Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tátu má malý jen jednoho ne? Bere si ho a stará se? Přítel je jen přítel
Strejda co bude má maminku rád. Asi bych neskousla aby mi někdo „cizí“ mlátil dítě a ještě přes obličej/ hlavu
Chce si to promluvit, do budoucna by to mohlo přinést spoustu problémů. Počínaje tvým bývalým
Protože se to může dozvědět a pak asi nebude rád ![]()
@káťa Nemyslím si, že je to špatně. Podle me je to tak v pořádku.
Polde toho co píšeš ![]()
Pokud má mít přítel „povinnosti“ má mít i „práva“. Dovol mu chování takové, jako bys dovolila biologickému otci. Jinak se přítel může cítit, že nemá právo na to co otec a přestane „otcem“ chtít být.
Mám „vyvdané“ děti, vím o čem mluvím…
@Mia82 počkat, takže platit, koupat, chovat, hrát si, kupovat dárky, jezdit na výlety nepravý „otec“ může, ale vychovávat ne? Ted to ymslím všeobecně, ne jen na případ zakladatelky (ti spolu nebydlí).
@Mia82
Zakladatelka psala, že to bylo symbolické plácnutí, nikoliv mlácení. Přítel musí mít autoritu, pokud bude s matkou dítěte žít.
@kcechovka píše:
@Mia82 počkat, takže platit, koupat, chovat, hrát si, kupovat dárky, jezdit na výlety nepravý „otec“ může, ale vychovávat ne? Ted to ymslím všeobecně, ne jen na případ zakladatelky (ti spolu nebydlí).
Já to beru tak jak jsem to měla já
Jde o domluvu, jak už jsem psala. Domluvit se s přítelem a jejím bývalým. Na postupu výchovy. Znám případy kdy tohle opravdu udělalo víc škody než užitku ![]()
Jsem z rozvedené rodiny a mámin přítel na mě ani sestru nikdy nevztáhl ruku a že to někdy bylo třeba
Něco jiného je když má přítel matky dělat tatínka, když se bio otec nezajímá, nestará atd…
Já nemluvím úplně z vlastní zkušenosti, ale sestra na tom byla podobně: našla si přítele, když měl malý asi 2 roky. Sestra je ve výchově hodně liberální - spíše kamarádka než matka a dopadlo to tak, že teď má puberťáka, každý druhý den je ve škole (na učňáku), protože syn je nezvladatelný, ve čtrnácti přišel s tetováním, mluví sprostě, kamarádí se se „sígry“, pere se a celá rodina nevíme, jak z toho ven (no co už-je pozdě). Chci tím jen říct, že její syn byl úplně v pohodě zvladatelný, když mu „otce“ dělal sestřin přítel - byl na něj velmi přísný, pro pohlavek nešel daleko, ale zároveň byl spravedlivý a věnoval se mu. Žádné vymrčování ani fňukání od něj nestrpěl. Když se řeklo: obleče se, musel jít a oblíct se. Od té doby, co se rozvedli, nastalo tohle peklo, co žádné matce nepřeju
Tím chci říct, že výchovu syna nemůžeš ovlivňovat jen ty - jste na něj dva (resp. tři) a oba musíte mít stejné pravomoce, protože to dítě vycítí, že ho může škádlit, protože mu nic nehrozí. Přítel by s vámi asi taky chtěl být, když se malýmu věnuje. Důrazně bych řekla, že po hlavě nebít, ale že chceš, aby se podílel na výchově tvého syna (jinak ten vztah asi nemá smysl
)
Na výchovu samozřejmě právo má, protože jsi ho dovedla jako skorotatínka, takže to, že se pasuje do této role je správné. Plácnutí přes hlavu správné není, to si musíte ujasnit. Myslím si, že takoví ti urážliví ješitové, mám ho doma taky, sice odejdou teatrálně, ale v hlavě jim to cvaká, takže to už určitě neudělá. Manžel je na syna (nevlastního, ale má ho jako vlastního
) také přísný, ale to je v pořádku, má respekt.
@Mia82 To je pravda, chce to vědět jak na to bude reagovat druhý rodič.
Já mám taky vyvdanou dcerku a my třeba máme domluvu, že pokuď to jinak nejde, tak nevlastní rodiče mohou plácnou přes zadek nebo ruku (hlavu ne). Neumím si představit, že když budu mít s nevl. dcerkou konflikt, šla bych žalovat za manželem, aby ji plácnul on. Dcerka mu pak může říct něco jiného a komu má on věřit? Pak by nebyla žádná autorita a dítě by si k novému partnerovi dovolilo cokoliv. Oni jsou dětičky chytří a brzo přijdou na to jak dosáhnout svého.
Jen by mě zajímal váš postoj kdyby to bylo obráceně, kdyby bývalého přítelkyně trestala vaše dítě
Neberte top jako rýpání, jen mě to zajímá ![]()
@Anonymní píše:
Ivosko, no a to se obávám, že nepůjde. V něčem mi připomíná mho otce. Ješita a pokud není po jeho, urazí se…
Hm, to je blbé
Tak pak otázka, jestli to nebude příliš velká překážka ve vašem vztahu…
@Mia82 Pokuď by to byl spíš výchovný políček a zasloužený tak nevadilo. Kdyby to udělala třeba babička nebo teta odůvodněně, tak je to přeci taky normální…
@kcechovka píše:
Vychovávat jistě může, ale v souladu s názorem matky!
Mne spis zarazi, ze odesel a an se neotocil. To je chovani maleho ditete.
A kdyby moje dite takhle placl i jeho vlastni otec tak…vrrrrrrrrrrrrrr ![]()