Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
takovou věc bych nedávala jako dárek k Vánocům, ale normálně se domluvila že to koupíme před sezónou.
@Anonymní píše:
Včera jsme se s manželem dost nepohodli a já nad tím pořád přemýšlím. Nějak se nedokážu rozhodnout, zda je problém na mé nebo jeho straně.
Samozřejmě už řešíme Vánoce a já jsem mu ukázala, co bych chtěla. Ta věc stojí asi 3800 korun a nesloužila by jen mě, ale užitek bychom z ní měli všichni. Nicméně mi vyčetl, jestli jsem se nezblaznila s takto drahým dárkem a tvářil se, jako bych ho chtěla sedrit z kůže.
Je pravda, že uz mi koupil dve kuchařky, celkem za 600 korun. Ty jsem si prala uz driv. Takze celkem by za to dal 4400 korun. Takto drahé dárky si běžně nedáváme, to je pravda. To by bylo poprvé po 17 letech, co jsme spolu. Souhlasíme s tím oba, nepotřebujeme se zahlcovat bezne dary za desetitisíce. Většinou se dárky ode mě pohybují v ceně mezi dvěma až třemi tisíci, u něj jak kdy. Někdy méně někdy stejně.
Ale na druhou stranu si nedávno jen tak pro radost koupil věc za 33 tisíc. Jasný, jsou to peníze, které vydělal a já jsem na MD. Nemám nic proti tomu, že si po strašně dlouhé době udělal radost drahým dárkem. Ale vydělal si na to i diky mě. Já se tady starám o domácnost, děti, o něj. Celé léto v podstatě nebyl doma, dělal do noci, vetsinu víkendů. Teď na podzim se vrací hodinu před tím než jdou děti spát, většinu víkendů byl opět v práci. Takže já toho mám na hrbu taky dost. A říkala jsem si, že bych si možná takovou malou odměnu taky zasloužila.
Abych byla přesná. Samozřejmě kupuje teď víc věcí do domácnosti i dětem, protože rodicak fakt není žádná sláva. A to mi taky predhodil. Že prý už platí všechno. Není to tak, podílím se, co to jde a sama pro sebe si takřka vůbec nic nekupuju.
Vždy, teď a i když jsem studovala, jsem se snažila nešetřil na dárek, který si přál, treba to jen zminil, ze by si to jednou rad koupil. A i když byl dražší, třeba přes 2 tisíce - pro studenta docela dost, tak jsem vždy raději utrhla od huby sobě, abych mu udělala radost.
A ještě jedno doplnění. Vydělává plus mínus prumerne, sni ne malo ani ne sto tisic.
Mně je z toho prostě smutno, protože za prvé že mě udělal neskromnou pijavici a za druhé, že mu prostě nejde o to, aby mi udělal radost, ale prostě jen o to, aby to nestalo moc. A teď prostě nevím, kdo z nás udělal větší botu…
On nevěděl, že když budeš doma na rodičáku, tak bude velká placení na něm? Že ti to teď vyčítá? Ty si nesmíš přát dražší dárek, zatím co on si dopřeje? Co to je za věc, co bys chtěla? Tak si jí kup sama, a je to. Přece se nebudeš doprošovat. On se tě evidentně taky neptal, když si dělal radost sobě.
Když se chceme překvapit, máme limit 2000. Když nevíme, dáme si to v obálce (stejně máme jeden účet a oba přístup do smartbanky, tak prostě vidím, že tam platil tohle a pak vybral tolik). Já mám narozky v pondělí, muž měl před 14 dny. Objednal si kolečka a ložiska na skate, já jsem to hrdinně zaplatila (ze společného účtu
). Já jsem si koupila bundu (hodně nad limit
) a prostě jsme řekli, že to teda bylo k narozkám. Aby to mělo aspoň nějakou nálepku. Na tvém místě bych si tu věc koupila klidně dvakrát a jemu dala pod stromeček svou novou pracovní smlouvu na pozici chůva/hodpodyně. Když on vydělává do noci na svoje věci, tak ty taky
@Anonymní píše:
Spotřebič to není. Není to věc nezbytná, to by problém koupit neměl. U mě jde o věc, která nám - predevsim detem - zajistí v létě čistější vodu v bazénu. U něj jde o věc, která mu zpříjemňuje výkon jeho koníčku. Taky to ale není nezbytnost.Na jednu stranu si říkám, jestli prostě nechce utrácet, protože energie atd. Navíc bych chtěla, abychom příští rok jeli konečně po deseti letech k moři. A má nám přijít stolař udělat knihovnu a nějaké police. Tak asi má strach, abychom to vše utahli. Ale na druhou stranu už při vědomí tohoto si tu věc koupil. On argumentuje tom, že poprvé v životě si koupil něco, co je tak drahé. V podstatě to staví tak, jako bych mu to vyčítala. Ale ne, nevycitam. Jen nechápu proč ten rozdíl mezi mnou a jím.
Každopádně tu věc po něm už stejně nechci, vzpomínka na toto by mi jen zkazila náladu u stromecku. Jen mě zajímalo, kdo přestřelilz nezaujatych pohledu.
Vážně to nevíš? Proč si takovou věc přeješ pod stromek, a normálně si jí nekoupíš, když je potřeba? A ještě to zaobaluješ do toho, že z toho bude mít užitek celá rodina.
Pokud si přeješ k vánocům věc, kterou chceš jen pro sebe, tak by ti jí měl manžel koupit bez ohledu na to, jestli si myslí, že je to nepotřebná kravina. Pokud ale argumentuješ tím, že to poslouží celé rodině, má už dle mého manžel právo se k tomu vyjádřit a případně argumentovat, proč tu věc nepotřebujete a proč jsou to podle něj vyhozené peníze.
Jinak obecně, jste manželé, a pokud si ty sama chceš koupit něco pro sebe, tak jako si koupil tvůj manžel, máš na to stejné právo jako on.
Prestrelil samozrejme on. A evidentne jeho pristup k tobe/penezum neni normalni. Jinak kryt na bazen nepovazuji za darek a uz vubec ne drahy.
Limit na darky nemame, vetsinou si navzajem davame darky kolem 10 tisic (ciste osobni). Jo, jsem na RD a koupim si/nam kdy chci a co chci.
@Anonymní píše:![]()
![]()
![]()
nee, není to filtr, je to takový speciální kryt nad bazén. Máme ho pod stromem, furt plno listí a bince, vybrat to nejde, pořádně prefiltrovat taky ne. Prostě je to takový stan nebo jak to říct. Mně se to líbí, on to považuje za blbost. Tak asi tak.
Holky, muze se vam to zdat divny, ale je to prostě něco, co by mi fakt udělalo radost, úplně to tam vidím. Loni jsem dostala náušnice. Taky proto, že jsem je potřebovala. A pěkný. Každého potěší něco jiného. Já nepotrebuju 15 parfému, 20 řetízků, každý rok nový mobil atd. Ale na druhou stranu vysavač apod. bych pod strojkem najít nechtěla. Každém to máme jinak.@bjetuschka ale hovnajs trpitelky. Jen proto, že chci kryt na bazén? Vůbec.
Manžel občas takhle prudí, když ma pocit, že jsme na tom zrovna finančně blbě a je potřeba neutracet za v tu chvíli nepotřebné věci..
My si obvykle taky nedáváme pod stromkem moc velké dary, pro nás dospělé klidně do tisícovky maximálně, spíš abychom pod stromkem něco pro radost měli. Ale zas ne nějakou blbost, dáky pro dárky. Na drhou stranu, pokud tak od září října narazím na něco, co by mně osobně udělalo velkou radost, nepotřebuji to akutně a nestojí to pár korun, klidně to manželovi podám jako tip na dárek pod stromeček. Bez výjimky je rád, že má něco, o čem ví, že udělá manželce velkou radost. Loni jsem si vymyslela IPL epilátor, měla jsem nabídku na vlkou slevu, ale i tak stál pomalu 5000, což je nad náš běžný dárkový rozpočet. Ale ten rozpočet nemáme proto, že bychom si víc nemohli dovolit, ale že nějak nemáme potřebu zahrnovat se darama za desetitisíce. A většinou, když je něco dražšího potřeba během roku, tak si to prostě koupíme jen tak. Přijít s dárkem za 3800 bez ohledu na to, zda by děla radost jenom mně nebo i zbytku rodiny, tak poděkuje za tip a začne to shánět. A neočekává na oplátku, že já na něj svůj letošní rozpočet taky navýším.
Trvala bych na dárku za 33 tisíc. Peníze jsou v manželství společné. Ať si hodí mokrý hadr na hlavu. Škrt jeden.
![]()
![]()
nee, není to filtr, je to takový speciální kryt nad bazén. Máme ho pod stromem, furt plno listí a bince, vybrat to nejde, pořádně prefiltrovat taky ne. Prostě je to takový stan nebo jak to říct. Mně se to líbí, on to považuje za blbost. Tak asi tak.
Holky, muze se vam to zdat divny, ale je to prostě něco, co by mi fakt udělalo radost, úplně to tam vidím. Loni jsem dostala náušnice. Taky proto, že jsem je potřebovala. A pěkný. Každého potěší něco jiného. Já nepotrebuju 15 parfému, 20 řetízků, každý rok nový mobil atd. Ale na druhou stranu vysavač apod. bych pod strojkem najít nechtěla. Každém to máme jinak.@bjetuschka ale hovnajs trpitelky. Jen proto, že chci kryt na bazén? Vůbec.
zastřešení, my máme jako skutečné, ne tenhle stan a jako jo jo jo jo jo, taky máme bazén pod stromem, strašný to bylo, se zastřešením jako pohádka, takže ano, úplně chápu. Hele víš co, já bych si to normálně koupila, a řekla mu, že on 33000, ty 3800. On vydělá 40000 ty máš rodičák 10000, 4×méně a jeho nákup úplně mimo Vánoce jen tak je 10× dražší. Takže tak. A víc bych nediskutovala, neptala se, neprosila, prostě koupla a oznámila.
@Anonymní píše:
@unuděná asi bych to nenazvala schválila, to mi přijde takové divné slovo. Ale jo, vedela jsem to predem a nic jsem proti tomu neměla.
Myslím, že je celkem jedno, jak to máme doma obecně s penězi. Každá rodina to má podle sebe. Ale ok. Máme účty zvlášť. Já k jeho znám heslo. Ale bez jeho vědomí tam nechodím, bylo by mi to dost proti srsti.
Takže nemáš přístup ke společným penězům. Ty se mu staráš o jeho děti. Přišla jsi kvůli tomu o většinu výplaty, sníží se ti důchod, nemůžeš postupovat v práci a ještě utrácíš rodičák za věci do domácnosti, zatímco páneček si kupuje hračky za 30 tisíc a už vidím, jak se ten tvůj exemplář stará o svoji polovinu domácích prací
Vy to nemáte doma „podle sebe“. Máte to podle něj. A jen tak pro doplnění, co tvoje koníčky, zaberou alespoň 1/10 času (a peněz) jako jeho? Tipuji že dost těžko ![]()
@Janča6 píše:
Ja to mam nez vetsina. K Vanocum, narozeninam apod. nechci nikdy nic, jako fakt nic. Mame s manzelem takovou dohodu, ze si nic nedavame. On je rad, ze pro me nemusi nic vymyslet a stresovat se s tim, ja jsem rada, ze se nemusim stresovat darkem pro nej. Vzdyt ja sama bych nevedela, co bych chtela za darek. Bohate nam staci vymysleni darku pro deti.Oba mame nastaveni, ze kdyz neco potrebujeme, tak si to koupime, at je leden, kveten nebo rijen, necekame na zadnou specialni prilezitost. A kupovat zbytecnosti jen proto, ze se blizi nejake datum, kdy se maji predavat darky, to fakt ne.
Kdybych chtela kryt na bazen, tak to manzelovi normalne reknu. Pobavili bychom se o tom, zkoukli alternativy, nejake recenze. Pak bychom se spolecne rozhodli. Taky by to bylo z “manzelovych” penez. Pokud by v tom krytu videl smysl (nepovazoval by to za zbytecny krak do baraku), nemel by problem ho koupit. A jeho utraceni za konicky by v tom nehralo zadnou roli.
víš, co mně přijde divné? Že ty bys chtěla kryt, ano, kryt na bazén pod stromem, zvláště chodí-li muž domů celé léto v sedm večer, tak ten bazén rozhodně nečistí, je to na té ženě, je smysluplný, ale i kdyby nebyl, kdybys moc chtěla k bazénu svítící plavací světýlka, že by ti udělaly radost, tak co to jako je, že kdyby usoudil, že v tom je smysll a neviděl by to jako krám, tak pak by to teprve koupil? A kdyby usoudil, že je to krám, že to není poteba, protože ty přeci můžeš denně běhat se síťkou a čistit a čistit, tak přestože bys to chtěla, on by usoudil, že ne, tak prostě ne? Tohle je jako normální?
@ugluk přesně takto nějak jsme to vždy měli taky. I s temi tipy. Já to brala tak, že chci hlavně udělat radost. Proto mě ten včerejšek tak zaskočil. Nejdřív ta jeho reakce a pak to, když jsem přemýšlela, jestli teda, když jsme běžné skromni nebo skromnější, jsem to tentokrát neprepiskla. V kontextu všeho jsem cítila, že ne, ale když to postavil, jak to postavil, chtěla jsem právě znát názor ostatních.
@Thomassss píše:
Pokud si přeješ k vánocům věc, kterou chceš jen pro sebe, tak by ti jí měl manžel koupit bez ohledu na to, jestli si myslí, že je to nepotřebná kravina. Pokud ale argumentuješ tím, že to poslouží celé rodině, má už dle mého manžel právo se k tomu vyjádřit a případně argumentovat, proč tu věc nepotřebujete a proč jsou to podle něj vyhozené peníze.
Jinak obecně, jste manželé, a pokud si ty sama chceš koupit něco pro sebe, tak jako si koupil tvůj manžel, máš na to stejné právo jako on.
víš, argumentovat jako o nepotřebné věci můžeš ve chvíli, kdy se tedy zapojuješ do práce, která bez té věci vzniká. Vzhledem k tomu, že psala, že celé léto se o všechno starala, on byl denně do večera pryč a jí by to ulehčilo práci s čištěním bazénu, tak je evidentní, že ten bazén čistí ona. A ono je to docela práce, denně, furt dokola a zbytečná, páč to vyřešíš za pár tisícovek u nich. Takže jaké vyjadřování a argumentování? Bych mu řekla fajn, nechceš, tak příští sezonu je čístění na tobě, než pojedeš do práce, tak si přivstaneš, vyčistíš, aby se děti mohly přes den koupat, večer zase vyčistíš, a ráno zase. Pak nepotřebujeme zastřešení. Už ho vidím, jak je nadšen
![]()
![]()
To je snad věc pro všechny
Zvláštní že z sebe utratí tisíce a to je ok, ale na vlastní manželce bude šetřit
A pokud jde o finance tak hlavně že pro sebe si koupí co chce, na sobě asi šetřit nechce ![]()