Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den,
téměř pětiletá dcera má oboustrannou nedoslýchavost. Za měsíc si pojede pro svá první naslouchadla k foniatrovi. Kromě naslouchadel samotných bude potřebovat i jiné příslušenství - například nějaký roztok na čištění sluchadel. Koukala jsem, že také existuje nějaká vychytávka, aby dítě sluchadlo případně neztratilo, pokud mu sklouzne z ucha - něco jako klipsna na dudlík nebo náplasti.
Prosím maminky, či tatínky, kteří již mají s podobnými vychytávkami zkušenosti, poradíte mi, co je dobré pořídit a co ne? Moc děkuji za rady.
Dobry den, sama nosim oboustranna sluchadla uz od 5 let a vim, ze kdysi byly i snurky, ktere me spise obtezovaly
ale co se tyce prislusenstvi, s tim Vam jiste na foniatrii poradi. Predpokladam, ze dcerka vzhledem k veku bude mit zavesna sluchladla, kdyz bude dobre udelana koncovka a hadicka vedouci od koncovky ke sluchadlu dobre zkracena na potrebnou delku, tak by ji nemelo sklouznout. od mala jsem se vyskytovala v okruhu neslysisich a nedoslychavych (ja i sestra mame sluchovou vadu, nase mamka s neslysicimi pracovala spoustu let…) a nikde jsem moc nevidela, z by deti nosily snurky, ktere by zabranily ztrate sluchadel. To uz jsem spise videla naplasti, hlavne pri sportu. Spise se stavalo, ze kdyz deti sly napriklad plavat, sluchadlo nekde polozily a zapomnely na nej…
Co se tyce roztoku na cisteni, bez toho jsem se take cely zivot obesla
spise jsem si davala sluchadla na vycisteni na ORL nebo na specializovanou pobocku. Ale take zavisi primo na typu sluchadel, sestra ma kochlear a vim, ze k nemu ma nejake prislusenstvi na udrzbu. Ale se vsim Vam urcite na foniatrii poradi ![]()
No, hlavně si sežeňte kvalitního dodavatele baterek
Vím, že na to se neptáte, ale moje sluchadlo sežere baterii týdně. Ovladač dvě na dva měsíce.
@Paaajka @Katche Děkuji moc za rady, baterky nás nenapadly
Uvidíme, jak to s těmi prvními vydrží dlouho.
V pátek jdeme na ORL v místě bydliště, tak se zkusím poinformovat, zda by byli ochotní jí sluchadla čas od času vyčistit. Já sama nevím, jak se o ně starat. Věřím, že foniatr nám vše při předání vysvětlí.
Jinak ani mě tak neděsí fakt, že mám špatně slyšící dceru - protože už s tím nic neuděláme a jsem spíš ráda, že se to po více než roce konečně sune k nějakému řešení, jako to, že ty sluchadla ztratí při první příležitosti nebo zahrabe do písku
![]()
Uvidíme, zda je bude chtít nosit. Při zkoušce v ordinaci byla hodně překvapená, protože slyšela například projíždějící auto venku za oknem a z ničeho nic začala při mluvení šeptat. Tak snad to bude pro ni pozitivní. Má mírnou až střední nedoslýchavost, takže uplně hluchá není, naštěstí.
@Paaajka Ano, máte pravdu, zapomněla jsem zmínit, že bude mít klasická závěsná sluchadla s hadičkou a tvarovkou na konci vedoucí do ouška.
@Katche Můžu se zeptat, zda každé sluchadlo (značka, typ) má svou baterku nebo bývají univerzální? Dcera bude mít Phonak sky Q a dál nevím.
@Katche me tedy baterka vydrzi take tyden (od ty doby co mam prcka, tak spim se sluchadlem, i kdyz se to nema a to vydrzi jeste min
ale co nadelam, hlavne, ze slysim mrnouse, kdyz se neco deje
@Miriska baterky jsou univerzalni, je jedno jakou mate znacku sluchadla.. stejne tak je spousta druhu baterek a z me zkusenosti vydrzi plus minus stejne. Mozna bych se poradila na socialce a zkusila si zazadat o prispevek na mobilitu tusim, slouzi i mimo jine k uhrade baterek. Hlavne aby si mala na sluchadla dobre zvykla, je dulezite aby ji zvukove dobre sedely. Znam deti, ktere si na ne nemohly zvyknout a porad je zahazovaly jen proto, ze sluchadla byla spatne serizena a vsechny zvuky je desily, protoze je mely az moc nahlas.. mohu se zeptat odkud jste? Z vlastni zkusenosti mohu doporucit ORL Prosluch, jsou tam vazne kvalitni a sikovni doktori
@Paaajka My jsme z Jičína, ale k foniatrovi a na ORL jezdíme do FN Hradec Králové. Foniatr, co jí sluchadla nastavoval ted na zkoušku a bude nastavovat i ta její, se jmenuje MUDr. Dršata. Jinak v Jičíně je MUDr. Hnízdová, která nás k němu vlastně odkázala a jen díky ní se to někam hnulo. Na ORL v Jičíně chtěli pořád jen čekat, zda se sluch zlepší sám po odstranění nosní mandle a zavedení ventilačních trubiček. To sice k velkému zlepšení došlo, ale poškozené má vnitřní ucho a s tím už prý nic dělat nejde. Před operací měla naměřeno 65 - 80 decibelů, ted 7 měsíců po operaci má nedoslýchavost na 30 - 40 decibel, takže pokrok obrovský, ale my potřebujeme, aby slyšela dobře, aby se naučila dobře mluvit a hlavně se neztrácela ve škole, až nastoupí…to má ještě 2 roky a přijde mi to lepší zvykat si na sluchadla ted, než až v sedmi letech při nástupu do školy.
@Paaajka Jak to tak čtu, tak baterky mít hodně do zásoby ![]()
Naše cesta od zánětů středního ucha, které se co měsíc opakovaly, až k dnešnímu stavu - v září nastoupí do školky už se sluchadly trvala rok a čtvrt…to mi přijde jako děsivá doba, nechat dítě špatně vnímat zvuky. Čím je to způsobeno uplně nevíme…jestli je to od narození…ale zase do tří let mluvila krásně.