Příkrmy pro 4měsíční miminko
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Taky sme byli na UM, ve 4m sem začla dávat mléčnou kaši, už si nepamatuju kolik bylo dávek UM ale asi 5, a tu poslední před spaním sem nahradila kaší. V noci nejedla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
tady najdes dobry navod http://www.kojeni.net/prikrmy.php ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemléčnou stravu ve formě tzv. příkrmů nepodáváme dětem mladším čtyř měsíců. U dětí plně kojených, ale už i nekojených začínáme s příkrmy až od šestého měsíce věku. Během jednoho měsíce je tak možno postupně zařadit zeleninové či maso-zeleninové příkrmy (zeleninová polévka jako samostatné jídlo, libové, nejlépe drůbeží maso v denní dávce asi 20 gramů, jedenkrát týdně vařený slepičí žloutek). V průběhu dalšího měsíce se jako samostatná porce přidává ovocné pyré, které je případně možno smíchat s neslazeným jogurtem. Kaše (samostatné večerní jídlo) je možno podávat v dalším měsíci. Je nutno být na pozoru, neboť kaše, či jiná jídla, která obsahují lepek, by neměla být podána dětem mladším šesti měsíců. Jinak hrozí nebezpečí rozvoje onemocnění tzv. celiakie, jež vyžaduje doživotní dietní opatření. Lepek je obsažen v běžně užívaných cereáliích, mouce pšenice, žita, ječmene.
Stále je platné, že do výživy kojence nepatří vaječný bílek. Stravu malým dětem nesolíme s výjimkou některých onemocnění, na které V vás upozorní ošetřující lékař. Přírodní ovocné šťávy se doporučují podávat až v průběhu pátého nebo šestého měsíce. Kojené dítě dostává mlékem dostatek vitaminu C.
Stravovací režim dítěte, novorozence je většinou tvořen ze sedmi porcí stravy. Postupně se počet jídel pro dítě snižuje. Kojené dítě se většinou hlásí o jídlo samo. Nedostatek či nadbytek jídla se projeví většinou klinicky. Například dítě může špatně prospívat. Předpokládá se, že v prvním půl roce života by mělo dítě přibýt na váze o 150 až 300 g za týden. V druhém půl roce života by přírůstky hmotnosti měly být zhruba poloviční. Při nadbytku stravy může být dítě třeba více neklidné, mít bolesti bříška, může zvracet a podobně. Denní potřeba celkových tekutin pro dítě se uvádí kolem 150ml/kg jeho tělesné hmotnosti v prvním půl roce života. V druhé polovině roku se tato celková potřeba tekutin snižuje asi na 120 ml/kg tělesné hmotnosti. A tak si každá maminka může orientačně propočítat, jaká je potřeba jejího dítěte.
Zá:,–(y výživy novorozenců a kojenců zná každý dětský lékař. Indikované přípravky kojenecké výživy je u něj možno dále konzultovat.
Zavádění příkrmů je u každého děťátka zcela individuální, ale pro Vaši představu Vám napíši, jakým způsobem to probíhalo u nás…
Obecně platí, že každá nová potravina se zavádí alespoň tři dny po malých porcích, aby se mohla vyloučit případná alergie.
1. měsíc příkrmu (u nás to bylo koncem 6. měsíce)
Během jednoho měsíce je možno postupně zařadit zeleninové či maso-zeleninové příkrmy (a to v poledne-oběd, já nejdříve dala půlku dávky mléka, aby se Jiřík trošku zasytil a potom příkrm a pokud už příkrm odmítal, nabídla jsem mu ještě zbytek mléka), nejprve mrkvové a postupně přidávat brambor, brokolici, cuketu atd. Začíná se jednosložkovým zeleninovým příkrmem, který se podává vždy nejméně tři dny po malých dávkách, aby se zjistilo, zda na tento druh potraviny není miminko alergické.
Přírodní ovocné šťávy se doporučují podávat až v průběhu pátého nebo šestého měsíce. V této době je miminko již schopno se naučit pít z hrnečku. U kojených dětí se tak můžeme zcela vyhnout používání láhve - to se nám podařilo.
Snáší-li zeleninové pyré dobře, je možno nahradit polední mléčnou dávku zeleninovou polévkou občas obohacenou masem (králičí, drůbeží, krůtí)
Zeleninové šťávy (mrkvová)
Doporučená zelenina pro kojence od 4.- 5. měsíce
Mrkev - miříkovité
Pastinák
Fenykl Červená řepa - merlíkovité Špenát - lépe kupovat v přesnídávce
Květák - brukvovité - lépe kupovat v přesnídávce
Brokolice - nadýmají - dávejte v menším množství
Kedluben - nadýmají - dávejte v menším množství
Cuketa - tykvovité - ve stravě by neměly dominovat
Okurka - ve stravě by neměly dominovat
Tykev - ve stravě by neměly dominovat
Pro kojence nevhodné druhy zeleniny
cibule, česnek, pórek (lze přidat v malém množství k jiné zelenině), zelí, kapusta, hrách, čočka, lilek, fazole, sojové boby, arašídy, paprika
2. měsíc příkrmu (u nás v 7. měsíci)
V průběhu dalšího měsíce se jako samostatná porce přidává ovocné pyré - jablko,banán … ( je vhodné nahradit dopolední mléčné krmení postupně), které je případně možno smíchat s neslazeným jogurtem - jen bílý (ochucovat ho sama přídavkem ovoce). Doporučuji jogurt bílý - Kunínský a Jemný od Danone (v kulatém kelínku, ne ten slazený v hranatém), co obsahují pouze mléko a mléčné kultury. Kojenecké přesnídávky, které mají výhodu v tom, že se nemusí skladovat v lednici, proto jsou velmi vhodné při cestování, na letních procházkách apod., ovocné šťávy (maliny, třešně, hrušky, broskve)
Doporučené druhy ovoce
Jablka, hrušky, kdoule (pokud máte vy sama alergii na jablka, postupujte při podávání jablka opatrně)
Broskve, švestky, blumy, třešně
Maliny
Borůvky (občas, v malém množství)
Hroznové víno
Jahody (občas, v malém množství - pozor na alergické reakce - nic se nestane, když tyto potraviny zavedeme miminku až v roce)
Meruňky (občas, v malém množství)
Citrusové plody (pouze po lžičkách)
Banány (občas, v malém množství)
Rybíz
Tropické ovoce (občas, v malém množství)
3. měsíc příkrmu
Rýžová kaše (nebo kukuřičná) jako samostatné večerní jídlo (je nutno být na pozoru, neboť kaše, či jiná jídla, která obsahují lepek - v běžně užívaných cereáliích, mouce, pšenice, žita, ječmene, by neměla být podána dětem mladším šesti měsíců). Jiříkovi moc kašičky nechutnali, takže jsme jedli rýži a těstoviny. S postupujícím věkem (od 6./7. měsíce) postupně přidáváme k zelenině obiloviny (proso, rýže, ječmen, oves, pšenice a kukuřice - pouze kukuřičná krupice, celé zrno je těžce stravitelné); na začátku pouze jednu až dvě lžičky vařené celozrnné mouky, krupice nebo rozmělněných celozrnných těstovin. Právě tak můžeme použít rozmočený knäckebrot nebo suchar.
4. měsíc příkrmu
Od ukončeného 7. měsíce - bílé maso 2-3 x týdně.
Ke konci 8. měsíce - je možno měnit kvalitu stravy a dítě může vedle rozmixovaných jídel postupně dostávat jemně rozmačkanou stravu (zařazují se kousky do stravy nebo se již nemixuje zcela do hladka).
Od 8. měsíce obsahuje potrava již větší podíl obilovin .
Pro přílohu z obilovin je vhodná pšeničná nebo kukuřičná krupice (Polenta), jáhly, celozrnná ječná nebo pšeničná mouka, ovesná kaše. Právě tak můžeme použít všechny druhy obilných vloček. Ty předem necháme po nějakou dobu ve vodě (asi 2 hod.) a poté je krátce povaříme, takže vznikne kaše. Obdobně můžeme jako přílohu k zeleninové kaši použít v tomto věku již namočený knäckebrot nebo suchar. Od 8. až 9. měsíce můžeme dítěti k rannímu mléku nabídnout chléb, právě tak k večeři.
Od 9. měsíce sýry, žervé - omezeně, tavené nejsou vhodné, produkty s obsahem lepku - obilninové kaše, piškoty, pečivo, atd., corn flakes (bez obsahu soli a cukru).
11. měsíc - citrusové plody a jahody ( pozor na alergické reakce - nic se nestane, když tyto potraviny zavedeme miminku až v roce).
po 1. roce - kakao, med, krupicová kaše.
po 2 letech - ryba, kravské mléko (někdy se doporučuje až po 3 letech), tvrdý sýr.
Celozrnné pečivo je do 2. let nevhodné, do 3. let - jen speciální mléka.
Ještě k Vaší otázce… krupici lze podávat, ale kukuřičnou a pšeničnou… a to zhruba od 6. až 7. měsíce a to jen cca 1 lžičku. Nedoporučuje se, neboť je těžko stravitelná. Dříve se doporučovala a dětičky měli bolení bříška a časté zácpy. Med je alergen. Obsahuje pyly, takže se zavedením nespěcháme. Našemu Jiříkovi jídlo stále nedoslazuji. Pokud byste však toho chtěla dělat, doporučuji ovocný cukr. A nakonec kozí mléko. Je v podstatě velice zdravé, ale také těžko stravitelné. A nakonec… často není správně tepelně opracované, takže zde hrozí i jiná rizika… problémy s trávením, v krajním případě salmonela atd.
DOPORUČUJI · nápoje - kojenecká voda, přírodní šťávy ředěné kojeneckou vodou, neslazený ovocný čaj · bílé maso - zdroj bílkovin, železa, mastných kyselin · zelenina - převážně vařená, obsahuje minerály, vitamíny a vlákninu · ovoce - jablka, hrušky, banány, švestky, meruňky, broskve · mléčné výrobky - bílý jogurt, od 9. měsíce sýry, žervé · vejce - bílek až od jednoho roku dítěte · máslo ano - obyčejné nebo pomazánkové
NEDOPORUČUJI · ovocné kompoty nejsou vhodné, protože prošly tepelnou úpravou · koření, kečup, hořčici, umělá sladidla, sladkosti a přislazované potraviny · pozor na citrusové plody - až po roce věku z důvodu vzniku alergie · tvaroh, oříšky, margaríny
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pralince: U dětí na UM můžeme začít s příkrmy po ukončeném 4. měsíci, když jim jen mléko nestačí!
Začíná se s bramborami, mrkví - prostě běžnou zeleninou a ovocem,která se u nás pěstuje. Také se může začínat s kaší- pozor pouze rýžovou- mléčnou nebo nemléčnou. Krupicová kaše je přijatelná až po 3 roce. Kaši jsem vždy dávala do lahve večer. Ostatní jsem během dne zkoušela lžičkou. Stačí ze začátku 1-2 lžičky příkrmu, pak dokrmit mlékem. Děťátko si hlavně musí na nové jídlo zvyknout. Je lepší vyzkoušet jako první vždy jen jeden druh příkrmu a počkat cca 3 dny na případnou alergickou reakci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, chtěla jsem se na něco zeptat. Jsem skoro ve 39týdnu a na miminko se moc těším, představuji si, že bude šikovný a bude papkat i příkrmy co nejdříve, ať má zdravou stravu apod.
Jenže moje švagrová má 7.měsíční dítko. Od začátku je na umělé výživě, protože kojit odmítala. Nebudu to moc rozmazávat, jednoduše jí její nepracující manžel připravuje o mateřskou, takže už ani na umělou výživu nemá a malému dává převařené kravské mléko. K mému zjištění je to dítě bez příkrmů - žije jen z mlíčka a čaje. Myslíte si, že je to normální?
Když jsem se jí ptala, tak říkala, že před týdnem zkusila poprvé nějakou přesnídávku, ale že to jí vyzvracel, tak že má ještě čas.
Já nemám zatím ty zkušenosti, ale myslím si, že by dítě v 7 měsících mělo baštit kašovitou stravu. Poradíte mi, jak to je?
- Citovat
- Upravit
No tak převařené kravské mlíko v 7 měsících je teda trochu přehnaný
Ale k tvému dotazu - jsou děti, které prostě příkrmy odmítají a neuděláš nic.. Moje malá mezi ně patří, takže jí bude 11 měsíců a jí jenom ovoce a kaše a kojení.. Do 9 tého měsíce byla skoro jen kojená.. Ale prospívá dobře a doktorka je taky v klidu.. Jinak v 7 měsících by spíš už měl maso a zeleninu - ta snad nestojí tolik ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dost jsem tomu věnovala a z toho, co jsem přečetla jasně vyplynulo, že čím později se dítě začne přikrmovat, tím větší problémy s jídlem potom má. Já jsem zastánce přikrmování od uk.4-6. měsíce, a u mojí malé, po konzultaci s pediatričkou dokonce začínáme týden před uk. 4. měsícem, z více důvodů. Je to na každém, koneckonců sám si to potom musí každý napravit. Některé děti už v roce jí všechno, jiné ve dvou letech nic. Jo a převařené kravské mléko pro 7měsíční dítě je moc špatné, jako samotný pokrm je toto možné až od dvou let, od roka jen na kaše, apod.
- Citovat
- Upravit
Ja bych zase nespechala, malej mi napr v 7,5 mesicich, kdy ma 3 prikrmy, uz castecne bojkotuje kojeni, coz si myslim, ze je skoda. Jinak k tvoji svagrove, pokud bylo mimco na umele strave tak tam se muze zacit s prkmy od 4 mesice. Pro kojo mimco od 6 mesice. S tim kravskym mlikem ma stesti, ze prcek neni alergicky, nekdy prave brzka strava muze alergie vyvolat. Jinak tady v Anglii mi bylo kravske mleko taky doporuceno od 6. mesice na pripravu kasi apod., coz jsem teda koukala, pac u nas se to nedoporucuje. Jinak kdyz si kupuje mliko tak snad by mela levnejsi, kdyby prave zacla s prikrmy a delala si je doma sama, jablko, mrkev, petrzel, brambor zase tolik nestoji a prcek toho sni malo. Urcite by ale mela pomalinku zkouset, staci lzicka dve a pomali zvysovat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za názory. Mi se taky nezdá v pořádku to kravské mléko. Problém je, že já jim samozřejmě do jídelníčku dítěte nemohu mluvit. Už jsem to zkoušela a odbyli mě oba s tím, že jim budu moc radit, až budu mít dítě sama, že to poznám. No ale nevím co bych měla poznat teda.. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj, my jsme taky byli plne na UM a malej moc nepribiral, tak jsme hnedka zacali s prikrmama. Nejdriv jsem mu davala kasi (aby to bylo podobny mliku a nebyl to takovej sok). Normalni mlecna moc nechutnala, tak jsme davali od Hipp „ovesny vlocky“ a „obilnou“ - mezitim dostaval kazdy 3 hodiny mliko, jak byl zvyklej (tj. 5 - 6× mliko + 1 kase). Potom, asi po tydnu, jsme pridali pomalu mrkev, dyni a pak mrkev s bramborama, dyni s bramborama a dalsi tyden i maso (mrkev, brambory, maso) - davali jsme vzdycky sklenicky od Hipp. Az budete vsechno krasne zvladat, zamenis dalsi porci mlika za kasi (treba odpoledne) a kolem 9. mesice uz bude jist 3× denne neco normalniho (kase, zelenina, jogurt nebo presnidavka).
Zadna velka veda to neni, vyzkousej, co Vam nejvic vyhovuje. Ale pozor - kdyz to treba vyplivava, tak to neznamena, ze mu to nechutna
Podle moji zkusenosti - kdyz to nechutna, tak zavre pusu a nenecha si do ni nic strcit. Tak hodne zabavy! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko jestli chceš napiš mi do zprávy E-mail a zašlu ti recepty na příkrmy.
- Citovat
- Upravit
Ahoj holky,potřebuji malou radu.Mám čměsíčního chlapečka,je plně na UM achtěla bych už pomalu zavádět příkrmy,to co už může..ale nevím jaks tím začít.Můžete mi někdo poradit jak by to mělo asi vypadat?Jako co a v kolik.Děkuji strašně moc za každou radu.Nikol