Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Loki01 Jde o to jestli na něj zakladatelka třeba moc nevyjela? Je to jeho obvyklé chování? Vy jste taky někdy neměli takovou náladu, že vás urazila a naštvala nějaká maličkost? Ono starat se o nevlastní dítě také není lehké, když mu dáváte to samé co vlastnímu a pak to ani dítě ani rodič neocení a naopak má ještě připomínky. Tohle bývá vždycky na těchto vztazích složité, chvíli trvá než si sedne a ti dva si domluví pravidla a začnou si plně důvěřovat.
@Saman píše:
@Mia82 Pokuď by to byl spíš výchovný políček a zasloužený tak nevadilo. Kdyby to udělala třeba babička nebo teta odůvodněně, tak je to přeci taky normální…
Políček za to, že si děcko sundalo rukavice? ![]()
@ivuska.h Upřímně, já jednou dala nevl. za to že vylizovala talíř
Předtím mi totiž několikrát řekla, že po sobě nebude uklízet, že není služka a podobný věci a tak když jsem ji několikrát upozornila, ať už ten talíř nechá být a ona se na mě šklebila a lízala ho dál, tak malej dostala. Fakt malinkatej, ale prostě mi ta ruka vylítla. Samozřejmě mi to pak bylo líto, ale nebylo to tím jestli je vlastní nebo nevlastní…takže správné to samozřejmě nebylo, ale jde o to co tomu předcházelo a prostě člověk má i špatný dny. Jde o to jestli se takhle partner chová často nebo to byl prostě malý zkrat.
Tady zakladatelka..
Takže myslíte holky, že přeháním co?
My se před chvíli ještě pohádali do telefonu, protože jsem si stála za svým, že to přehnal a on také na svým a zas to jeho, ať si ho vychovávám sama, že už mu nikdy nic nekoupí atd atd… ![]()
Ach jo, potřebovala bych nějakej manuál na výchovu
Přesně jak psala Ewanka, bojím se aby mě z malýho nevyrostl nezvladatelnej spratek… S jeho biolog. otcem je to složitější. Bere si ho cca 2× do měsíce a malý se tam vyloženě těší. je mi jasné proč, vše se tam točí kolem něho, vše se mu dovolí, vše se mu dá… Když s bývalým o tom mluvím, tak mi řekne, že ho snad nemá jak vychovávat, že on si ho jen užívá… ![]()
No a pak přijede domů. je jak neřízená střela a tak dva trvá, než se sklidní a zas najedeme na to „naše“. Ale to jsme odbočili. Jen mi přijdou ti dva (ted myslím přítel a bývalý manžel), jak dva extrémy. Jeden autoritativní - jeden rozmazlující a já mezi nima, která nevím, co je vlastně správně. Můj vnitřní hlas mi říká, že tak nějak to uprostřed, ale jak toho docílit. ![]()
@Saman píše:
@Loki01 Jde o to jestli na něj zakladatelka třeba moc nevyjela? Je to jeho obvyklé chování? Vy jste taky někdy neměli takovou náladu, že vás urazila a naštvala nějaká maličkost? Ono starat se o nevlastní dítě také není lehké, když mu dáváte to samé co vlastnímu a pak to ani dítě ani rodič neocení a naopak má ještě připomínky. Tohle bývá vždycky na těchto vztazích složité, chvíli trvá než si sedne a ti dva si domluví pravidla a začnou si plně důvěřovat.
To je asi uplne jedno jestli na nej vyjela. Dite se bit nema a uz vubec ne po hlave. Vychovavat se da i jinak.
@simikini píše:
Takže to dělá častěji? Jestli jo, tak tohle mi přijde jako zásadní problém..
No párkrát to už udělala. Vždy to bylo, právě něco co se týkalo výchovy malého. Urazí se, řekne si to svoje a odejde…
@Loki01 To je věc názoru. Pokuď je někdo vysloveně proti fyzickým trestům, tak si ale podle toho musí vybírat i partnera, jinak budou vždycky koflikty.
@Anonymní píše:
Tady zakladatelka..Takže myslíte holky, že přeháním co?My se před chvíli ještě pohádali do telefonu, protože jsem si stála za svým, že to přehnal a on také na svým a zas to jeho, ať si ho vychovávám sama, že už mu nikdy nic nekoupí atd atd…
Ach jo, potřebovala bych nějakej manuál na výchovuPřesně jak psala Ewanka, bojím se aby mě z malýho nevyrostl nezvladatelnej spratek… S jeho biolog. otcem je to složitější. Bere si ho cca 2× do měsíce a malý se tam vyloženě těší. je mi jasné proč, vše se tam točí kolem něho, vše se mu dovolí, vše se mu dá… Když s bývalým o tom mluvím, tak mi řekne, že ho snad nemá jak vychovávat, že on si ho jen užívá…
No a pak přijede domů. je jak neřízená střela a tak dva trvá, než se sklidní a zas najedeme na to „naše“. Ale to jsme odbočili. Jen mi přijdou ti dva (ted myslím přítel a bývalý manžel), jak dva extrémy. Jeden autoritativní - jeden rozmazlující a já mezi nima, která nevím, co je vlastně správně. Můj vnitřní hlas mi říká, že tak nějak to uprostřed, ale jak toho docílit.
@Saman píše:
Po pravdě, opravdu jsem na něj nevyjela. Právě, že dřív byla nějaká hádka a když je hádka, tak většinou vždy kvůli malému, tak právě proto jsem si extrémně dávala pozor, jak to řeknu a co řeknu… ale stejnak se urazil
@Anonymní píše:
No párkrát to už udělala. Vždy to bylo, právě něco co se týkalo výchovy malého. Urazí se, řekne si to svoje a odejde…
Já to prostě vidím z pohledu toho druhého. Podle mě si připadá na vedlejší koleji a to ho uráží. Chce být plnohodnotný partner a otec. Rozhodovat s tebou a ne jen podle tebe. Musíte to spolu v klidu probrat a uvidíte…
@Anonymní píše:
Tady zakladatelka..Takže myslíte holky, že přeháním co?My se před chvíli ještě pohádali do telefonu, protože jsem si stála za svým, že to přehnal a on také na svým a zas to jeho, ať si ho vychovávám sama, že už mu nikdy nic nekoupí atd atd…
Ach jo, potřebovala bych nějakej manuál na výchovuPřesně jak psala Ewanka, bojím se aby mě z malýho nevyrostl nezvladatelnej spratek… S jeho biolog. otcem je to složitější. Bere si ho cca 2× do měsíce a malý se tam vyloženě těší. je mi jasné proč, vše se tam točí kolem něho, vše se mu dovolí, vše se mu dá… Když s bývalým o tom mluvím, tak mi řekne, že ho snad nemá jak vychovávat, že on si ho jen užívá…
No a pak přijede domů. je jak neřízená střela a tak dva trvá, než se sklidní a zas najedeme na to „naše“. Ale to jsme odbočili. Jen mi přijdou ti dva (ted myslím přítel a bývalý manžel), jak dva extrémy. Jeden autoritativní - jeden rozmazlující a já mezi nima, která nevím, co je vlastně správně. Můj vnitřní hlas mi říká, že tak nějak to uprostřed, ale jak toho docílit.
No, to je ten problém, že si ho ex verze, rozmazlí atd.. ale to je normální a běžný… ALe jak jsem již psala, pokud ho chceš mít jako partnera, měl by taky mít tu možnost vychovávat, samozřejmě ne bít po hlavě (ale ruku na srdce, žádná jste nikdy neplácla ratolest po hlavě? nemyslím mlátit), ale promluvit si o tom až se vody trochu uklidní ![]()
@Saman píše:
@Loki01 To je věc názoru. Pokuď je někdo vysloveně proti fyzickým trestům, tak si ale podle toho musí vybírat i partnera, jinak budou vždycky koflikty.
Tobe se zda normalni davat dvou a pul letemu diteti facku „az to pleskne?“
Clovek by spis cekal, ze normalni je to nedelat a lide co jim to nevadi se potkavaji na urcitych specialnich mistech ![]()
@kcechovka píše:
No, to je ten problém, že si ho ex verze, rozmazlí atd.. ale to je normální a běžný… ALe jak jsem již psala, pokud ho chceš mít jako partnera, měl by taky mít tu možnost vychovávat, samozřejmě ne bít po hlavě (ale ruku na srdce, žádná jste nikdy neplácla ratolest po hlavě? nemyslím mlátit), ale promluvit si o tom až se vody trochu uklidní
Ne, neplacla.
Takže to dělá častěji? Jestli jo, tak tohle mi přijde jako zásadní problém..