Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky. ![]()
Zajímá mě váš názor na naši společnost, kolik je vám let, kolik a jak staré máte děti a v jak velkém městě nebo vesnici žijete.
Mě je 22, mám skoro 3leté dítě a město ve kterém žiju má něco málo přes 100 000 obyvatel. A myslím si, že následující věci normální nejsou, i když je můžeme vidět všude kolem.
Dvouleté dítě s telefonem, tabletem, u Tv nebo Pc. Malé dítě (zhruba od roku do 10) co ji hranolky, chipsy, instantní věci ze sáčku, nekvalitní bonbóny a sušenky 10× denně, uzeniny typu lovečák, vysočina laciné párky, hamburgery. Pije colu, bublinkové minerálky a pod. Násilí všeho typu. Vraždy, ubližovaní lidem, zvířatům, rostlinám. Vyhazovaní odpadků jen tak na ulici, řvaní v lese. Krádež. Nevěra. Homosexualita. Děcka co si v 6 nenamazají ani chleba, neumí umýt nádobí nebo zamíst. Ale sprosté slova ovládají perfektně. 13 leté děti co pijí alkohol, kouří, berou drogy a mají sex s více partnery a do 15 stihnou vystřídat 10 partnerů. Holky co ve 13 vypadají jak ku*vy a kluci toho věku jako gayové. V tomto věku holky neumí uvařit ani polívku a kluci zatlouct hřebík. Děcka co v 15 cti říkají, že jejich život nemá cenu a nemá cenu si hledat pravou lásku. Lidi co sedí hodiny na sociálních sítích a nevnímají co se děje kolem. Jedou v kultu selfie. Lidi co nepustí starší lidi sednout nebo matku s děckem. Nepomůžou když někdo spadne, jen tupě čumí a smějí se. Lidi co si pořídí děcko jako hračku a když je nebaví dají ho v roce do jeslí aby tu výchovu nemuseli řešit. Když je venku krásně, radši jdou s děckem a kámoškou na kafe, kde se děcko nudí a nechají ho tam lítat, než aby šli na hřiště nebo do parku. Kamarádi co se vidí po x týdnech a neustále čumí do tel a už nejsou schopní se bavit o tom, co je nového. A pod.
Nechci se s nikým hádat a nepatřím ani k bio matkám, jak tady někteří nazýváte lidi, kteří se hlouběji zajímají o svůj život. Ale konkrétně výše uvedené věci vidím všude kolem a tak si říkám, co se s těma lidma stalo. To to nevidí? Kam se vytratila: láska, čest, morálka, nějaké hodnoty, hrdost na svoje předky a péče o další generace?
Já v 10ti lozila po stromech a hrála s děckama venku různé hry. Dnešní 10 letý děcka sedí v obchoďácích a čumí do tel a mezi sebou se vůbec nebaví a neumí většina ani kotoul.
Mám starost co bude za dalších 10let až mému dítěti bude 13.
Nechápu co se děje a jen doufám, že se lidi probudí a pochopí. A díky za názory. ![]()
@ter26 Verim, ze v jiste socialni skupine lidi to normalni je.
@terinka4444 homosexualita taky dobra
a co teprve gay, co křičí v lese
@ter26 taky nejsem ze všeho nadšena, ale neni to taková hrůza a jde hlavně o tvoji výchovu
kdyz si prectes neco třeba ze středověku nebo antiky, tak tam nadávají na vývoj úplně stejne
a porad si žijeme víc nez dobre
Co ti vadí na homosexualitě?
co je špatnýho na hranolkách pro 10 letý děcko?
co je špatnýho na tom, pustit dvouleťákovi pohádku?
nee, vůbec se nechceš hádat ![]()
@ter26 Ahoj, mně je 28, čekám své první dítě, bydlím v menším městě nedaleko Prahy a skoro bych se podepsala pod to, co píšeš. Rozhodně nečekám, že svět bude sluníčkový bez negativních jevů, ale je fakt, že si často říkám, kam to spěje. Vzhledem k tomu, že to, co popisuješ, vidím u velké spousty lidí, tak se to bohužel stává normálním. Bylo by to na dlouhou diskuzi a polemizování, ale bohužel vím, že to tady nemá cenu, že se to vždycky zvrtne v napadání, osočování druhých z něčeho, co ani říct nechtěli, možná i to je další jev současné společnosti, že lidi neumějí konstruktivně diskutovat a vždycky se to zvrtne, takže debatovat tady dnes nebudu. Každopádně jediné, co můžeme dělat, je dávat co nejlepší příklady svým dětem, snažit se je ke zmiňovaným hodnotám vychovávat a doufat, že nebudou kvůli tomu mezi ostatními za exoty ![]()
@terinka4444
Myslím si, že i řvaní v lese je nevhodný. Stále ještě tam žijí zvířata, který jsou tam doma a může je to rušit.
@Cuddy a v tvém okolí?
Tezko rict, cim to je. Vzhledem k tomu, ze se jedna o celosvetovy trend, tak asi vyvoj doby?
Nekdy je mi z toho taky smutno, ale rikam si, ze kazdy by mel zacit u sebe a tak se snazim chovat a vychovavat svoje deti tak, abychom se za sebe nemuseli stydet. A vybiram si lidi kolem sebe. Takze vidim i ty hezky veci, nejsou vsichni jen spatni.
@ter26 píše:
Mě je 22, mám skoro 3leté dítě. … 13 leté děti co pijí alkohol, kouří, berou drogy a mají sex s více partnery .
Napsala holka, co hned v 18 otěhotněla.
Přijde ti to jako blbost, paušalizování? Ano, stějne jako ty tvé generalizace ![]()
Příspěvek upraven 22.02.16 v 10:33
Na to, kolik je ti let, jsi hodně vyzrálá. Myslím si, že bohužel bude hůř. Když jsem kdysi viděla nějaký ten film, jak města se skládají z vybydlených ghet a pár ohrazených pozemků pro milionáře, přišlo mi to dost hrozné. Gangy, mříže, špína. A dnes už to někde je, určitě to postupuje i do Evropy a je pravda, že někde už tak žijí dlouho. Budoucnost asi hezká nebude, ale zase se ty děti v tom narodí a tak se přizpůsobí, jako se přizpůsobily dnešní děti, které popisuješ. Jezdím často vlakem, kde jezdí studenti z různých škol. Ani nedělají bordel, protože každý má v ruce mobil a je ticho.
![]()
Já budu za vyvrhela, ale na kvalitním, doma vzdělaným hamburgeru nevidím nic moc špatnýho. To už mi přijde horší klasickej českej řízek s chlebem
![]()
Spoustu věcí, co popisuješ, nejsou žádnou novinkou. Já měla mobil ve 12 letech (bude mi 29), chipsy jsme taky jedli… U počítače jsme nějakej čas trávili od 5 - 6 let…
![]()
Dnešní doba je v tomhle jiná a je na rodičích určjt rozumný hranice, ale úplně děti izolovat je podle mě spíš medvědí služba. Pak ony budou muset přemýšlet v situacích, který pro jejich vrstevníky budou automatický. ![]()
No, ve spoustě věcí máš pravdu… Ale co je divného na tom, že VÝJIMEČNĚ vytáhneš děti do fastfoodu? Že se puberťáci oblékají tak, aby zapadli do party? (já nosila zvonáče a fialové vlasy:-)) Chodím s kamarádkou na kafe i v létě, kdy je hezky.
Své roční dítě nechávám koukat na TV a půjčuji mu mobil (tak pět minut týdně celkem). I přes to si myslím, že se mu max. věnuji. Mám homosexuální kamarády a nevadí mi, že se líbají před mým dítětem…
Svět se změnil, musíš hledat rovnováhu
![]()
@ter26 píše:
@terinka4444
Myslím si, že i řvaní v lese je nevhodný. Stále ještě tam žijí zvířata, který jsou tam doma a může je to rušit.
@Cuddy a v tvém okolí?
nevhodné jako homosexualita. Kde jinde se mají děti vydovádět než v přírodě? Doma nesmí řvát a dupat, ruší sousedy, venku nesmí řvát, ruší lidi, v lese nesmí, protože ruší zvířata…pak se nediv, že sedí potichu u tabletu.