
Jinak progrese daně se skutečně vztahuje k důchodu poplatníka. Je to základní parametr výpočtu
Končím s poučováním, slibuju ![]()