Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@mado píše:
Nebo cigára a drogy.
Dámy zapomněly jste na Coca Colu. ![]()
@topazio píše:
Toto tvrdí jen vykojené Lesany.
Vykojené lesany z WHO ![]()
„Breastfed children perform better on intelligence tests, are less likely to be overweight or obese and less prone to diabetes later in life. Women who breastfeed also have a reduced risk of breast and ovarian cancers. “
"WHO and UNICEF recommend that children initiate breastfeeding within the first hour of birth and be exclusively breastfed for the first 6 months of life – meaning no other foods or liquids are provided, including water.
Infants should be breastfed on demand – that is as often as the child wants, day and night. No bottles, teats or pacifiers should be used.
From the age of 6 months, children should begin eating safe and adequate complementary foods while continuing to breastfeed for up to two years of age or beyond."
@MamkaDouDou píše:
Vykojené lesany z WHO![]()
„Breastfed children perform better on intelligence tests, are less likely to be overweight or obese and less prone to diabetes later in life. Women who breastfeed also have a reduced risk of breast and ovarian cancers. “
"WHO and UNICEF recommend that children initiate breastfeeding within the first hour of birth and be exclusively breastfed for the first 6 months of life – meaning no other foods or liquids are provided, including water.
Infants should be breastfed on demand – that is as often as the child wants, day and night. No bottles, teats or pacifiers should be used.
From the age of 6 months, children should begin eating safe and adequate complementary foods while continuing to breastfeed for up to two years of age or beyond."
Umíš psát i sama za sebe?
Asi ne. Musí ti pomáhat strýček Google.
![]()
@MamkaDouDou píše:
Vykojené lesany z WHO![]()
No ale sama tam snáď vidíš, že „should be breastfed on demand“ sa týka kojencov, nie akéhokoľvek ešte neodstaveneho dieťaťa.
Ale inak who naozaj je silne biased v prospech kojenia a úplne nerozlišuje medzi kojenim v rôznych prostrediach. Je dosť rozdiel, či ide o dieťa bez prístupu k rozumnemu jedlu a pitnej vode alebo o dieťa ktoré má prístup k bezpečnej a plnohodnotnej strave. Toto napríklad je častý faul u tunajších propagatorov kojenia, vytiahnu štúdiu z Ugandy a na nej robia závery o vplyvoch na európske dieťa.
@topazio píše:
Umíš psát i sama za sebe?Asi ne. Musí ti pomáhat strýček Google.
![]()
A co mám psát za sebe? Lži a domněnky o kojení jako vy?
@Bramborova píše:
Za mne je v tomto příběhu strašné rozhodnutí soudu.
Ani jedno z mých třech dětí by v roce nezvládlo být beze mne šest hodin. Otec našich dětí je s námi neustále v kontaktu ( pracuje z domu), je hodně aktivní táta. A stejně kolem roku dětí akurát nastal čas, abych se mohla vzdálit tak na maximálně tři hodiny jednou týdně. Rozhodně nehrozilo, aby s mými dětmi mohl být někdo jiný, než koho vídají každodenně. Když si babička vynutila ( nedočkavá u prvního dítěte), to pak následovalo množství ubrečených hodin, probdělých nocí a výrazné zvýšení separační úzkosti.
Ve dvou letech mých dětí už konečně byly schopné strávit beze mne šest hodin, ale určitě ne třikrát týdně. A toto v tomto případu to chtěl soud po Bertíkovi už v roce.
Strávit beze mne noc, to u mých dětí přišlo na řadu ještě mnohem později.Ne všechny děti jsou stejné jako mé děti.
Ale všechny si jsou více méně podobné. Každé potřebuje primárního pečovatele nablízku. A každé potřebuje mámu i tátu.
Každé dítě potřebuje, aby soud rozhodoval hlavně v jeho zájmu, ne v zájmu emočně nezralých rodičů.A prostě až do této doby jsem si myslela, že žijeme v krajině, kde soudy rozhodují v zájmu dětí a ne v zájmu rodičů.
Za mne otec, který má enormný zájem o své dítě, zvládne trávit s dítětem několikrát týdně čas i v přítomnosti matky, kterou nesnáší. Aby o pár měsíců na to mohl s ním být sám ( ale ne na šest hodin)!!! Kolem dvou let dítěte, v případě hodně angažovaného otce, který si před tím nacházel čas několikrát týdně, nastává doba, aby spolu mohli být šest hodin v kuse. Ale nenastává čas na střídavou péči!
To přece neznamená omezování práv otce, jenom ohled na vývojové potřeby dítěte. Kolem třech čtyřech let pro mně nastává doba, kdy dítě zvládne strávit dva víkendy v měsíci bez primárního pečovatele a několik dalších schůzek za týden. A možná jen o rok dva později je čas na střídavou péči, ale pořád tak, aby bylo jasné, kde má dítě hlavní domov.Neumím si představit, jak bych měla roční dítě připravit, aby to ve dvou letech bylo schopné.
Je smutné, když děti mají za rodiče mají emočně nezralé jedince, kteří si přes dítě řeší vlastní spory. Když oba myslí jen na svůj zájem a ne na zájem dítěte. Když oba evidentně lžou a používají na boj soudy.
Ale proč ani soudům nejde o zájem dítěte?
Kdyby mi chtěl někdo brát dítě v jeho roce na šest hodin, budu rozhodnutí soudu mařit a bojovat jak lvice. Budu hysterická - a ani nemusím být emočně nezralá. Jen prostě mi příroda, tak jak většině žen, pomocí hormonů zařídila, že jsem s dítětem jedna jednotka a nevzdalujeme se od sebe. Příroda to tak zařídila ne proto, že matka to potřebuje, ale že dítě to potřebuje - mít u sebe pevně připoutaného primárního pečovatele.
Kdyby se mi stalo, že se můj muž zakouká jinde a odejde s jinou ženou, umím si představit, že nás nejstarší šestiletý kluk by chtěl mít hlavní domov u táty. Obrečela bych to, ale pustila bych ho - a byla připravena mít to přesně tak, jak to potřebuje náš syn. Zvládla bych dávat muži čtyřletou dcerku na dva prodloužené víkendy v měsíci plus několik odpolední. Ale kdyby si chtěl vzít nejmladší téměř dvouletou dcerku na noc, strašné bych vyváděla. A klidně bych se poprala i s policajty. A nemyslím, že bych měla vinu já, ale soud.
Naprosto souhlasim a popis toho, co zvladne kdy dite, uplne sedi na moje dve deti. Vsichni mluvi o kojeni dvouletaka. A unika jim, ze rozsudek soudu daval Bertika otci, kteryho neznal, na sest hodin v roce. Ted uz se neresi kojeni, ale to, ze matka aktualne dite ani nevidi.
A plus taky nase zakony - jak je mozne priklepnout mimino otci, kteryho nezna, na x hodin. Bez predchoziho asistovaneho styku. Ten by mel byt povinny.
@Borrealis píše:
porouchaná sebehodnotane toho dítěte, samozřejmě ne, té matky
a tak má aelspon něco, čeho se může držet a připadat si užitečná, kojí čtyřleté dítě, v noci nespí, protože neustále kojí, není schopna stanovit dítěti žádné hranice, hroutí se, je psychicky naprosto na dně, nevyspalá, úzkostná, s kaput imunitou
ale přesto nadále nespí a imrvére kojí, čtyřletého, čtyřletej je na ní totálně závislý a tak má ona pocit, že " k něčemu je "
případ přímo z mé praxe, ta paní nebyla schopna ani ochotna nic jiného slyšet, než jen litování
a čekala chválu, jaká je hrdinka, až k sebezničení " spím jen dvě - tři hodiny "
psycholog, psychoterapie, hledání a obnovení sebehodnoty
těžká dřina, navíc když to nikdo neocení
naprosto jsem jí chápala, ale nešlo jí nijak pomoct, byla jak teflon, vše sklouzlo a pryč
mmch nakonec to skončilo zhroucením a pobytem na psychiatrii / žádná psychosa, v podstatě jen exhausce a léta neřešené úzkosti /
To je fajn, že se jeden případ dá takhle snadno zobecnit na všechny kojící matky děti nad určitý věk ![]()
@Zmatka píše:
Naprosto souhlasim a popis toho, co zvladne kdy dite, uplne sedi na moje dve deti. Vsichni mluvi o kojeni dvouletaka. A unika jim, ze rozsudek soudu daval Bertika otci, kteryho neznal, na sest hodin v roce. Ted uz se neresi kojeni, ale to, ze matka aktualne dite ani nevidi.A plus taky nase zakony - jak je mozne priklepnout mimino otci, kteryho nezna, na x hodin. Bez predchoziho asistovaneho styku. Ten by mel byt povinny.
Matka vynaložila veškeré úsilí, aby zabránila kontaktu. Předtím ho zas neviděl otec.
@MamkaDouDou píše:
A to rozporuju jak? Jasně říkám, že když jsou rozumní rodiče, jde skloubit péči obou i kojení. Jenže tady rozumní rodiče nejsou, ani jeden.
Ano a proto musí byt cetnost kojeni, na kterou ho takto navykla matka, omezena nešetrne k dítěti.
Nás přednášející na sociologii vždycky říkal, že je lež, velká lez a statistika.
@jkra píše:
Celý to je nešťastny a měl by s nimi někdo pracovat.
Souhlasim. Proc se nespolupracuje s psychology, odborniky? Ti prece mohou rict a posoudit, na co je dite zrale. Kazde dite je jine a snad umi odbornik posoudit, jestli je rocni Bertik pripraveny na sest hodin mimo domov, nebo jak ho pripraviz, aby nebyl traumatizovany. Soud si mohl predvolat odborniky, zapojit je…nic z toho neprobehlo.
@Zmatka píše:
Naprosto souhlasim a popis toho, co zvladne kdy dite, uplne sedi na moje dve deti. Vsichni mluvi o kojeni dvouletaka. A unika jim, ze rozsudek soudu daval Bertika otci, kteryho neznal, na sest hodin v roce. Ted uz se neresi kojeni, ale to, ze matka aktualne dite ani nevidi.A plus taky nase zakony - jak je mozne priklepnout mimino otci, kteryho nezna, na x hodin. Bez predchoziho asistovaneho styku. Ten by mel byt povinny.
Ale úplně pomíjíš příčinu a následek, když se teda ženské podaří zrušit vztah s otcem dítěte, tak už nemá právo ho vidět? To přece nedává smysl.
@terien píše:
Jasně a bradavky samočistícíto jsem se tu taky dočetla od kojící matky, co se nemyla
Prosim, mohly by se tu uz prestat vyjadrovat ohledne kojeni zeny, ktere nejspis nikdy nekojily, nebo max. pul roku? A siri tu nesmysly, jakoze kojeni nici zuby, co uz se davno vyvratily vyzkumy? Naopak kojeni pred kazy chrani.
@deMerteuil píše:
Vtipný, jak tady spousta lidí ví, jestli cizí dítě potřebuje, nebo nepotrebuje ve 2,5 letech kojení… Moje dcera má 2,5 a kojí se mnohokrát denně, zvlášť ji to pomáhá zvládat náročný situace. V roce, dokonce ani ve dvou letech jsem od ní na víc než 5 hodin neodcházela, a to byla po tu dobu s otcem, se kterým taky od narození žije… Už mohu třeba jeden celý den odejít do práce, ale rozhodně ne každý, pokud chci, aby dcera byla celkově v pohodě… Takže mně přijde normální, že dítě má v tomto věku téměř neomezený přístup k primární pečující osobě, což je v našem i jejich případě matka
tvoje dite ma evidentne hlubsi problem… nebo ty, protoze to normalni fakt neni
@Borrealis píše:
Okresní soud v Benešově nakonec v červenci 2023 svěřil Bertíka do péče otce. Soudkyně Kerlová v odůvodnění uvedla, že „…po celou dobu řízení matka prokázala, že není ochotná respektovat otce jako druhého rodiče a vychovatele jejich společného syna. Za této situace soud dospěl k závěru, že lepším vychovatelem pro nezletilého bude otec. Že má lepší výchovné předpoklady a především schopnost a ochotu dohodnout se s druhým rodičem o tom, jak výchova bude probíhat…“Matka nepředala syna otci ani na základě předběžně vykonatelného rozsudku.
Schovávala se s ním a muselo po nich být vyhlášeno celostátní pátrání. K předání došlo až minulý týden za asistence policie a za hysterického výstupu matky (viz video). Bertík i otec byli v klidu.
to video sem dávat nebudu, matka je hysterická manipulátorka, jestli to má v hlavě v pořádku, nebo ne, to už by zjistil psychiatr…ale na tom videu je docela dobře vidět, kdo je v klidu a kdo se projevuje jako mešuge
je dobře že soud zarazil používání kojení jako „zbraně“ proti předávání otci, kojení velkého dítěte, které už samozřejmě kojit imrvére dávno nepotřebuje
celé to "nezbytné kojení " a divadélko kolem něj je jen a jen o matce a její manipulaci
a ne, mateřské mléko nic „protektivního na zuby“ neobsahuje, nechat dvouleté dítě celou noc pocucávat mléko, lhostejno zda mateřské, jeho zubům nic dobrého nepřináší
že má v sobě "ochranné látky na zuby " je výmysl, na zuby fakt žádné ochranné látky nemá a plné fluoridu taky není, zuby vyčistit samozřejmě taky neumí
ony ty kojící fanatičky zhusta už nevědí co by si vymyslely
mmch aktuálně zde máme generaci teenagerů, zápolící s velkými psychickými problémy, dětští psychiatři a psychologové nestíhají a nejsou kapacity, je toho strašně moc, dětí s psych. problémy
je to generace dětí, která už byla kojena hodně a dlouho, a dle představ laktačních fanatiček by měla být na tom psychicky i imunitně nejlépe za posledních asi tak…100 let
a vono nějak ne a ne……nějak jim to neštymuje
Promin, ale jak hodne dlouho byli ti teenageri asi kojeni? Prej po pul roce koji plne tak max. 20% zen, ani ne. Driv mnohem mene. Spojovat to s kojenim je trapne. Detem ublizil vic covid, izolace a stoupajici naroky.
Ja hlavne nechapu, jak nekdo muze o te zene prohlasit, ze je „hystericla krav…“ Jeste k tomu jina zenska. Nejsilnejsi vyrazy tady maji evidentne zastankyne otce.
@Zmatka píše:
Naprosto souhlasim a popis toho, co zvladne kdy dite, uplne sedi na moje dve deti. Vsichni mluvi o kojeni dvouletaka. A unika jim, ze rozsudek soudu daval Bertika otci, kteryho neznal, na sest hodin v roce.Ted uz se neresi kojeni, ale to, ze matka aktualne dite ani nevidi.A plus taky nase zakony - jak je mozne priklepnout mimino otci, kteryho nezna, na x hodin. Bez predchoziho asistovaneho styku. Ten by mel byt povinny.
Šest hodin třikrát v týdnu s vlastním otcem je naprosto přiměřená doba.
Samozřejmě se to dalo (a mělo) udělat lépe - zajistit všemi prostředky, aby to šlo postupně a „na zvykačku“ - ale bohužel, stalo se to takto (a ty ani nikdo z nás fakt nejsme v pozici, kdy bychom mohli posoudit, čí vina na tom byla větší).
Pokud jsi v pozici matky, tak se nad tím můžeš klidně rozčilovat (a snažit se to příslušnými právními prostředky rozporovat) - pokud máš ale skutečně na prvním místě zájem vašeho společného dítěte, tak už v tu chvíli začneš napínat všechny síly k tomu, abys mu to usnadnila (kdyby to rozporování nedopadlo). Nebudeš ho na sebe ještě víc připoutávat, kojit ještě o to častěji (abys dokázala, že je dítě neodlučitelné) a spoléhat se na to, že ONO SE něco třeba změní. Když se to náhodou změní, bude to skvělé - když ne, musíš být připravena a mít připravené i to dítě.
Jenomže tato matka má bohužel v žebříčku hodnot na prvním místě ne zájem dítěte (i když to se vší vehemencí hystericky vykřikuje), ale co nejvíce poškodit a vytrestat jeho otce. Ten sice není o moc lepší, o to nic - jak jsem psala, jsou to dva psychicky labilní šašci, jejichž chování by mělo regulérně podléhat trestům - ale medializovat matku jako ubohou oběť je zcela mimo mísu.