Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@welovefashion píše:
A jsi si 100% jistý, že to obvinění je falešné? Říkám na začátku, že nejsem na 100% na její straně, ale že bych pochopila, proč ho nechce předat bez dozoru, pokud si myslí, že je zneužívaný a to vyšetřování bylo odloženo, ne uzavřeno, co jsem četla, to je dost podstatný rozdíl…Já osobně si myslím, že do té doby naprosto psychicky zdravý jedinec se může pod tíhou nátlaku, výhrůžky a nespravedlivých obvinění zhroutit a skončit na psychiatrii, to jen na okraj k té druhé matce, ženy jsou daleko víc emocionální…
Myslím, že tento otec je sebestředný hajzl, což teda není samozřejmě důvod, aby nemohl své dítě vídat…ale měla bych tím trochu pochopení pro Báry hysterické jednání…a ona mu netakazovala styk, jen chtěla bezpečí pro syna…
Odloženo/uloženo, protože to řešila Policie a nic se nestalo…
mě zase přijde, že Bára je sebestředná kráva
, která uvádí, že všichni se spolčili proti ní. To tak u psychicky nemocných lidí bývá.
@terien píše:
Takže ji učíš, že pri stresu pomáhá zaplácnout si žaludekto ji do budoucna hodně pomůže
Ano, pomůže. Nenechá zaplavit její tělo stresovými hormony, které zatěžují všechny orgány.
@MamkaDouDou píše:
Ano, pomůže. Nenechá zaplavit její tělo stresovými hormony, které zatěžují všechny orgány.
A v pubertě to vymění za čokoládu a hranolky ![]()
@deMerteuil píše:
Vtipný, jak tady spousta lidí ví, jestli cizí dítě potřebuje, nebo nepotrebuje ve 2,5 letech kojení… Moje dcera má 2,5 a kojí se mnohokrát denně, zvlášť ji to pomáhá zvládat náročný situace. V roce, dokonce ani ve dvou letech jsem od ní na víc než 5 hodin neodcházela, a to byla po tu dobu s otcem, se kterým taky od narození žije… Už mohu třeba jeden celý den odejít do práce, ale rozhodně ne každý, pokud chci, aby dcera byla celkově v pohodě… Takže mně přijde normální, že dítě má v tomto věku téměř neomezený přístup k primární pečující osobě, což je v našem i jejich případě matka
Takto to bohužel funguje pouze v úplných rodinách, že si může dítě rozhodnout o samoodstavu - tam, kde se rodina rozpadne, se té situaci musejí přizpůsobit VŠICHNI, včetně dítěte. Všichni na tom nějakým způsobem tratí, všichni se musejí něčeho vzdát, něco strpět - jak dospělí, tak děti (i když ty bohužel nezaviněně). Děti z toho nemají rozum - ale dospělí by ho mít měli… a je jejich morální povinností chovat se tak, aby to dětem co nejvíc usnadnili.
Tvoje dcera to štěstí měla, můžeš ji kojit klidně až do puberty.
Bertík ho ale nemá - ten se musí přizpůsobit - a jeho matka měla být ta, která mu to co nejvíce usnadní… tím, že ho (láskyplně, ale důsledně) včas odstaví nebo alespoň omezí kojení na nejmenší možné minimum. Jenomže protože Bertík má bohužel za rodiče dva psychicky labilní šašky, kteří si vzájemně dělají jen naschvály a jejichž jediným cílem je co nejvíce pošpinit a zničit toho druhého, ponese si z toho jejich vinou trauma do života.
Soud (naštěstí) dospěl v podstatě ke stejnému názoru a rozhodl, jak rozhodl - v překladu, dal jasně najevo, že kojení dítěte ve chvíli, kdy to už objektivně není jeho jediný možný zdroj výživy, se nesmí stát zbraní matek proti otcům.
@terien píše:
A v pubertě to vymění za čokoládu a hranolky
To emoční zajídání stresu je šílená věc do života ![]()
@Tosidelassrandu píše:
To emoční zajídání stresu je šílená věc do života
Je, ale jak vidíš, některé si za vypěstování takového návyku ještě tleskají ![]()
Ve 2 a půl letech se dítě kojit klidně může, to je každého věc, nicméně to tedy určitě jako překážku pro styk s druhým rodičem neberu. Není to hlavní složkou potravy dítěte, bez které by strádalo.
Paní mi přijde opravdu trochu mimo. Ten screen ze stories (o zánětu v prsu) je fakt směšný. K pánovi se vyjadřovat nebudu, jediné, co se o něm ví, je to, co vykláda matka. To, že obě jeho bývalé partnerky skončily na psychiatrii nebo jsou na to zralé, ale trošku smrdí. Na policejní stanici z nich musí mít radost.
Jinak mi celá situace přijde hrozná a špatně řešená ze všech stran. Nejhůř k tomu přijde chudák Bertík. Nejlepším řešením mi v tomto konkrétním případě přijde postupné navyšování styku s otcem s dozorem směrem ke střídavce. Tím se i spolehlivě dohlédne na to, že matka dítě na schůzky vodí. Pokud tenhle návrh padl a otec neměl zájem (nezaregistrovala jsem), pak je to taky pěknej vocas. Nicméně to násilné odtržení dítěte od, byť nestabilní, matky mi nepřijde v pořádku.
@MamkaDouDou píše:
Tvůj názor a zkušenost je ale pro výzkum a statistiku irelevantní. Ano, statisticky mají nekojené děti horší imunitu a větší předpoklad k určitým onemocněním. Proto WHO extended breastfeeding doporučuje, na základě vědeckého výzkumu, ne na základě toho, co komu přijde normální. Dítě má na kojení nárok ze zákona. Pokud pracuješ, zaměstnavatel ti musí poskytnout na kojení pauzu. Dítě se má v ideálním případě kojit do samoodstavu a rozhodně mu v tom nemá bránit soud a kdyby otec skutečně to dítě miloval, tak to s matkou vyřeší tak, aby mohla nakojit i když je v péči otce. Jenže tady v tomto případě nehledí na práva dítěte ani jedna strana.
A dite má taky právo na péči obou rodičů. Tady v tom případě by v rozporu se statistikou k chlapeckove větší emoční stabilitě přispělo, kdyby byl kojen méně.
Kdyby otec dítě skutečně miloval… je demagogicky argument.
@Uslava píše:
Myslim celkove. Matka je tu rozebraná, tak jestli neni nekde rozebrán otec. Jen me to zajima. Jak vypadá je asi to posledni co me zajímá. Mozna se o něm piše někde jinde.
Jo, je rozebrán. Stačí si na fb zadat jejich jména, co tu padla. Jak ho a jeho rodinu, rodiče, popisují lidé, známí, sousedi a hlavně snad jejich první vnučka, jestli jsem to správně pochopila. No to je taky pěkný počtení. Takže si stále o něm a teď už i o nich myslím svoje.
Jsou tam i nějaký videa, na to z předání nekoukám, na tohle nemám kapacity a žaludek.
@Sworley píše:
Jo, je rozebrán. Stačí si na fb zadat jejich jména, co tu padla. Jak ho a jeho rodinu, rodiče, popisují lidé, známí, sousedi a hlavně snad jejich první vnučka, jestli jsem to správně pochopila. No to je taky pěkný počtení. Takže si stále o něm a teď už i o nich myslím svoje.
Jsou tam i nějaký videa, na to z předání nekoukám, na tohle nemám kapacity a žaludek.
Diky. ![]()
Okresní soud v Benešově nakonec v červenci 2023 svěřil Bertíka do péče otce. Soudkyně Kerlová v odůvodnění uvedla, že „…po celou dobu řízení matka prokázala, že není ochotná respektovat otce jako druhého rodiče a vychovatele jejich společného syna. Za této situace soud dospěl k závěru, že lepším vychovatelem pro nezletilého bude otec. Že má lepší výchovné předpoklady a především schopnost a ochotu dohodnout se s druhým rodičem o tom, jak výchova bude probíhat…“
Matka nepředala syna otci ani na základě předběžně vykonatelného rozsudku.
Schovávala se s ním a muselo po nich být vyhlášeno celostátní pátrání. K předání došlo až minulý týden za asistence policie a za hysterického výstupu matky (viz video). Bertík i otec byli v klidu.
to video sem dávat nebudu, matka je hysterická manipulátorka, jestli to má v hlavě v pořádku, nebo ne, to už by zjistil psychiatr…ale na tom videu je docela dobře vidět, kdo je v klidu a kdo se projevuje jako mešuge
je dobře že soud zarazil používání kojení jako „zbraně“ proti předávání otci, kojení velkého dítěte, které už samozřejmě kojit imrvére dávno nepotřebuje
celé to "nezbytné kojení " a divadélko kolem něj je jen a jen o matce a její manipulaci
a ne, mateřské mléko nic „protektivního na zuby“ neobsahuje, nechat dvouleté dítě celou noc pocucávat mléko, lhostejno zda mateřské, jeho zubům nic dobrého nepřináší
že má v sobě "ochranné látky na zuby " je výmysl, na zuby fakt žádné ochranné látky nemá a plné fluoridu taky není, zuby vyčistit samozřejmě taky neumí
ony ty kojící fanatičky zhusta už nevědí co by si vymyslely
mmch aktuálně zde máme generaci teenagerů, zápolící s velkými psychickými problémy, dětští psychiatři a psychologové nestíhají a nejsou kapacity, je toho strašně moc, dětí s psych. problémy
je to generace dětí, která už byla kojena hodně a dlouho, a dle představ laktačních fanatiček by měla být na tom psychicky i imunitně nejlépe za posledních asi tak…100 let
a vono nějak ne a ne…
…nějak jim to neštymuje ![]()
@MamkaDouDou píše:
Co chceš ty a co ti přijde normální je absolutně irelevantní. Čistit zuby není třeba, protože MM má protektivní funkci.
Jasně a bradavky samočistící
to jsem se tu taky dočetla od kojící matky, co se nemyla ![]()
@terien píše:
A v pubertě to vymění za čokoládu a hranolky
Nebo cigára a drogy.
@MamkaDouDou píše:
Co chceš ty a co ti přijde normální je absolutně irelevantní. Čistit zuby není třeba, protože MM má protektivní funkci.
Evidentně o tom nic nevíš, hádat se s tebou nebudu
Tak to je ale docela smutný, že 2,5 letý dítě prožívá tolik těžkých chvil denně….
A není lepší, když se to dítě snaží ty těžký chvíle pojmenovat, pochopit a naučí se uklidnit jinak než tim, že mu máma strči kozu do pusy?