Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky, zajímalo by mně, proč se často doporučují příkrmy u nekojených dětí od 4 měsíců a u kojených od 6ti měsíců. To znamená, že po 4.měsíci je pro dětské ledviny atd. lepší příkrm než UM? Nebo že se po 4.měsíci po UM hodně přibírá? Zajímá mě to proto, že MM holčičce přestává stačit (je jí 5 měsíců) a nevím, zda je lepší začít dokrmovat UM nebo zeleninou. Díky za názory ![]()
jestli ji to nestaci,tak bych ji uz davala prikrmy mrkvicku atd…o mesic se to uz nepo…
a kojila bych k tomu,taky jsem to tak delala
Bala bych se pri um ze strati zajem o mm a bude chtit jen lahvicku,prikrmem nic nezkazis,pokud kojis…
Ahöj, já už bych začala se zeleninou k obědu, nějakou mrkvičku, pak brambor(já ho dávala jako kaši s MM)atd… Myslím, že v 5ti měsících se nic nestane, my začali v 5,5m(kojila jsem) a moje kamarádka začínala zase po 4. měsíci(malá ¨byla na UM). Proč se to takto doporučuje netuším…
WHO doporucuje prikrmy od 6ti mesicu, bez ohledu na mleko…
Pokud male nestaci, dala bych spise zeleninu, nez um.
přesně jak píše teredes, to že se dělají zeleninové skleničky pro 4m deti neznamena ze je to pro ne to nejlepší, samozřejmě pokud prckovi uz UM nestačí tak mu zkus nabídnout na oběd zeleninku a za mesíc třeba kašičku
Znám holčičku která byla do 7m na UM uplně v pohodě, prostě ji to stačilo
příkrm se doporučuje pokud diteti nestaci 1000ml UM za den
freeonit píše:
přesně jak píše teredes, to že se dělají zeleninové skleničky pro 4m deti neznamena ze je to pro ne to nejlepší, samozřejmě pokud prckovi uz UM nestačí tak mu zkus nabídnout na oběd zeleninku a za mesíc třeba kašičkuZnám holčičku která byla do 7m na UM uplně v pohodě, prostě ji to stačilo
to já znám chlapečka
, toho mýho. Malej byl na UM, příkrmy odmítal, dostával pár lžiček denně a dost, začal je tolerovat až tak kolem 8m.
MMartina1 píše:freeonit píše:to já znám chlapečka
přesně jak píše teredes, to že se dělají zeleninové skleničky pro 4m deti neznamena ze je to pro ne to nejlepší, samozřejmě pokud prckovi uz UM nestačí tak mu zkus nabídnout na oběd zeleninku a za mesíc třeba kašičkuZnám holčičku která byla do 7m na UM uplně v pohodě, prostě ji to stačilo
![]()
, toho mýho. Malej byl na UM, příkrmy odmítal, dostával pár lžiček denně a dost, začal je tolerovat až tak kolem 8m.
No vidis, a jakej je z neho urcite zdravej rošták
já prostě nechápu ty maminky ktery se asi nudi ze musi do tech malich deti cpat sklenicky nebo kaše uz od 4m ![]()
Ahojky, já začínala s příkrmy taky brzy, něco kolem 4,5m. Prostě mu už UM nestačilo, rozhodně jsem se nenudila, krmení z lahvičky bylo pro mě pohodlnějšín
. Záleží také podle toho, co si kdo z toho všeho doporučovaného vezme. Mě zase volal táta, že dle nejnovějších studií je nejlepší začít co nejdříve, prý děti lépe reagují na možné alergeny…a lépe si zvykají. Záleží na dítku, někomu stačí výlučné kojení 6 měsíců i déle, někomu ne. Náš prcek je teda tasemnice, sní všechno a bez problémů.
ta studie by me opravdu zajímala, nemas link? A bohuzel takove matky existuji co zkousi 3 mesicnim deckum dat pribinaka a pak jeste frajerky reknou ze ho to nezabije
A jak rikam je opravdu rozdil jestli diteti mleko staci a nebo ne.. nekdo proste rekne HA jsou mu 4 mesice delaji se sklenicky zacnu krmit..
Táta na to koukal někde v televizi, je to už déle. Je to jen příklad, internet je stejně plný různých názorů. Záleží jen k čemu se přikloníme. Já právě dost přemýšlela, jestli začít s příkrmem dřív, jestli mu to neuškodí…i když mu UM už nestačilo. Tak jsem s tím prostě začala (samozřejmě se zeleninkou, pribinaka bych mu nedala ani teď) a byl mnohem spokojenější, baštil celé malé skleničky hned. Nemusela jsem se trápit a zkoušet zvyšovat počet lžiček (dělala jsem to jen dva dny, abych zjistila možnou alergickou reakci. Každé dítko je jiné, nám to takhle vyhovalo. Ale máš pravdu, taky nechápu maminy, co jim je jedno, jestli prckům nezatěžují trávení…
Romcoch, já bych do té zeleninky šla…
Když ještě kojíš, tak bych zkusila to UM a příkrmy až od 6.měsíce. Pokud by to UM nechtěla, tak asi rovnou ty příkrmy.
Jinak náš kluk byl taky na UM a pediatr nám řekl, at mu od toho 4.měsíce začneme dávat zeleninové příkrmy. Začala jsem postupně mrkví, pak brambor, květák atd. Od 5.měsíce jsme začali zkoušet i ovocné příkrmy.
Ještě jedna zkušenost…Známá takhle přikrmovala UM, nestačilo jí mlíčko. Malej jí pak často zvracel, tak přešla plně na UM, pak se to spravilo. Některé děti si dlouho zvykají na jiné mléko. U nás to trvalo dva týdny, než si zvykl na UM a dost blinkal.
freeonit píše:
ta studie by me opravdu zajímala, nemas link? A bohuzel takove matky existuji co zkousi 3 mesicnim deckum dat pribinaka a pak jeste frajerky reknou ze ho to nezabijeA jak rikam je opravdu rozdil jestli diteti mleko staci a nebo ne.. nekdo proste rekne HA jsou mu 4 mesice delaji se sklenicky zacnu krmit..
Freeonit to je take podle WHO, take jsem to cetla, mela jsem ulozene a ted nemuzu najit. Vyzkum se tykal alergenu, predevsim lepku, ktery je dobre zacit zavadet mezi 4.-7. mesicem. Z alergologickeho hlediska spis driv, ale z ohledu fyziologie (nezraly zazivaci trakt) zase spis pozdeji. Jako obecne doporuceni dle WHO vyplynulo, ze pokud nejsou jine duvody, tak s prikrmy zacit v 6ti mesicich a po zavedeni prvniho prikrmu pridat lepek a dalsi alergeny. Pokud z nejakeho duvodu zacinas s prikrmy driv, tak muzes s alergeny zacit take a je to jen ku prospechu veci.
Moje dite kuprikladu prikrmy v podstate odmitalo do 8mi mesicu, byla kojena a sem tam si dala par lzicek neceho. Ted ji je 9 mesicu, basti jen obed, snidani a veceri moc neda, svaciny jsou zatim sci-fi
, ale lepek davam, ruzne ovoce take.
Ale jak si napsala.. mezi 4.-7. mesicem, tudíž klidne v 6. no ale nejsou snad jidla pro tak male deti prirozene bezlepková?? ![]()