Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dost často se tu řeší, jak se má a nemá připravovat UM - samozřejmě, návod bych určitě dodržela, ale jen pro info - loni jsem byla na praxi v kojeneckém ústavu, a mlíčko se tam připravovalo přes den natřikrát - ráno se dělalo na celé odpoledne, kolem oběda se připravovalo na večer a noc a pozdě odpoledne na následující ráno a dopoledne.
Ranní porce, určená na odpoledne, se připravovala tak, že se vzaly sterilní lahvičky, pro každé mimčo zvlášť třeba na tři porce, to se popsalo jménem dítěte, druhem mléka a množstvím, pak se sečetlo, kolik bude celkem potřeba Beby 1, Nutrilonu Comfort, Sunaru HA atd atd, do velké sterilní nádoby se nalilo potřebné množství vody - kojenecké, přímo z lahví - nasypalo se odpovídající množství UM, zamíchalo se, studené rozlilo do lahviček a poslalo se na oddělení, kde si to sestřičky průběžně ohřívaly. Pochopitelně se každý druh UM dělal zvlášť.
V poledne se připravovalo mléko na večer a noc, pozdě odpoledne na ráno a dopoledne - opět se popsal a označil potřebný počet lahviček a každému dítěti se do lahvičky nasypalo UM - prášek, a k tomu se přidala lahev kojenecké vody a celé se to poslalo na oddělení, kde si to pak sestřičky opět zalily studenou nepřevařenou vodou a ohřály podle potřeby. Takže třeba, dejme tomu, dva týdny stará Nikolka Krejčí (zcela vymyšlené jméno, pro příklad) měla na noc připravené čtyři lahvičky, v každé byly tři odměrky UM, a na každé lahvičce bylo napsáno tužkou na sklo: N. Krejčí, Nutrilon AR 1, 90ml).
Je jasné, že pro takové množství dětí nejde dělat každou porci mléka zvlášť, a v domácích podmínkách je dobré přesně dodržet návod, nicméně děti to přežily bez problémů a nikdy jim nic nebylo ani po nepřevařené vodě, ani po ohřívaném hotovém UM.
K tomu se pochopitelně posílaly také čerstvé vařené příkrmy, kaše, vymačkané šťávičky, pudinky apod, podle věku.
U nás to bylo v porodnici tak, že pokud jsem ještě neměla mléko, vyfasovala jsem skleničku s umělým, k tomu stříkačku a ohřívačku na celou noc. Žádná lednice na uschování, mlíko mi celou noc stálo na nočním stolku, vždy jsem trochu odlila, ohřála, nasála do stříkačky a krmila. Na dotaz, kde mám mýt stříkačku jsem byla odkázána na umývadlo na pokoji, kde tekla jen studená voda.
Jako prvorodička jsem to neřešila a myslela jsem si, že to tak je OK
Doma jsem to dělala stejně, jen s tím rozdílem, že jsem měla to mlíko na dokrmování přes noc v lednici. Malej přežil ![]()
No ale až budu mít druhé, tak nevim nevim, to už bych asi s těmi informacemi co teď mám nedělala. Sladká nevědomost ![]()